Tuesday, September 8, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΝΤΩΝΗ ΠΙΛΛΑ, ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
___________
Αντώνη Πιλλά, Στις στράτες των πουλιών και των δέντρων, Λευκωσία 2020, σσ. 57.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

Με την ποίηση ασχολείται το παρόν πόνημα του εκ Πάφου ορμωμένου συγγραφέα, που γράφει στίχους εδώ και χρόνια. 

Αν ρίξουμε μια ματιά στο Προλογικό του σημείωμα θα πληροφορηθούμε πως το βιβλίο παρουσιάζει “μια ανομοιογένεια… στην τεχνοτροπία και τους τρόπους με τους οποίους έχει τούτο υφανθεί”. Ο κ. Πιλλάς δεν διστάζει να ομολογήσει ότι αυτό το αποτέλεσμα “προέκυψε αβίαστα από την διάθεση ή έμπνευση που εν πολλοίς καθοριζόταν από το πρώτο κέντρισμα”…

Και ο γράφων, παρασυρόμενος από τον ποιητή, σχολιάζει αυτά που του έρχονται παρορμητικά στο μυαλό φυλλομετρώντας τις σελίδες του παρόντος. Κάνω στάση στις σελίδες 11-15, στο ποίημα που επιγράφεται “Στις στράτες των πουλιών και των δέντρων”, που καθορίζει, κατά την εκτίμησή μας, τις συντεταγμένες της σκέψης του ποιητή. Σημειώνω ένα στίχο: "Και το πουλάκι πάνω στην πέτρα σαν σε αναλόγιο ψέλνει τον ύμνο σου. Ως στρουθίον μονάζον επί δώματος». 

Προδίδει, κοντολογίς, τις προθέσεις αλλά και τις καταβολές του ποιητή. Δεν μπορεί να κρυβεί με τίποτα η ενασχόλησή του με τα εκκλησιαστικά. Αναλόγιο, ψάλσιμο, ύμνος προς το Θεό, και αυτούσιο ψαλμικό χωρίο “ως στρουθίον μοναζον επί σώματος”.

Από την άλλη μια πινελιά επιστροφής στα προχριστιανικά δεδομένα δεν είναι ο στίχος “βαθιά του δάσους σιωπή και σιγαλό εν φως καθώς ξυπνούσε ο Πάνας”; Αλλά, παρά ταύτα, όλα αυτά δεν είναι παρά εν φευγαλέον πισωγύρισμα. 

Ο ποιητής δεν παραμένει εκεί και επιστρέφει σταθερά επί τας πηγάς των υδάτων, ήγουν εις τα της πίστεως της πατροπαραδότου: “Με το καλογερίστικο σκουφάκι του στον ήλιο το μεράκι του, να λέει με μαγικό αυλό άκουα τον κυρ-κορυδαλλό”. 

Και το πιο κάτω: “Ένα δεντράκι προσευχόταν θυμιάτιζε ένα σύννεφο και ο ουρανός απάνω ευλογούσε”. 

Η κυπριακή ύπαιθρος τον συναρπάζει χωρίς υπερβολή. Σε κάθε του βήμα ακροάζεται μικρά πουλιά να υμνούν Εκείνον που τα “ντύνει μέσα στο φως και μέσα στο μυστήριο”. 

Περιορίζομαι στα πιο πάνω, που όπως έχω ήδη αναφέρει, προδίδουν και αποδίδουν τα της σκέψεως του Αντώνη Πιλλά. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στους επαΐοντες και τους φιλολογούντες.

No comments:

Post a Comment