Friday, June 17, 2011

ΝΕΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ




ΝΕΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθούμε την ομολογιακή στάση των καλών πατέρων και αδελφών της Αδελφότητας του “Σωτήρος”, που προμαχούν στην πρώτη γραμμή εναντίον των αιρέσεων και μάλιστα του Οικουμενισμού.

Πρόσφατο σχόλιο του περιοδικού “Ο Σωτήρ” αναφέρεται, με την ευπρέπεια μεν με την οποία πάντοτε γράφουν οι συντάκτες του για τα διάφορα θέματα, αλλά και έξω από τα δόντια για τις οικουμενιστικές τάσεις και τις εθνοφυλετικές εξάρσεις και την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτες οι θέσεις που εξέφρασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας για την αποδοχή των μυστηρίων - και μάλιστα της ιερωσύνης - των Παπικών, εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οπως πολύ σωστά επισημαίνει ο συντάκτης του σχολίου οι Παπικοί έχουν καταδικαστεί κατ’ επανάληψη από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως αιρετικοί. Επομένως η ιερωσύνη τους δεν μπορεί να αναγνωρίζεται ως υποστατή.

Να προσθέσουμε στα όσα αναφέρει ο σχολιαστής το εξής. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ορθότατα πράττει και αναχειροτονεί τους σχισματικούς Παλαιοημερολογίτες που επιστρέφουν εν μετανοία στην Εκκλησία. Το ίδιο δεν πρέπει να ισχύει - πολλώ μάλλον - για τους Παπικούς;

Η εκκοσμίκευση, ο Οικουμενισμός και ο εθνοφυλετισμός τρώνε τα σπλάχνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

Και είναι κρίμα επειδή είναι μια Εκκλησία με τεράστιες δυνατότητες και δυναμισμό, που αν λειτουγήσει σωστά, μπορεί να αποβεί πρόξενος μεγάλης ωφέλειας, όχι μόνον για τους εν Ρωσία πιστούς, αλλά για την Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχόλιο του εντύπου “Ο Σωτήρ” που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.

*****

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ
=========
Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, που επισκέπτεται διάφορες χώρες ως υπουργός των εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων έκαμε πρόσφατα μερικές δηλώσεις που μας παραξένεψαν. Είπε δηλαδή ότι εμείς στη Ρωσία «αναγνωρίζομε στην πράξη τα Μυστήρια των παπικών, και αν ένας παπικός κληρικός προσέλθει στην Ορθοδοξία, τον δεχόμαστε ως κληρικό».
Εάν οι δηλώσεις του αυτές έχουν αποδοθεί σωστά, ερωτούμε τον ως άνω Μητροπολίτη: Αγνοεί ότι οι παπικοί είναι αιρετικοί; Αγνοεί επίσης τι ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες; Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Φώτιος, ο Γρηγόριος Παλαμάς, ο Μάρκος Ευγενικός, ο Κοσμάς Αιτωλός, ο Νικόδημος Αγιορείτης, ο Ιουστίνος Πόποβιτς έχουν χαρακτηρίσει τους παπικούς ως αιρετικούς. Αλλά και οι Πατριάρχες της Ανατολής (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Αντιοχείας) με τις περί αυτούς Συνόδους επανειλημμένως μέσα στους αιώνες εξέδωσαν εγκυκλίους, στις όποιες καταγράφουν πρώτους μεταξύ των συγχρόνων τους αιρετικών τους παπικούς.
Αιώνιο φρόνημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ότι οι Παπικοί είναι αιρετικοί, διότι έχουν προσθέσει δόγματα που δεν βασίζονται στην Αγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοση. Για όλους δε τους αιρετικούς, όπως έχουν καθορίσει η Β' και ή Πενθέκτη Οικουμενικές Σύνοδοι (Ζ' και ME' κανόνες αντίστοιχα), ισχύει η ίδια τακτική. Δεν γίνονται δεκτοί ως κληρικοί όσοι από αυτούς προσέρχονται στην 'Ορθοδοξία. Αυτό ορίζουν οι ιεροί Κανόνες.
Η Ρωσική Εκκλησία από την εποχή του Κομμουνισμού βαρύνεται με πολλά ανοίγματα ως προς τα «Μυστήρια» των παπικών και δεν ορθοτομεί ως προς αυτό.
Να προσθέσουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία, πού υπέφερε επί εβδομήντα χρόνια λόγω της μεγάλης κοσμικότητας που είχε προηγηθεί του Κομμουνισμού, κινδυνεύει τώρα από άλλη κοσμικότητα - από τη χλιδή και από την τάση επιδείξεως και επιβολής σ' όλη την Ορθοδοξία και προπάντων από την παναίρεση του οικουμενισμού.

ΠΗΓΗ:

Ακτίνες
«Ο ΣΩΤΗΡ» 1-07-2011

2 comments:

  1. Εχουμε κατ επανάλληψη τοποθετηθεί, για την στάση του εν λόγω Μητροπολίτου ο οποίος εκθέτει την εκκλησία του, αλλά και τήν εν ολω Ορθοδοξία!! Ας τα βλέπουν ορισμένοι εν Ελλάδι που τόν εχουν αναγάγει πανορθοδόξως Εκκλησιολογοκό σύμβολο!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ορθές οι παρατηρήσεις σας

    ReplyDelete