Thursday, June 16, 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ο διάλογος που διεξάγεται στο Ρέθυμνο μεταξύ ορθοδόξων και Παπικών δεν μπορεί να οδηγήσει πολύ μακρυά! Καταρχήν επειδή δεν έχει τη δυνατότητα σύνταξης κοινού κειμένου με τους Παπικούς, αλλά απλά σύνταξη εισήγησης, που θα υποβληθεί στην ολομέλεια της επιτροπής του Διαλόγου.


Πέραν όμως αυτού ο Σεβασμιότατος Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας) ανέφερε ορισμένα πράγματα που δεν είναι ακριβή.


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

_________


Ανέφερε λ.χ. ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συμμετέχουν στο Διάλογο, ενώ η αλήθεια είναι ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αρνήθηκε να στείλει αντιπροσώπους στη συνάντηση της μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών στη Βιέννη, επειδή θεωρεί αντιπαραγωγική τη διαδικασία.


Το σπουδαιότερο.


Ο Σεβασμιότατος Περγάμου ανέφερε ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού.


Σε αυτό ασφαλώς έχει δίκαιο.


Οι διάλογοι με τους κάθε λογής σχισματικούς, αιρετικούς, αλλόθρησκους ακόμη και τους συνειδητούς αθέους είναι επιβεβλήμενο καθήκον της Εκκλησίας και ουδείς νουνεχής άνθρωπος και συνειδητός χριστιανός δεν είναι δυνατόν να έχει αντίρρηση να διεξάγονται.


ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ

_____________


Με τις εξής προυποθέσεις.


Οτι οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι θα πηγαίνουν στους διαλόγους για να κηρύσσουν Χριστόν Σταυρωθέντα και Αναστάντα ως τον ΜΟΝΟΝ αληθινό Θεό και την Ορθόδοξη Εκκλησία ως την ΜΙΑΝ, μόνη και αδιαίρετη Εκκλησία, τα όρια της οποίας συμπίπτουν απόλυτα με τα όρια της Εκκλησίας.


Οταν αυτό συμβαίνει - χωρίς να γίνεται παραβίαση των κανόνων των Οικουμενικών Συνόδων που απαγορεύουν αυστηρά, και επί ποινή καθαιρέσεως, τη συμπροσευχή με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους-, όχι μόνον δεν έχουμε αντίρρηση να διεξάγονται, αλλά ομολογούμε ότι είναι απολύτως επιβεβλημένον καθήκον των επισκόπων της Εκκλησίας να τους πραγματοποιούν.


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ

___________


Αλλά υπάρχει και το άλλο που πρέπει να καταγραφεί.


Ενώ είναι απολύτως απαραίτητη - δεν επαρκεί - για την ευόδωση των διαλόγων η ορθή ομολογία της πίστεως και ο σεβασμός προς τους Ιερούς Κανόνες εκ μέρους των Ορθοδόξων Αντιπροσπώπων!


Είναι απολύτως αναγκαία και η καλή διάθεση εκ μέρους των αιρετικών να μετανοήσουν και να αναιρέσουν τις πλάνες τους.


Οταν λοιπόν ο καρδινάλιος Κοχ πηγαίνει στις συναντήσεις του διαλόγου και το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι πώς θα βάλει σε εφαρμογή τις αποφάσεις της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου δεν είναι δυνατόν να ελπίζουμε σε ευόδωση των διαλόγων.


Εσείς, Σεβασμιότατε, με τη θεολογική πανοπλία που διαθέτετε και την πείρα δεκαετιών που έχετε αποκομίσει από τους διαλόγους, διαπιστώσατε ότι οι Παπικοί έχουν και την παραμικρή έστω διάθεση να αποστούν από τις αποφάσεις της Β΄Βατικάνειας Συνόδου, οι οποίες δεν αποσκοπούν παρά στον εξουνιτισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας;


Αν έχετε αυτές τις αποδείξεις “χαρά εν γη και εν ουρανώ”! Αλλιώς “αέραν δέρομεν”.


Ενωση σημαίνει γάμος. Και γάμος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να τον θέλουν και οι δύο συμβαλλόμενοι. Για την ώρα η δική μας αντίληψη είναι ότι οι Παπικοί δεν θέλουν ένωση αλλά απόλυτη υποταγή της Ορθοδοξίας στο “πρωτείο” και στο “αλάθητο” του αιρεσιάρχη της Ρώμης.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύντααη του πιο πάνω σχόλιου.


*****


ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ: “ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ”


Αιμίλιος Πολυγένης – Πέγκυ Ντόκου

======================


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που διεξάγονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Ρέθυμνο – στο ξενοδοχείο Creta Pallas και ολοκληρώνονται αύριο.

Για τον διάλογο δόθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, πλαισιωμένο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο και τον Ρ/Καθολικό Καρδινάλιο Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου περί της Προωθήσεως της Χριστιανικής Ενότητας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης είπε αναλυτικά για τις εργασίες της Επιτροπής:

«Απευθύνουμε τον χαιρετισμό μας και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τη σύνταξη ενός κειμένου, το οποίο θα υποβάλλουμε στην Ολομέλεια της Επιτροπής του Θεωρητικού Διαλόγου μεταξύ των Ρ/Καθολικών και των Ορθοδόξων. Το θέμα έχει σχέση με «Το Πρωτείον και η Συνοδικότης εξ απόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής». Γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαιρέσει την Ορθόδοξο Εκκλησία από την Ρ/Μ Καθολική.»

Επίσης, τόνισε ότι «η επιτροπή μας προσπαθεί να συντάξει ένα κείμενο στο οποίο θα φανούν τα σημεία της συμφωνίας μας και της διαφωνίας και αργότερα θα το επεξεργαστεί η Ολομέλεια της Επιτροπής – για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε στο θέμα αυτό. Ο διάλογος αυτός έχει αρχίσει - όπως γνωρίζετε - από το 1980 και στον οποίο μετέχουν όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες».

«Είναι ένας διάλογος ο οποίος κρίνεται απαραίτητος σήμερα, διότι πρέπει οπωσδήποτε οι Χριστιανοί μεταξύ τους να διαλεχθούν, ώστε να δουν εάν μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον – γιατί χωρίς διάλογο δεν μπορούν ποτέ να λυθούν τα προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννης.

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Μεταξύ των δύο αυτών Εκκλησιών έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, επί χίλια χρόνια (από τον 11ο αιώνα που έγινε το μεγάλο σχίσμα). Αυτά τα προβλήματα πρέπει κάποτε να επιλυθούν θεολογικά. Η Επιτροπή έχει αυτή την αποστολή».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment