Thursday, September 17, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΣΦΗΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΣΦΗΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ 


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Αναφέρει Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου:


“Αλγεινή εντύπωση προκαλούν ζωγραφιές που δημοσιοποιεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διευθυντής σχολείου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ γονέων και συναδέλφων του και ευρύτερα στην  κοινή γνώμη, καθώς και έντονη αντίδραση και διαμαρτυρίες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

Ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί, όταν πρόκειται για αξιωματούχο στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μέσα σε σχολείο, να δικαιολογήσουν την προσβολή του δημόσιου αισθήματος και την προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα.


Εφόσον πρόκειται για διευθυντή σχολείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς”.

Συγχαίρουμε θερμά τον Υπουργό Παιδείας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, για την άμεση του αντίδραση για όσα βλάσφημα και αντισυνταγματικά ενήργησε ο εν λόγω εκπαιδευτικός. 


Απλά δεν μπορεί δημόσιος υπάλληλος -και δη Διευθυντής Σχολείου Μέσης εκπαίδευσης- να προσβάλλει, με τόση ποταπότητα και χυδαιότητα τον Χριστό, και να απεικονίζει τόσο απαξιωτικά και προσβλητικά τον Αρχιεπίσκοπο και τον αρχηγό του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου.

Θυμίζουμε ότι ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ. 154 για δημοσιεύματα που υβρίζουν θρησκεία 142.-(1) αναφέρει ότι 

“Όποιος δημοσιεύει βιβλίο, φυλλάδιο, άρθρο ή επιστολή σε εφημερίδα ή περιοδικό, το οποίο εκλαμβάνεται από τάξη προσώπων ως δημόσια ύβριση της θρησκείας τους, με σκοπό να εξευτελίσει αυτή τη θρησκεία ή να σκανδαλίσει ή να εξυβρίσει αυτούς που πρεσβεύουν αυτή τη θρησκεία, είναι ένοχος πλημμελήματος.”


και για την προσβολή μνήμης τεθνεώτος αναφέρει 202Α.-(1) ότι 


“Όποιος προσβάλλει τη μνήμη αποθανόντα με κακόβουλη ή βάναυση εξύβριση, είναι ένοχος πλημελήμματος και τιμωρείται με φυλάκιση ενός χρόνου.”

Απλά είναι αδιανόητο να μην απολυθεί ο εν λόγω Διευθυντής και να μην υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Αλλοίμονον αν η Πολιτεία διορίζει αυτού του φυράματος εκπαιδευτικούς για να καθοδηγούν τα παιδιά μας.


Τον λόγο έχει η Εισαγγελία και το Υπουργείο Παιδείας. 


Για μια ακόμη φορά, εύγε στον Υπουργό Παιδείας, επειδή χειρίστηκε το θέμα άμεσα, θεσμικά και ορθά και αναμένουμε ότι η διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του εν λόγω απαράδεκτου εκπαιδευτικού θα ικανοποιήσει το τρωθέν θρησκευτικό αίσθημα της κοινής γνώμης.

No comments:

Post a Comment