Friday, June 24, 2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ



Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη ανέμενε όσους συγκεντρώθηκαν στην παρουσίαση της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής εγκυκλοπαίδειας απόψε.

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης δεν δίστασε να ψέξει με ευγένεια τους εκδότες της εγκυκλοπαίδειας, επειδή υιοθέτησαν το μονοτονικό σύστημα γραφής στην έκδοση, με αποτέλεσμα να εισπράξει τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού.

Πολύ γενναία και αξιόπιστη η παρέμβαση του Παναγιότατου.

Παρόλον ότι στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε το μονοτονικό σύστημα γραφής, ως τη μόνη επιφύλαξη που έχει για την έκδοση, εντούτοις είναι φυσικόν, ότι ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος - εκτός από τους εκδότες του έργου - είχε το χρόνο να διεξέλθει με προσοχή ένα τόσο κολοσσιαίο έργο, άμα τη εκδόσει του.

Οταν με το καλό το μελετήσει ο Παναγιότατος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατραρχείου, θα αναμένουμε από τον Οικουμενικό Θρόνο και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες φυσικά να αξιολογήσουν θεολογικά την έκδοση.

Και πάλιν συγχαίρουμε, εκ μέσης καρδίας, τον Παναγιότατο για την εμμονή του στο παραδοσιακό σύστημα γραφής, αλλά και την ευθύτητα να διατυπώσει - αν και επίσημος προσκεκλημένος στην εκδήλωση - με παρρησία τις θέσεις του.

Πόσο ευτυχείς θα είμαστε όντως αν πάντοτε και για όλα ο Παναγιότατος έδειχνε την ίδια αξιοθαύμαστη εμμονή στην παράδοση, που έδειξε απόψε στην παρουσίαση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαιδείας για το πολυτονικό σύστημα γραφής...

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟΨΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
==========

Παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια από τις "Στρατηγικές Εκδόσεις Ιωάννου Φλώρου", παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Για το μεγάλο αυτό εκδοτικό επίτευγμα, μίλησαν εκ μέρους της Επιστημονικής Συντακτικής Επιτροπής οι:

Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Βασιλειάδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Γεώργιος Φίλιας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στην ξεχωριστή σημασία της Μ.Ο.Χ.Ε. στους καιρούς μας αναφέρθηκαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνος Μπέης, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την έκδοση και την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, από την Εκκλησία της Κύπρου, ο οποίος αγόρασε 300 σειρές της Εγκυκλοπαίδειας και τις διένειμε σε όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισφράγισε την όλη παρουσίαση, αναφερόμενος με πολύ θερμά λόγια σε κάθε πτυχή της έκδοσης. Και εξέφρασε μια μόνο παρατήρηση, κι αυτή είναι το μονοτονικό, που χρησιμοποιείται στην Εγκυκλοπαίδεια. "Εμείς στο Φανάρι, βλέπετε, εμμένουμε στην καθαρεύουσα και το πολυτονικό", είπε ο Πατριάρχης και καταχειροκροτήθηκε.

Ο εκδότης Ιωάννης Φλώρος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Πατριάρχη και απάντησε στην παρατήρησή του για την χρήση του μονοτονικού, ότι στόχος του είναι η Μ.Ο.Χ.Ε. να φτάσει στους νέους, τους σημερινούς και τους αυριανούς, οι οποίοι δεν διδάσκονται το πολυτονικό.


ΠΗΓΗ:

Ιδιωτική Οδός

4 comments:

  1. "Εμείς στο Φανάρι, βλέπετε, εμμένουμε στην καθαρεύουσα και το πολυτονικό", είπε ο Πατριάρχης και καταχειροκροτήθηκε.
    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξέχασε τους Ιερούς Κανόνες και αύριο θα τελέσει Θεία Λειτουργία με αντικανονικό Μητροπολίτη.
    Καλύτερα να έγραφε στην δημοτική και το μονοτονικό και όχι να καταπατούσε τους Ιερούς Κανόνες.
    Στο Αμαρούσιο Κανονικός Μητροπολίτης είναι ο Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος.

    ReplyDelete
  2. Σωστά!

    Ο κανονικος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος είναι ο Σεβ. κ. Νικόδημος τον οποίο πολέμησε με πάθος ο κ. Θανάσης Σακαρέλλος με το σύντροφο του τον βλάσφημο και βωμολόχο κληρικό Αρχιμανδριτη Μελέτιο Βαδραχάνη που βρίζει χυδαία τον οσιο Ιουστινο Πόποβιτς και την Υπεραγια Θεοτόκο.

    ReplyDelete
  3. Ντροπη σου κ Σακαρελλο που υποστηριζεις τον συντροφο σου Αρχιμανδριτη Μελετιο Βαδραχανη το βλασφημο και χυδαιο κληρικο

    ReplyDelete
  4. Ντροπή σου Αρχιμανδριτη Μελετιε Βαδραχανη βλασφημε και βωμολοχε κληρικε

    ReplyDelete