Saturday, March 31, 2012

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Ο π. Δημήτριος Κορδάρης είναι ένας σεμνός και ευλαβής κληρικός που διακονεί την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στον 53ον δρόμο στο Μανχάταν.


Η Εκκλησία έχει μια υποβλητική σεμνότητα παρόλον ότι ουσιαστικά είναι όροφος κατοικίας στο Μανχάταν.


Μοιάζει με εκκλησία ρυθμού βασιλικής και έχει πολύ ωραίο σκαλιστό άμβωνα και τέμπλο και είναι με το δικό της τρόπο κατάγραφη εκκλησία με εικόνες (τοιχογραφίες και φορητές).


Ευτυχώς δεν έχει φράγκικη χορωδία αλλά ψάλτες Βυζαντινής μουσικής. Ούτε συμμετέχουν γυναίκες στην ψαλμωδία, όπως σε άλλες κοινότητες, ούτε που τους δίνουν την ευκαιρία να απαγγέλλουν μέρος του Απόδειπνου όπως σε άλλες εκκλησίες, που δεν σέβονται την παράδοση και βάζουν γυναίκες να απαγγείλουν το “Ασπιλε”, ενώ υπάρχουν ψάλτες.


Η προσέγγιση του π. Δημητρίου είναι πολύ ανοιχτή σε κάθε επισκέπτη, αλλά δεν γίνεται ποτέ φορτικός και ενοχλητικός.


Πρόθυμος να δεχτεί όποιον περνά από την περιοχή και μπαίνει στην εκκλησία να ανάψει ένα κεράκι ή ξένος που θέλει να μάθει για την πίστη μας.


Σε όλους συμπεριφέρεται, ζεστά, ευγενικά, πηγαία και με σεβασμό.


Πολύ κατανυχτικές οι ακολουθίες που τελούνται στο ναό.


Ας το έχουν υπόψη τους οι χριστιανοί που εργάζονται στο Μανχάταν και δεν είναι εύκολο να πάνε στους ναούς των δικών τους κοινοτήτων τη Μ. Εβδομάδα.


Αλλά και όσοι κατοικούν στην Αστόρια και δεν αισθάνονται άνετα με την κοσμοσυρροή στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, που παρατηρείται αυτές τις άγιες μέρες στις δικές τους εκκλησίες, ας γνωρίζουν ότι η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν είναι ιδανικός ναός για να ζήσουν με κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

No comments:

Post a Comment