Thursday, March 22, 2012

ΜΗΝΥΜΑ - ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=================


Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς το Πατριαρχείο Ρωσίας είναι σαφέστατα. Στέκονται αλληλέγγυοι προς τις θέσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ως προς τη σύγκληση, τη θεματολογία και την σύνθεση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.


ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΙΑΣ

___________


Αλλά και τα μηνύματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας είναι εξίσου σαφή.


“Είμαστε”, λένε οι Ρώσοι, διά στόματος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, “η πιο δυναμική Εκκλησία με τους περισσότερους πιστούς. Είμαστε Εκκλησία μαρτυρίου και δόξας. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις θέσεις μας σε ΟΛΑ τα θέματα.”


Προσέξετε τι λέγει ο Σεβασμιότατος! Σε ΟΛΑ τα θέματα.!


Αλλά δεν μένει ΜΟΝΟΝ μέχρις εδώ ο Σεβασμιότατος κ. Ιλαρίωνας.


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

______________________


Προειδοποιεί ότι στη Σύνοδο αυτή πρέπει να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ (προσέξτε ΟΛΟΙ) οι επαρχιούχοι Επίσκοποι της Ορθοδοξίας. Τουτέστιν η Ρωσική Εκκλησία στη συγκληθησόμενη Σύνοδο θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.


Μόνον εκ γενετής κουφοί αδυνατούν να ακούσουν τις έναυλες διευκρινήσεις - τελεσίγραφα του Αγίου Βολοκολάμσκ.


Το ερώτημα είναι αν στο Φανάρι υπάρχουν άνθρωποι που ακούουν.


Φοβούμαστε πως όχι!


ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

______________


Ο Οσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) προειδοποίησε ότι μια Πανορθόδοξη Σύνοδος, η οποία θα συνέλθει για να συζητήσει θέματα Διπτύχων, "πρωτείων" και χορηγίας Αυτοκεφάλου θα αποβεί μοιραία για την ενότητα της Ορθοδοξίας.


Βέβαια αν οι Φαναριώτες άκουαν τη φωνή του Οσίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) δεν θα προέβαιναν στις οικουμενιστικές ασχημίες που επιδίδονται επί καθημερινής βάσεως.


Ηλπιζα όμως ότι οι σαφέστατες προειδοποιήσεις του ικανότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ θα συνέτιζαν το Φανάρι.


ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΡΥΜΟΥΛΚΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ

____________


Από ότι φαίνεται ο Παναγιότατος μεθοδεύει ανυποχώρητα τη σύγκληση Πανορθοδόξου Συνόδου παρόλα όσα σαφέστατα τελεσιγραφικά του διαμηνύει το Πατριαρχείο Ρωσίας.


Χρειάζονται τόνοι αφέλειας - για να εκφραστεί κάποιος με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια - για να πιστέψει κάποιος ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας θα ρυμουλκηθεί προς κατευθύνσεις που δεν επιθυμεί να ακολουθήσει.


Αν υπήρχε κάποια αμφιβολία γι' αυτό θα έπρεπε να είχε εξανεμιστεί μετά την παταγώδη αποτυχία του διαλόγου Ορθοδοξίας και Παπισμού εξαιτίας των παρεμβάσεων του Αγίου Βολοκολάμσκ.


Αν ο Παναγιότατος ασυνέτως αποτολμήσει το πήδημα στο κενό ένα είναι το βέβαιο: Θα μείνει στην Εκκλησιαστική Ιστορία ως ο Πατριάρχης επί της Πατριαρχείας του οποίου δημιουργήθηκε πανορθόδοξο σχίσμα.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

=======


Σε ερωτήσεις επισκεπτών της ιστοσελίδας του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών του Πατριαρχείου Μόσχας, απάντησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων.


Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ απάντησε σε ερώτηση, για το "ποιός είναι ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην οικουμενική Ορθοδοξία σήμερα;


Η αυθεντία της Εκκλησίας μας, της πλέον πολυάριθμης εκ των κατά τόπους Εκκλησιών, θα επηρεάσει τη συζήτηση στα πλαίσια της μελλούσης να συνέλθει Πανορθοδόξου Συνόδου;"


«Με την υπερχιλιετή ιστορία της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία τον εικοστό αιώνα υπέστη τους σκληρότατους άνευ προηγουμένου διωγμούς και καταπιέσεις των αθεϊστικών αρχών, τώρα βιώνει με πλέον πιο δυναμικό από όλες τις άλλες Εκκλησίες τρόπο την ανάπτυξη και την αύξησή της.


Η αναβίωση και η προκοπή της Ρωσικής Εκκλησίας τη δέχονται με ενθουσιασμό και οι αδελφές κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις οποίες τώρα οι σχέσεις ευρίσκονται σε ανοδική πορεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης.


Ενώ πρόσθεσε: «Ένας από τους πλέον σημαντικότερους τομείς συνεργασίας με άλλες κατά τόπους Εκκλησίες είναι εκείνος της προπαρασκευής της Πανορθοδόξου Συνόδου.»


«Η αποστολή του Πατριαρχείου Μόσχας συμμετέχει ενεργώς σε όλες τις συνεδριάσεις της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και των Πανορθοδόξων Προσυνοδικών Διασκέψεων.


Φρονώ ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της ίδιας της Συνόδου οι θέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα σεβασθούν πρεπόντως», υπογράμμισε ο κ. Ιλαρίων.


Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, τόνισε: «Ώστε να ακούγεται η φωνή της κάθε Εκκλησίας ανεξαρτήτως μεγέθους και σημασίας της στην ιστορία και τη σύγχρονη εποχή, μετά συνέπειας υποστηρίζουμε τον δι’ ομοφωνίας τρόπο λήψεως των αποφάσεων στο Διορθόδοξο επίπεδο, τόσο στην προπαρασκευαστκή φάση όσο και στην πορεία της ίδιας της συγκληθησομένης Συνόδου»,


«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι σημαντικό είναι και το θέμα των αρχών της αντιπροσώπευσης στη Σύνοδο, το οποίο πρόκειται ακόμα να συζητηθεί με άλλες κατά τόπους Εκκλησίες», σημείωσε ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων.


Ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «όπως συνεπάγεται από την ίδια την ιδέα και το χαρακτηρισμό της Συνόδου ως Μεγάλης, πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον όλοι οι κανονικοί Ορθόδοξοι επαρχιούχοι αρχιερείς.


Ευελπιστούμε μέσα στη Σύνοδο να ακούσουμε τη συντονισμένη φωνή του συνόλου της Ορθοδοξίας διά της οποίας αναδειχθεί η πραγματική ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η ακλόνητη εμμονή της στην αποστολική και αγιοπατερική Παράδοση.»


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment