Tuesday, September 8, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟ


 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με συναισθήματα βαθύτατης ικανοποίησης διαβάσαμε την Ανακοίνωση του Σεβ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ για τον αυτοαποσχηματισθέντα κληρικό π. Ανδρέα Κονάνο.

Η Ανακοίνωση του Σεβασμιώτατου απέδειξε -για μια ακόμη φορά- ότι ο Σεβ. Πειραιώς γνωρίζει καλά και το εκκλησιαστικό δίκαιο και τους Ιερούς Κανόνες.
1.) Καταρχήν ο Σεβασμιώτατος βάζει τα πράγματα στην θέση τους: Δεν θέλουμε να διασύρουμε ένα συνάνθρωπό μας επειδή έπεσε. Αυτό που μας ενδιαφέρει -και μάλιστα πολύ σοβαρά- είναι η ορθοδοξία της διδασκαλίας του.

Και με αυτή την έννοια και μόνον μας απασχολεί ο αυτοαποσχηματισμός του.

2.) Πολύ ορθά, επίσης, ο Σεβασμιώτατος  προσφωνεί τον π. Ανδρέα Κονάνο ως κληρικό, επειδή -αν και αυτοκαθαιρέθηκε- δεν τον καθαίρεσε συνοδικό δικαστήριο, δηλαδή το μόνο αρμόδιο όργανο να καθαιρέσει ένα κληρικό.
3.) Ο Σεβ. Πειραιώς μας απεκάλυψε, επίσης, ότι ο π. Ανδρέας Κονάνος ξεκίνησε ως παραδοσιακός κληρικός και στην συνέχεια κατέληξε σε θέσεις ήκιστα σύμφωνες με την Ορθοδοξία.

Η αποκάλυψη αυτή μας λυπεί φυσικά, αλλά τουλάχιστον μας γνωστοποιεί ότι ο πνευματικός του πατέρας και ο χειροτονήσας αυτόν επίσκοπος δεν ευθύνονται για την πορεία του.

4.) Η ευθύνη αυτή ανήκει οπωσδήποτε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή και σε όποιο άλλο Αρχιεπίσκοπο άφησε ανεξέλεγκτη την κατά κρημνών πορεία του π. Ανδρέα Κονάνου.

5.) Ο Σεβ. Πειραιώς αναφέρει, επίσης, ότι η ευθύνη για την παραπομπή του π. Ανδρέα Κονάνου σε συνοδικό δικαστήριο για να καθαιρεθεί ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

6.)  Ο Σεβασμιώτατος προπαντός επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τον π. Ανδρέα Κονάνο είναι ότι με τα κηρύγματά του προέβαλλε μια “αγαπουλίστικη” θεολογία από την οποία απουσίαζε ο Σταυρός του Κυρίου.

7.) Ο αυτοαποσχηματισθείς κληρικός υιοθέτησε την πλανεμένη θεολογία φιλελεύθερων (liberal) Προτεσταντών αλλά και Παπικών για την χωρίς την Σταύρωση θεολογία της Ανάστασης.

Μια πέρα για πέρα σαθρή θεολογία την οποία -ως γνωστόν- προωθούν όλες οι πτέρυγες της Νεορθοδοξίας και του Νεονικολαιτισμού και στα καθ’ ημάς.
8.) Συγχαίρουμε υικά, εκ μέσης καρδιάς, τον Σεβ. Πειραιώς για την στάση του έναντι του αυτοαποσχηματισθέντος κληρικού και προπαντός διότι διέκοψε την συνεργασία του με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραικής Εκκλησίας μόλις διαπίστωσε ότι τα κηρύγματά του ήταν ελλειμματικά εξ απόψεως ορθόδοξου θεολογίας.

9.) Είναι πολύ σημαντικό στο σκεπτικό της καθαίρεσης του π. Κονάνου να συμπεριληφθούν, όχι μόνον οι Κανόνες που παραβίασε ο π. Ανδρέας, αλλά και η αναίρεση της κακόδοξης θεολογίας του.

3 comments:

  1. Για τον π. Ανδρεα Κονανο δεν εχω να σχολιασω τιποτα, ο Θεος ως καρδιογνωστης γνωριζει το εσωτερικο κινητρο εκαστου. Χαιρομαι που διαβασα στο κειμενο της Μητροπολεως Πειραιως οτι δεν ηταν παραλληλα και Μοναχος. Οσο για την ανακοινωση της Μητροπολεως Πειραιως εχω ενα γενικο σχολιο. Δεν ειναι παντα αρνητικη πραξη η παραιτηση απο την Ιερωσυνη ,υπαρχουν περιπτωσεις που η παραιτηση ενος ιερεως απο την Ιερωσυνη ειναι πραξη που μπορει να αποβει θετικη για την Εκκλησια και την προσωπικη του σωτηρια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βεβαίως αν τυχόν ο κληρικός έπεσε σε κωλυτικά της ιερωσύνης αμαρτήματα τότε ορθά θα πράξει αν ζητήσει από την Σύνοδο να τον καθαιρέσει. Όχι όμως όταν φεύγει με τουπέ και χωρίς μετάνοια.

      Delete
  2. Και κατι ψυχοφελες επι του θεματος. Οταν ημουν νεος γνωριζα εναν αγιασμενο γεροντα που σημερα ευρισκεται στον ουρανο. Μια ημερα ηλθε στον Ναο λογω ασθενειας του γεροντα ενας αλλος κληρικος που την εποχη εκεινη, προ 40 περιπου ετων ηταν σημειο αντιλεγομενο. Ο γεροντας παρεμεινε στο Ιερο και δεν συλλειτουργησε λογω της ασθενειας του. Στο τελος πριν φυγει ο επισκεπτης κληρικος τον αγκαλιασε, τον φυλησε αδελφικα, τον ακολουθησε τιμητικα μεχρι την εξωπορτα του Ναου και ηταν ολο γελιο και χαρα. Εγω τοτε σκανδαλιστηκα και ειπα στον γεροντα μου. Γεροντα με αυτον τον κληρικο αγκαλιες, φιλια και χαρες; Και τοτε αφοπλιστικα μου απαντησε. Ναι παιδι μου ναι χαιρομαι διοτι πριν απο λιγο μου υποσχεθηκε οτι σε λιγο θα παραιτηθει απο την Ιερωσυνη. Αυτο το πνευματικο ηθος καταγραφηκε στην μνημη μου και την ψυχη μου. Οσο για τα ονοματα του γεροντα και του ιερεως τα γνωριζει ο Χριστος μας.

    ReplyDelete