Saturday, December 29, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αποκαλυπτική η εγκύκλιος του Σεβ. Πισιδίας Σωτήριου για το Ουκρανικό, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, για την επαίσχυντη Σύνοδο του Μινσκ. 

Ως γνωστόν, με την Σύνοδο του Μινσκ, η Ρωσσική Εκκλησία αφόρισε όλους τους ιεράρχες, άλλους κληρικούς, μοναχούς και λαικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Σεβ. Πισιδίας, με μετριοπάθεια και με έμπονο λόγο, διεκτραγωδεί το ανεκδιήγητο δράμα των Ρωσσόφωνων πιστών της Μητροπόλεως Πισιδίας, οι οποίοι προτρέπονται από τους Ρώσσους κληρικούς να μείνουν ακήδευτοι ή αβάπτιστοι εξαιτίας του αφορισμού που επέβαλε η ληστρική Σύνοδος του Μίνσκ σε βάρος του ποιμνίου -κλήρου και λαού- του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Σεβ. Πισιδίας, όμως, προσφέρει και μια άλλη μαρτυρία, καρπό της ποιμαντικής διακονίας του στην Άπω Ανατολή, όπου οι Ρώσσοι κάνουν συνεχείς εισπηδήσεις στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρόλον ότι οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου έκαναν και κάνουν με αγάπη το παν για να διακονήσουν τους Ρωσσόφωνους αδελφούς μας.

Ο εκκλησιαστικός ιμπεριαλισμός της λεγόμενης "Τρίτης Ρώμης", που έχει την πλήρη στήριξη της Ρωσσικής πολιτικής εξουσίας, ούτε Ιερούς Κανόνες υπολογίζει, ούτε τους βασικούς όρους της ορθόδοξης εκκλησιολογίας σέβεται.

Θέλουν παντού να οργανώνουν Ρωσσικές Εξαρχίες, οι οποίες να υπάρχουν και να λειτουργούν ανεξάρτητα από τους κανονικούς τοπικούς επισκόπους της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας.

Χορηγούν Αυτοκεφαλίες νοσφιζόμενοι αρμοδιότητες, που έχει -σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες- μόνον το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνουν θυσιαστήρια χωρίς την άδεια των τοπικών επισκόπων και συμπεριφέρονται λες και ολόκληρη η Οικουμένη υπάγεται στην Εκκλησία της Μόσχας.

Η αντικανονική αυτή συμπεριφορά των Ρώσσων, δεν είναι κάτι πρόσφατο, αλλά διαρκεί για αιώνες τώρα.

Απλά η εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, από το Οικουμενικό Πατραρχείο, έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος του αποστήματος του εκκλησιαστικού ιμπεριαλιστικού φρονήματος των Ρώσσων εκκλησιαστικών ηγετών.

Τώρα, εξαιτίας του Ουκρανικού, η Ορθοδοξία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε Πανορθόδοξο Σχίσμα την έκταση και την διάρκεια του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα βαθύ γκρημνό το βάθος του οποίου ουδείς γνωρίζει.

Ο Θεός να μας λυπηθεί για να μη γίνουν τα χειρότερα για την Εκκλησία Του.

No comments:

Post a Comment