Saturday, December 22, 2018

ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΣΕΒ. ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ!


ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΣΕΒ. ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με βαθύτατη θλίψη και οργή, διάβασα άρθρο του Σεβ. Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανάσιου, στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”. 

Το άρθρο του Σεβασμιώτατου είναι εξοργιστικά απαράδεκτο και καθιστά φανερόν πόσο πολύ υποτιμούν οι εν Φαναρίω την ικανότητα της Μόσχας να καταφέρνει καίρια πλήγματα κατά των αντιπάλων της, με θύμα, στην προκειμένη περίπτωση, την ενότητα της Εκκλησίας.

Πολύ επιπόλαιο και αλαζονικό άρθρο γεμάτο μεγαλαυχίες και θριαμβολογίες που δείχνουν ανάγλυφα ότι ο Σεβασμιώτατος συντάκτης του δεν έχει καμία συναίσθηση της πραγματικότητας και της κρισιμότητας των καιρών.

Τι λέγει στο άρθρο του ο Σεβασμιώτατος;

Ότι η ηγεσία της Ρωσσίας υλακτούσε και απειλούσε και επικαλείτο θεούς και δαίμονες τον τελευταίο καιρό, αλλά όταν διαπίστωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχώρησε απτόητος και χορήγησε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία κάθησε στα αυγά της και κατέβασε τους τόνους.

Και πού αποδίδει τον κατά φαντασίαν αυτό θρίαμβο -που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα- ο Σεβ. Χαλκηδόνος;

Στον δυναμισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη που του τον κληροδότησε ο Μελίτωνας Χατζής.!!!

Σεβασμιώτατε Χαλκηδόνος! Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς και γιατί κάποιος -πολλώ μάλλον αν είναι κληρικός και δη ιεράρχης- καυχάται επειδή υπήρξε Αυλή του Μελίτωνα Χατζή.

Τον τελευταίο καιρό οι προκλήσεις αυτού του είδους δίνουν και παίρνουν. Ορισμένοι προβάλλουν τον Φαρμακίδη. Άλλοι τον Μακράκη. Κάποιοι τρίτοι τον Κουτρουμπή. Οι Βατοπαιδινοί και ο Πανιερώτατος Λεμεσού τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, άλλοι τον Κουκούζη, ορισμένοι άλλοι τον Φωστίνης και εσείς τον Μελίτωνα Χατζή.

Το άρθρο σας, αντί να μιλά με πνεύμα ταπείνωσης και συνδιαλλαγής προς την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Ρωσσίας, για να μη τρωθεί οριστικά καίρια η ενότητα της Εκκλησίας είναι εκδικητικό, προκλητικό, αλαζονικό και υπερφίαλο.

Νομίζω ότι πληροφορηθήκατε τι είπε ο Πούτιν μόλις χθες για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους λόγους που οδήγησαν τον Παναγιώτατο να εκχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Διερωτώμαι: Εξακολουθείτε, και μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, να φρονείτε ότι η ηγεσία της Ρωσσίας κατέθεσε τα όπλα για το Ουκρανικό; Αν ναι, πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Παίζετε με την φωτιά, Σεβασμιώτατε, και εσείς και ο Παναγιώτατος. Όποιος υποτιμά τον αντίπαλό του σπάζει τα μούτρα του. Πολλώ μάλλον όταν ο αντίπαλός του είναι ο Πούτιν και ο Βολοκολάσμκ.

No comments:

Post a Comment