Wednesday, December 25, 2019

ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ SITES

Μακάρι οι δηλώσεις του Παναγιώτατου για όλα τα θέματα να ήταν τόσο εύστοχες όπως η αναφορά του, που παραθέτουμε στην συνέχεια, για την σχέση που πρέπει να διέπει τους κληρικούς με τα ηλεκτρονικά μέσα.

Αλλοίμονον αν ένας κληρικός δεν αφιερώνει τον χρόνο του στο ναό, στην λατρεία του Θεού και στην διακονία του ποιμνίου του και αν μόνο -ή έστω πρωταρχικό- μέλημα του είναι να νυχτοξημερώνεται στον ιστοχώρο.


ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ SITES

Του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου
=====

Υπάρχει μία «εικονική ιερωσύνη»η οποία επιθυμεί περισσότερον να φαίνεται παρά να είναι, να επιδεικνύεται παρά να προσφέρη. 

Αυτή η τάσις ευνοείται σήμερον από την νέαν, λεγομένην «ηλεκτρονικήν τάξιν πραγμάτων», η οποία φαίνεται ότι μεταφέρει το κέντρον της ζωής από την απτήν εις την εικονικήν πραγματικότητα. Δυστυχώς, η γοητεία της τεχνολογίας αλλοιώνει τον τρόπον της χριστιανικής μαρτυρίας μας, συρρικνώνει την προσωπικήν της διάστασιν. 

Η αγάπη είναι πάντοτε μία συγκεκριμένη σχέσις με συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι ζώσα συνύπαρξις, συνομιλία, συνεργασία. Δεν ευδοκιμεί ως μία αφηρημένη επικοινωνία εις τον κυβερνοχώρον, ως ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και εικόνων. 

Το «αφηρημένον» και «διαδικτυακόν» ψύχει την κοινωνίαν και την αγάπην. Ο διάκονος του Χριστού επιθυμεί παρακλητικώς να συμπεριληφθή εις την «Βίβλον της Βασιλείας», να εγγραφή εις την αιωνίαν μνήμην του Θεού και όχι να καταχωρισθή εις τας «δέλτους της ιστορίας», εις την μνήμην και τον «σκληρόν δίσκον» του ηλεκτρονικού υπολογιστού. Το πεδίον μαρτυρίας του κληρικού είναι ο ναός και όχι τα διάφορα sites.

No comments:

Post a Comment