Wednesday, June 22, 2011

ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!!!



ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ “ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ”!!!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Οι πρόσφατες δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, υπευθύνου των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας, δείχνουν ότι


1.) Ο διάλογος Ορθοδόξων και Παπικών πάει κατά κρημνών. “Ισως, κάποτε, στο μακρυνό μέλλον, δεν αποκλείεται” να ευοδωθεί. Σε απλά Ελληνικά. “Οδός: Τρέχα γύρευε! Αριθμός: Τρέχα ρώτα”.


2.) “Η συνεννόηση μεταξύ των Ορθοδόξων για το “πρωτείο” είναι έργο δυσχερέστατο”, δήλωσε ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ.

Διερωτούνται επομένως όλοι οι νουνεχείς άνθρωποι. Τι νόημα έχει να συζητούμε με τους Παπικούς για το “πρωτείο”, αφού ως Ορθόδοξοι δεν τα έχουμε βρεί κοινή συνισταμένη για το θέμα;


3.) Ούτε κοινό κείμενο της υποεπιτροπής του διαλόγου δεν κατόρθωσαν οι Ορθόδοξοι και οι Παπικοί αντιπρόσωποι να εκδώσουν. Θα συνεχίσουν όμως απτόητοι τις προσπάθειες το Νοέμβριο...!!! “Ακόμη και στον τάφο η ελπίδα φυτρώνει” (“Noch am Grabe pflanzt er - die Hoffnung auf”!!!) κατά τον περίφημο στίχο του Σίλλερ.


4.) Ο Σεβασμιότατος επιμένει ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι εγγύς. Διερωτόμαστε για την επιμονή σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ρωσίας, αφού οι Ορθόδοξοι ούτε στα πλαίσια της υποεπιτροπής του διαλόγου με τους Παπικούς δεν μπορούν να εκδώσουν κοινό κείμενο για “προβληματισμό”, για να υποβάλουν στην ολομέλεια της επιτροπής του διαλόγου.!!!

Πώς στην ευχή θα καταλήξουν σε ομόφωνες αποφάσεις στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;


5.) Εχουν διερευνήσει οι ιθύνοντες τους λόγους για τους οποίους το Πατριαρχείο Μόσχας σπεύδει με τόση ορμή για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου; Γιατί θέλει τόσο πολύ τη σύγκλησή της, ενώ υπάρχει γενική και κραυγαλέα διαφωνία στα ουσιώδη; Μήπως ετοιμάζει κάποια παγίδα; Μήπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πέσει σε γκρεμό, που δεν ξέρει καν το βάθος του, αν σπεύσει άκριτα στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου;


Παραθέτουμε στη συνέχεια τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ Ιλαρίωνα που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ: “ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ Ρ/ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ”

==============


«Χρειάζεται υπομονή στον διάλογο με τους Καθολικούς», ανέφερε μεταξύ άλλων στην συνεργάτιδα μας Πέγκυ Ντόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών στο Ρέθυμνο.


Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ερωτηθείς να σχολιάζει την συνάντηση της συντακτικής επιτροπής στο Ρέθυμνο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ήταν μια συνάντηση της μικτούς συντακτικής επιτροπής επί του θεολογικού διαλόγου, μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας. Για τρείς ημέρες προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε και να πάρουμε σημειώσεις, πάνω στο πρωτείο και την συνοδικότητα βασιζόμενοι τόσο στις θεολογικές μελέτες, όσο και στα ιστορικά στοιχεία γύρω από την Εκκλησία της 1ης χιλιετίας».


«Μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει πολλά, διότι υπάρχουν διαφορετικές απόπειρες πάνω σε διαφορετικά κείμενα, γι΄ αυτό δεν έχουμε καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο. Πρέπει να συνεχίσουμε την εξάσκηση μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη συντονιστική σύνοδο, αυτού του διαλόγου η οποία είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Νοέμβριο», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.


Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, υπογράμμισε ότι «πρέπει να φτάσουμε σε μια κοινή θέση των Ορθοδόξων σε σχέση με των Ρ/Καθολικών. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί στην ορθόδοξη παράδοση η έννοια του πρωτείου έχει πολύ αυστηρά χαρακτηριστικά. Εμείς στην Ανατολή δεν έχουμε τίποτα παρόμοιο με τον Παπισμό, είχαμε πάντα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες…»



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

2 comments:

  1. Δυστυχώς οι ιθύνοντες στη Ρωσσική Εκκλησία παραπαίουν και έχουν πάρει στραβό δρόμο. Η αρχομανία τους δεν θα φέρει σε καλό αποτέλεσμα για τα εκλησιαστικά πράγματα. Δυστυχώς όταν σκέφτομαι άλλα λένε και άλλα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

    ReplyDelete