Thursday, September 10, 2020

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΑΠΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΑΠΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ


Της κ. Ελένης Λωρίτου

=====


Ο Θεός να φυλάει από τέτοιου είδους τραγικές πτώσεις και ναυάγια! Όσοι άνθρωποι έχουν γνωρίσει την αφιέρωση είτε με την γενική έννοια της πνευματικής ζωής, είτε με την ειδικότερη της εν Χριστώ αφιερώσεως σε ένα υπαρξιακό επίπεδο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο με την βοήθεια του Θεού υπερβαίνονται οι αντινομίες, που γεννά η τριβή της αφθαρσίας με την φθαρτότητα τούτου του ατελούς και προσωρινού βίου. 


Η αφιέρωση θα καταλήξει σε ένα ναυάγιο είτε ψυχολογικό είτε εν προκειμένω φανερό και κραυγαλέο,  όταν κανείς την περικλείσει σε μία εγκοσμιότητα και δεν της δώσει τον αέρα της αιώνιας προοπτικής, όταν δεν συνδέσει κανείς την αφιέρωση με την μεταφυσική διάσταση. 


Τα αγαθά της πνευματικής ζωής και αφιερώσεως δεν είναι εφήμερα, αλλά μεταφυσικά και αιώνια γι’ αυτό και απρόσβλητα από οποιαδήποτε ματαίωση. 


Ουδείς μπορεί να κλέψει τον κρυπτό εν τη καρδία θησαυρό, όταν κανείς με πνευματική εγρήγορση τον περιφρουρεί.


Ο αφιερωμένος στο Θεό άνθρωπος, όχι τόσο πολύ ο έγγαμος, ο οποίος ακουμπά πάνω σε κατά το μάλλον ή ήττον σταθερές, όσο ο άγαμος θα αντιμετωπίσει υπαρξιακά  θέματα.  


Έτσι και αλλιώς, το λένε και οι ψυχολόγοι, ο άνθρωπος περνά την κρίση της μέσης ηλικίας είτε στα 40 είτε στα 50. Τότε είναι τραγικό κανείς να βρει την καρδιά του άδεια, γιατί επέτρεψε στον διάβολο να την δηώσει με συνέπεια, να χάσει την νοηματοδότησή του και την πυξίδα του προσανατολισμού. Κάποιο κακό μάτι βασκαίνει την ομορφιά της εν Χριστώ αφιερώσεως. Ο ανθός της πνευματικής ζωής της  Εκκλησίας μαραίνεται, προδίδεται, δεν φθάνει εν υπομονή στο τέλος του, υποκύπτει στους πειρασμούς.  


Ασφαλώς δεν είναι μόνο η προδοσία του τύπου Κονάνου, αλλά και η επιπολαιότητα της αιρέσεως χάριν μιας χρησιμοθηρίας πρός ικανοποίησιν της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και ανοησίας. Ο διάβολος ξέρει πολύ καλά να κολακεύει την ανθρώπινη αδυναμία, που κρύβει κανείς  στην καρδιά του. Μέσα σε μία φυτεία αρετών κρύβει κανείς και μερικές ρίζες ηρωίνης. Ο διάβολος διέθετε πάντα drone που πετάνε και ανακαλύπτουν τις πονηρές ρίζες της αμαρτίας. 


Ο καημένος ο πρώην π. Κονάνος δεν είχε γίνει γαμπρός! Είχε γίνει; Όχι! Έ! Τώρα ποζάρει σαν γαμπρός, σαν ένας πενηντάρης “νέος της εποχής”!  


Αντάλλαξε την άφθαρτη ομορφιά της αφιερώσεως, χάριν μιας πρόσκαιρης και φθαρτής ομορφιάς.  

No comments:

Post a Comment