Sunday, December 16, 2018

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ


Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ουδείς εκπλήττεται φυσικά από την μη μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχη της Ρωσσίας Κύριλλου από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε μετά την εκλογή του.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας χαρακτήρισε
1.) ψευδοσύνοδο την Ενωτική Σύνοδο του Κιέβου, 

2.) εξέφρασε την θέση ότι παρήγαγε μηδενικό αποτέλεσμα, και 

3.) διακήρυξε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τους υπό τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο επισκόπους ως Σχισματικούς.

Τώρα ο Μακαριώτατος Κιέβου ανταποδίδει τα ίσα, με την μη μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχη Κύριλλου, κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε μετά την εκλογή του ως Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Δεν ξέρουμε πού οδηγούν αυτοί οι αλληλοαφορισμοί, αλλά φοβούμαστε όχι σε κάτι καλό και δεν κρύβουμε ότι δεν μας αναπαύουν. 

Ο Μακαριώτατος Ουκρανίας κ. Επιφάνιος έπρεπε να μιμηθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος εξακολουθεί να μνημονεύει τον Πατριάρχη της Ρωσσίας Κύριλλο παρόλον ότι το Πατριαρχείο της Ρωσσίας αφαίρεσε το όνομα του Οικουμενικού  Πατριάρχη από τα Δίπτυχα και αφόρισε όλους τους ανά την Οικουμένη κληρικούς, μοναχούς και λαικούς του Οικουμενικού Θρόνου.

Σε κάθε περίπτωση επειδή είμαστε από πεποίθηση και ιδιοσυγκρασία αθεράπευτα αισιόδοξοι εξακολουθούμε να ελπίζουμε στο μεγάλο θαύμα σύγκλησης Μείζονος Συνόδου για να δώσει λύση καθολικά αποδεκτή για το Ουκρανικό.

Διευκρινίζουμε μόνον ότι δεν στηρίζουμε τις ελπίδες μας ότι θα συνέλθει Μείζων ή Πανορθόδοξη Σύνοδος για να λύσει το Ουκρανικό στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά στον Δομήτορα της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment