Monday, March 26, 2012

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ;



Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Συγχαίρουμε εκ μέσης καρδίας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο για όσα κατά Θεόν είπε για τη Βυζαντινή μουσική και την Ορθόδοξη Παραδοση.

Ελπίζουμε μάλιστα ότι αυτή η προσήλωση προς την Παράδοση θα είναι η πυξίδα πλεύσεως του Σεβασμιότατου ως αυριανού Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία φαίνεται - από τις δηλώσεις του κ. Ομπάμα - ότι θα ανοίξει επιτέλους σύντομα, αν και φυσικά ποιος νουνεχής άνθρωπος εμπιστεύεται τους Τούρκου;

Δεν είναι πάντως εμφανής αυτή η προσήλωση του Σεβασμιότατου στην ορθόδοξη παράδοση σε όλα τα θέματα αν κρίνουμε από την αντιπαραδοσιακή του εμφάνιση.

Ως Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Σεβασμιότατος μένει στη συμπρωτεύουσα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου μαλιστα ότι στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής διακρίνονται για την ευσέβειά τους και την προσήλωσή τους στην Παράδοση, ο Σεβαμσμιότατος Προύσης θα έπρεπε για να μην τους σκανδαλίζει, αν μη τι άλλο, να κυκλοφορεί χωρίς ψαλιδισμένα γένια και μαλιά.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό γίνεται λόγω της δυσκολίας που έχει να κυκλοφορεί στην Κωνσταντινούπολη με παραδοσιακή εμφάνιση και όχι επειδή ο Σεβασμιότατος διακρίνεται από νεωτεριστικό πνεύμα.

Και φυσικά θα κριθεί αν είναι παραδοσιακός ιεράρχης από τη στάση που τηρεί - και θα τηρεί αύριο ως Σχολάρχης αν ανοίξει η Σχολή - για “τα βαρύτερα του νόμου” στο θέμα του Οικουμενισμού, της “μεταπατερικής” θεολογίας, του σεβασμού προ τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας, κτλ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ: “Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ”


Του ιστολογίου Istographos.blogspot
==================

Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 στις 20.00 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος ο Σεβασμιώτατος επέδωσε πτυχία και διπλώματα σε μαθητές της Σχολής, οι οποίοι αποφοίτησαν κατά το διδακτικό έτος 2010-2011.

Κατακλείοντας την εκδήλωση ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για την τιμητική αφιέρωσή της στο πρόσωπό Του και απέδωσε την αφιέρωση στον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος συνδέεται με δεσμούς πνεύματος και αίματος με τον τόπο, όπως μαρτυρεί η ιστορία.

Αποδίδοντας τα εύσημα στους συντελεστές της εκδήλωσης εξέφρασε τη χαρά Του για τη μεγάλη συμμετοχή του λαού και εξήρε τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της Βυζαντινής Μουσικής στον τόπο μας ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους.

Προσέθεσε μάλιστα ότι σήμερα, σε διάφορα σημεία της Οικουμένης καλλιεργείται η μουσική αυτή παράδοση, όχι μόνο από τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και από άλλους λαούς, οι οποίοι ψάλλουν βυζαντινά και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν Ορθόδοξοι.

Τούτη η εντυπωσιακή διαπίστωση αποκαλύπτει και αποδεικνύει ότι αυτή η παράδοση, αυτός ο πολιτισμός αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της Εκκλησίας μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”,

Istographos.blogspot

No comments:

Post a Comment