Monday, December 16, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αποκαλυπτική πράγματι η συνέντευξη, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, του Μακαριωτάτου Κύπρου κ. Χρυσόστομου. 

Η πηγαία ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε ότι

1.) Ούτε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ούτε ο Πατριάρχης Μόσχας, έχουν την παραμικρή διάθεση να συμβιβαστούν για να λυθεί το Ουκρανικό.

Πολύ σημαντική πληροφορία, επειδή -εντελώς παραπλανητικά- οι Ρωσσολάγνοι παρουσίαζαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να ψέγει μόνον το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απροθυμία συμβιβασμού.

2.) Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν επιζητεί απλά να ακυρώσει την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά να σφετεριστεί -με την τεράστια κοσμική ισχύ της Ρωσσίας και τον πακτωλό των ρουβλίων- την πρωτοκαθεδρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Πολύ σημαντική πληροφορία, επίσης, επειδή οι γνωστοί κύκλοι των Ρωσσολάγνων διέδιδαν παραπλανητικά ότι ο καυμένος ο Μόσχας αντιδρά μόνον και μόνον επειδή αδικήθηκε με την εισπήδηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα χωράφια του. 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το Πατριαρχείο Μόσχας επιβουλεύεται την πρωτοκαθεδρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αυτή η επιβουλή είναι ο πρωταρχικός στόχος του.

3.) Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επιπλήττει με δριμύτατη γλώσσα -και πάρα πολύ ορθά πράττει- τους Μητροπολίτες Κύκκου, Λεμεσού και Ταμασού για την Ρωσσολαγνεία τους και για την αθέτηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου ότι η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να μείνει ουδέτερη, χωρίς να πάρει θέση υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δείξτε λίγη κατανόηση, Μακαριώτατε Κύπρου. Γνωρίζουμε ότι είστε ρεαλιστής. Ποια απόφαση Συνόδου και πράσινα άλογα; Εδώ μιλάμε για χορό δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως.

4.) Μαθαίνουμε, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου -απολύτως προς τιμήν του- έτριξε τα δόντια, χωρίς να μασά τα λόγια του, στον Πατριάρχη της Ρωσσίας για την αθέμιτη προσπάθειά του να σφετεριστεί την πρωτοκαθεδρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

5.) Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι, χωρίς περιστροφές, δεν χαρίζεται ούτε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρά πολύ καλά κάνει ασφαλώς.

Δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους οι εγωισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες ή η αίρεση του sine paribus, που πρεσβεύουν ορισμένοι -τουλάχιστον- Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και ιδιαιτέρως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

6.) Τέλος ο Μακαριώτατος Κύπρου έκανε μια πολύ θλιβερή διαπίστωση, που πρέπει να προβληματίσει όλους μας: 

Επί του παρόντος, το Σχίσμα της Εκκλησίας της Ρωσσίας από τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Εκκλησία της Ελλάδος), δεν υπάρχει ελπίδα να επουλωθεί, επειδή οι απώτερες επιδιώξεις και των δύο μονομάχων, αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι εγωισμοί τους, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συμβιβασμού. 

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον Μακαριώτατο Κύπρου, επειδή μίλησε την γλώσσα της αλήθειας. 

Επιτέλους! Κάποιος έπρεπε να πει την αλήθεια, και να ιεραρχήσει την ενότητα της Εκκλησίας πάνω από τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, τις μωροφιλοδοξίες για τα πρωτεία, τους εγωισμούς, την φιλαργυρία και τα ανθρώπινα πάθη. 

No comments:

Post a Comment