Wednesday, September 9, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Δ. ΚΑΠΠΑΗ, Η ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______

Σωτήρη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Καππαή, Η Βάσα Κοιλανίου, Ένα ταξίδι στο χρόνο…, έκδ. Κοινοτικού Συμβουλίου Βάσας Κοιλανίου 2020, σσ. 358.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Τώ όντι μιλάμε κυριολεκτικά για ένα ταξίδι στο χρόνο, με εμπείρους και πολύξερους ξεναγούς τους δύο καταξιωμένους εκπαιδευτικούς. 

Πάλεψαν, αναμφιρρήστως με πολλές δυσχέρειες και ίδρωσαν μέχρι να προσφέρουν στους αναγνώστες το μετά χείρας πόνημα και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους, όπως είναι τα χρόνια μας, όπου βιώνουμε οικονομική κρίση, αλλά και την ανά την υφήλιο πανδημία.  

Παρόλο που δεν αφήνουν πτυχή της ζωής που να μην την έχουν ερευνήσει, εμείς προτιμούμε να ασχοληθούμε με την εκκλησιαστική κληρονομιά της Κοινότητος.

Μαθαίνουμε ότι στη Βάσα Κοιλανίου έζησαν δύο Άγιοι, ο συνέκδημος των Αποστόλων Βαρνάβα και Μάρκου Τίμων και ο Όσιος Βαρνάβας που έζησε τον 6ο αιώνα. 

Για τον πρώτο μας πληροφορούν οι «Πράξεις Βαρνάβα» πως ήταν ειδωλολάτρης που πίστεψε στο Χριστό και ακολούθησε τους Αποστόλους. 

Μετά το μαρτύριο του Απ. Βαρνάβα συνόδεψε τον Μάρκο στην Αλεξάνδρεια. Επιστρέφοντας στην Κύπρο ασκήτεψε σε σπήλαιο, που βρίσκεται ανάμεσα στους αμπελώνες, στα βόρεια του  χωριού.

Για τον Όσιο γνωρίζουμε ότι έφτασε στην Κύπρο από τις γειτονικές χώρες και ασκήτεψε σε σπήλαιο που εντοπίζεται κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Τίμωνος. Λείψανα του Οσίου Βαρνάβα σώζονται μέχρι σήμερα στη Βάσα. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι στη Βάσα υφίστανται αξιόλογες εκκλησίες, όπως ο ενοριακός ναός του Ευαγγελισμού που κτίστηκε το 1897 στη θέση του παλαιού ναού του Οσίου Βαρνάβα και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο τελευταίος ανάγεται στο 14ο αιώνα, είναι σταυροειδής με τρούλο και διασώζει αξιόλογες τοιχογραφίες. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι σ’ αυτόν συναντάμε τη μοναδική τοιχογραφία που απεικονίζει την Αγία Πολυχρονία, μητέρα του Αγίου Γεωργίου. Ο ναός έχει συντηρηθεί προσφάτως. 

Υπάρχουν ακόμη και οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, του Τιμίου Προδρόμου, του Αγ. Νικολάου και του Οσίου Βαρνάβα. Για τα χωριά της Κύπρου είδαν το φως της δημοσιότητας πλείστα όσα βιβλία. Το παρόν δικαιούται να τοποθετηθεί ανάμεσα στα καλύτερα από πάσης απόψεως. Η αρτιότητά του είναι πασίδηλη. Οι συγγραφείς δικαιούνται τον δίκαιο έπαινο. Αυτό  δεν ενέχει το στοιχείο της υπερβολής.

No comments:

Post a Comment