Sunday, March 25, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Εκκλησία και οικονομία, In Go(l)d we trust, Αθήνα 2011, σσ. 299.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Με το νέο του βιβλίο, ο π. Ιωάννης Κωστώφ, δείχνει το εύρος των γνώσεων που έχει ακόμη και σε ένα τομέα που δεν θα περίμενες να ξέρει τόσα πολλά.

Ο π. Ιωάννης με το βιβλίο του δείχνει ότι γνωρίζει να πραγματεύεται θέματα χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους από συγγράμματα κορυφαίων οικονομολόγων και πολιτειολόγων, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει τη διδασκαλία που μας κληρόδοτησαν οι Αγιοι της Εκκλησίας και είναι εγκρατής της σοφίας σύγχρονων αγίων μορφών της Εκκλησίας μας (όπως ο Γέροντας Παίσιος).

Το βιβλίο μιλά για την αδικία, που υπάρχει στον κόσμο και την ελέγχει αυστηρά - όπως έκαναν οι άγιοι Πατέρες, αλλά δεν επιτρέπει στον αναγνώστη την πολυτέλεια να χάσει τον προσανατολισμό του στην αίρεση ενός εγκοσμιοκρατικού Μεσσιανισμού.

“Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πολιτείαν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν” είναι η διήκουσα γραμμή του βιβλίου του π. Ιωάννη, ο οποίος δεν φείδεται σκληρών χαρακτηρισμών εναντίον κάθε υλιστικού συστήματος που τρέφεται από την αδικία.

"Οι άρρωστοι άνθρωποι δημιουργούν άρρωστες κοινωνίες και οι άρρωστες κοινωνίες χειροτερεύουν ακόμη χειρότερα την κατάσταση των ήδη άρρωστων ανθρώπων" (Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης).

Η λύση όλων των προβλημάτων μας συνοψίζεται σε μια λέξη: Μετάνοια.

Το βιβλίο του π. Ιωάννη περιέχει πολλά οξυνούστατα σκίτσα, που δείχνουν τον πνευματώδη χαρακτήρα της φυλής μας, που βοηθούν πολύ τον αναγνώστη να συλλάβει τις έννοιες που αναπτύσσει.

Χάρηκα με όλη μου την καρδιά την ανάγνωση του ωραιότατου βιβλίου του π. Ιωάννη και το συνιστώ εκθύμως σε όλους.

No comments:

Post a Comment