Thursday, December 20, 2018

“ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΚΡΑΤΑΣ”


“ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΚΡΑΤΑΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο εκκλησιαστικό Πρακτορείο “Δόγμα”, ρεπορτάζ των κ. Α. Λουδάρου και Γ. Φερδή:

«Θες να μάθεις τι σημαίνει αγάπη και διακονία; Δες τον Σταυρό του Χριστού» είπε ο Σεβ. Πατρών Χρυσόστομος στην χειροτονία νέιου κληρικού: «Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος αλλά δεν είσαι και μόνος σου. Έχεις κοντά σου τον Ιησού Χριστό».
Βασική οδηγία του μητροπολίτη Πατρών προς τον νέο κληρικό ήταν να αποφύγει την εκκοσμίκευση. «Να διατηρηθείς σεμνός, ιεροπρεπής και παραδοσιακός» του είπε. «Μη υπηρετήσεις το πνεύμα της εκκοσμικεύσεως (… ) ο λαός σε θέλει παραδοσιακό, να περνάς και να λέει «ο παπάς μας», να περνάς με το ράσο σου, να περνάς σεμνός και να σου φιλά το χέρι».

Ορθές μέχρι κεραίας οι παραινέσεις του Σεβασμιώτατου Πατρών.

Η εκκοσμίκευση συνιστά τον από καταβολής κόσμου εχθρό της σωτηρίας μας.

Γι’ αυτό οι ποιμένες της Εκκλησίας πρέπει να είναι πρότυπα χριστιανών και να ζουν μακρυά από την εκκοσμίκευση.

Αλήθεια, επίσης, είναι ότι στην Πάτρα -όπου έζησαν και ζουν πολλοί ενάρετοι κληρικοί- χειροτονούνται κατά κανόνα παραδοσιακοί κληρικοί.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο Σεβ. Πατρών μας έχει απογοητεύσει πρόσφατα για πολλά θέματα:

1.) Εξορκίζει την εκκοσμίκευση και την ίδια ώρα διοργανώνει συναυλία λαικής μουσικής.

2.) Έχει πολλά νταλαβέρια με τους Βατοπαιδινούς, που έχουν εισάγει ένα απίστευτο πρωτόγνωρο κλίμα εκκοσμίκευσης, όχι μόνον στο μοναστήρι τους, αλλά και στις πλείστες Μονές του Αγίου Όρους, 

3.) Συμπλέει με τον οικουμενιστή Αρχιεπίσκοπο της αισχύνης, που εκκοσμικεύει την Εκκλησία και την καθιστά υποχείριο των άθεων Εκκλησιομάχων κρατούντων.

4.) Επιπλέον! Ο Σεβ. Πατρών δεν προσέχει πάντοτε τις χειροτονίες του. Στην Αμερική λ.χ. τρεις κληρικοί από την Μητρόπολη Πατρών (Θεοφ. Ευκαρπίας Ιερόθεος, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Μπούγας και πρεσβύτερος Ιωάννης (που τώρα υπηρετεί στην Μητρόπολη Πατρών) δεν πληρούν τις προυποθέσεις της χειροτονίας.

Επαινέσαμε στο παρελθόν, κατ’ επανάληψη, τον Σεβ. Πατρών επειδή είναι φιλάνθρωπος, για την ρητορική του δεινότητα και επειδή στοιχείτο σε παραδοσιακή γραμμή.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, μας έχει καταστενοχωρήσει ιδιαίτερα με τα φαινόμενα εκκοσμίκευσης που παρατηρούνται.

Τον παρακαλούμε θερμά και υικά να αποστεί από τις κάθε λoγής πρακτικές εκκοσμίκευσης. 

No comments:

Post a Comment