Wednesday, March 28, 2012

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΝΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΝΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Δεν εκπλήσσει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να καθαιρέσει τους Μητροπολίτη Τυάνων Παίσιο και Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο (πρώην Ηγούμενο και Αναπληρωτή Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας αντίστοιχα).


Ηταν σαφές από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι τα πράγματα όδευαν προς αυτή την κατεύθυνση.


Εκείνο που δεν είναι καθόλου σαφές είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι καθαιρεθέντες.


Καταρχήν ο καθαιρεθείς Απαμείας Βικέντιος δεν παρέστη καν στη συνεδρία της Συνόδου, που εκδίκασε κατηγορίες σε βάρος του, για λόγους που έθεσε υπόψη του Πατριαρχείου.


Αλλά και η στάση του καθαιρεθέντος Τυάνων Παισίου δεν είναι κατ’ ανάγκην δεδομένη, έστω και αν παρέστη στη συνεδρία της Συνόδου που εκδίκαζε την υπόθεσή του.


Ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ο καθαιρεθείς επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος φαίνεται να μεθοδεύει την κατάθεση μήνυσης εναντίον του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου.


Υπάρχει βεβαίως και ένα άλλος διάχυτος φόβος.


Είναι ενδεχόμενο οι καθαιρεθέντες επίσκοποι να στραφούν προς κάποια από τις σχισματικές Παλαιοημερολογιτικές ομάδες και να ενταχθούν στους κόλπους της, η οποία με τη σειρά της να τους δώσει επισκοπικο αξίωμα και να τους δραστηριοποιήσει στις ΗΠΑ.


Ολα αυτά φυσικά είναι στο επίπεδο της εικασίας και των δημοσιογραφικων αναλύσεων που διαβάζουμε ή ακούμε. Τίποτα δεν είναι βέβαιο αφού οι καθαιρεθέντες επίσκοποι δεν γνωστοποίησαν τις όποιες αποφάσεις τους.


Προσευχόμαστε το θέμα να λήξει κατά Θεόν χωρίς τη δημιουργία σχισμάτων και χωρίς να σκανδαλισθεί ο κόσμος - για μια ακόμη φορά - με πράγματα που δεν οικοδομούν, αλλά γκρεμίζουν συνειδήσεις.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την Ανανακοίνωση της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

=======================


Ανακοινούται, ότι κατά την σημερινήν συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, επί εισηγήσει της Κανονικής Επιτροπής και κατόπιν εκτενούς συζητήσεως, επεβλήθη ομοφώνως η ποινή της καθαιρέσεως, δια τα εις α υπέπεσoν κανονικά παραπτώματα, εις τους Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον και Επίσκοπον Απαμείας Βικέντιον, πρώην Ηγούμενον και αναπληρωτήν αυτού, αντιστοίχως, της εν Αστορία Νέας Υόρκης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, οίτινες και επανήχθησαν εις τας τάξεις των μοναχών.


Εξ αυτών, ο πρώτος παρέστη και απελογήθη ενώπιον του Ιερού Σώματος, ενώ ο Επίσκοπος Απαμείας, ευρισκόμενος εν Αμερική, εδήλωσεν αδυναμίαν ανταποκρίσεως εις την κλήσιν της Εκκλησίας και εμφανίσεως ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.


Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 28η Μαρτίου 2012


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


No comments:

Post a Comment