Tuesday, September 29, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Το να αναγνωρίσεις ότι ο Σεβ. Ναυπάκτου είναι κορυφαίος ορθόδοξος θεολόγος είναι αυτονόητο. 


Ας σκεφθούμε πόσες φορές μας έβγαλε ασπροπρόσωπους σε πλείστα όσα κρίσιμα θεολογικά θέματα.


Με το σημερινό βαρυσήμαντο άρθρο του, βάζει "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων" και αντιμετωπίζει με την δέουσα αυστηρότητα όλες τις νοθείες του Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης πίστης μας, που παρατηρούνται στις μέρες μας.

Χάθηκε το κήρυγμα της μετανοίας από τους Νεορθόδοξους, Νεονικολαίτες, Μακρακιστές, Αντιχριστολόγους, Μεταπατερικούς, Αντισκοτεινοδυναμίτες, Συνωμοσιολόγους, Καταστροφολόγους, "Λοιμωξιολόγους" και Οικουμενιστές κληρικούς και θεολόγους.


Λες και ο χριστιανός υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνει στην ζωή του εκτός από το να μετανοεί.!


Μιλούν λες και είναι κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι -ακόμα κι αυτό-, αλλά σε καμμία περίπτωση ως κληρικοί και ως θεολόγοι.

Αναπόφευκτα -φυσικά- τα τοιαύτα. 


Η εκκοσμίκευση ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος σταυρός της Ορθοδοξίας. 


Μας το ξεκαθάρισε, άλλωστε, με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ο Κύριος ότι τα ζιζάνια θα συναξαύνονται με το σιτάρι. 


Είναι αδύνατον να ζήσουμε σε μια εποχή όπου ο διάβολος δεν θα σπέρνει ζιζάνια, δεν θα φυτρώνει αιρέσεις και δεν θα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους κληρικούς, αλλά και τον λαό του Θεού, από τις αλήθειες της πίστεως και τον χριστιανικό τρόπο ζωής.

Ουδείς, λοιπόν, εκπλήττεται επειδή η εκκοσμίκευση κάνει θραύση στην μεταμοντέρνα εποχή μας -συν τοις άλλοις- και εξαιτίας της νέας τεχνολογίας και της καθολικής υιοθέτησης του λεγόμενου "American way of life".


Επομένως το παράξενο δεν είναι ότι έχουμε επέλαση της εκκοσμίκευσης. 


Το παράξενο είναι ότι οι μόνοι ή τουλάχιστον οι κατεξοχήν αρμόδιοι να μιλήσουν για την εκκοσμίκευση, τουτέστιν οι επίσκοποι, σιωπούν ή και ενθαρρύνουν αυτό το κλίμα.

Γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον Σεβ. Ναυπάκτου, επειδή, με το άρθρο του, μίλησε, με λόγο βαθιά θεολογικό και με παρρησία, για την εκτροπή της θεολογίας και της ποιμαντικής στις μέρες μας.


Τον παρακαλούμε θερμά και υικά να μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες του στην Ιεραρχία ώστε να ληφθούν οι ορθές Συνοδικές, δεσμευτικές για όλους, αποφάσεις.

1 comment:

  1. Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε το σημερινό άρθρο στην Ρομφαία "το Συνοδικο σύστημα σε δοκιμασία ".

    ReplyDelete