Saturday, June 25, 2011

Ο ΣΕΒ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΔΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ




Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ (ΡΑΝΤΟΒΙΤΣ) ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΔΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========

Πατέρες και αδελφοί! Προσοχή στο χαρακτηρισμό των ιεραρχών της Σερβίας και δη των μαθητών του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς ως Οικουμενιστών.

Αλλο αν έχουμε κάποια δικαιολογημένα παράπονα για κάποιες ενέργειές τους για τον Οικουμενισμό και άλλο να τους χαρακτηρίζουμε “συνειδητούς Οικουμενιστές” και “ακραίους Παπιστές”.

Ας βάλουμε λίγο φραγμό στη γλώσσα μας.

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που πολεμούν τον Οικουμενισμό με συνέπεια για δεκαετίες και θεολογική εμβρίθεια που καταπλήσσει ακόμη και τους αιρετικούς.

Τόσον ο Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος (Γιέφτιτς) όσον και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς) έχουν κερδίσει πλούσιες περγαμηνές σε όλους τους αγώνες της Εκκλησίας. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν της δικής τους ολκής θεολόγοι σήμερα στην Ορθοδοξία.

Εκαναν βέβαια πράγματα που μας στεναχώρησαν - και δικαιολογημένα - οι πιο πάνω ιεράρχες.

Αλλά ποιος πραγματικά δεν κατανοεί ότι αυτά τα έκαναν για να βοηθήσουν την εμπερίστατη πατρίδα τους και όχι επειδή είναι συνειδητοί Οικουμενιστές;

Δεν εγκρίνουμε φυσικά τις αβαρίες, αλλά να τους χαρακτηρίζουμε “συνειδητούς Οικουμενιστές και ακραίους Παπιστές”; Δεν είναι συκοφαντία;

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΔΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

_______________

Ορίστε ότι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς), εκτός του γεγονότος ότι καταδίκασε τη “βαπτισματική θεολογία”, εκτός του ότι οι Μουσουλμάνοι τον μήνυσαν στα δικαστήρια για όσα είπε εναντίον τους, τώρα ψέγει ρητά και κατηγορηματικά τη σύναψη κονκορδάτου του Μαυροβουνίου με το Βατικανό.

Είναι αδιανόητο και κυριολεκτικά συκοφαντικό να χαρακτηρίζουμε ένα ιεράρχη με αυτή τη στάση ως συνειδητό Οικουμενιστή και ως “ακραίο Παπιστή”. Μόνον μικρόνοες ή εξαιρετικά εμπαθείς άνθρωποι θα μπορούσαν να προσάψουν αυτή τη συκοφαντία εναντίον του Σεβασμιότατου Μαυροβουνίου.

Και για να είμαστε δίκαιοι με το Θεό και με τη συνείδησή μας είναι εξίσου συκοφαντικό να αποδίδουμε τους ίδιους χαρακτηρισμούς στο Σεβασμιότατο πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιο.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΑΤΣΚΑΣ

_______________

Οι κατηγορίες αυτές ανταποκρίνονται δυστυχώς στην πραγματικότητα για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, ο οποίος και σε τελετουργικό άλλης θρησκείας συμμετέσχε και - το έτι χειρότερο - το κακόδοξο εκκλησιολογικό κείμενο της Ραβέννας υπέγραψε.

ΟΙ π. Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΚΑΙ π. Θ. ΖΗΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

___________

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι σεβαστοί μας Γέροντες, π. Θεόδωρος Ζήσης και π. Γεώργιος Μεταλληνός, να βοηθήσουν την επούλωση του υφισταμένου σχίσματος στην ομόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Ούτε τον Πάπα προσκάλεσε η Σερβική Ιεραρχία, όπως φοβόμαστε, ούτε σε αφορισμό του Σεβ. κ. Αρτέμιου προχώρησε, ούτε και τη Μητρόπολη Ράσκας διχοτόμησε. Επομένως οι Σέρβοι ιεράρχες έδειξαν σαφώς ότι επιθυμούν να αρθεί το σχίσμα. Η άρση των καθαιρέσεων του Σεβ. κ. Αρτέμιου και των οπαδών του και η αποκατάσταση του Σεβ. κ. Αρτέμιου σε ένα τμήμα της Μητροπόλεως Ράσκας είναι η ενδεδειγμένη λύση.

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΟΥΛΩΘΕΙ

_____________

Ολοι είναι Σέρβοι. Ολοι είναι πατριώτες. Ολοι θέλουν να γλυτώσουν από τη μανία των μουσουλμάνων την ταλαιπωρημένη πατρίδα τους και ιδιαίτερα το μαρτυρικό Κόσσοβο. Πρέπει να υπάρχει τρόπος να συνεννοηθούν! Δεν πρέπει για κανένα λογο να εδραιωθεί σχίσμα! Ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν ξεπλένει τέτοιου είδους αμάρτημα, μας διαβεβαιώνει ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Αν ο σεβαστός και λίαν μοι αγαπητός δάσκαλος π. Γεώργιος Μεταλληνός δεν έχει δυσκολία - από ότι τουλάχιστον διάβασα σε ένα ιστολόγιο - να συλλειτουργεί τακτικά με το Σεβασμιότατο Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα) - και ούτε θα έπρεπε ασφαλώς να έχει δυσκολία να συλλειτουργεί με τον Αγιο Περγάμου -, πολλώ μάλλον δεν θα πρέπει να έχει δυσκολία να μιλήσει με τους προσωπικούς του φίλους και κορυφαίους ορθόδοξους θεολόγους Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο και πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΟΝΚΟΡΔΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

============

Όπως ανακοινώθηκε από το κράτος του Μαυροβουνίου ο Πρωθυπουργός Igor Luksic και ο Γενικός Γραμματέας του κράτους του Βατικανού Καρδινάλιος Tartisio Bertone, υπέγραψαν Κονκορδάτο, το οποίο ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ Βατικανού και του κράτους του Μαυροβουνίου.

Πρίν την υπογραφή του Κονκορδάτου είχε προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Igor Luksic με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. (Лукшић потписао конкордат са Ватиканом)

Την υπογραφή του Κονκορδάτου με το Βατικανό επέκρινε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος Ράντοβιτς γιατί θεωρεί ότι είναι «διάκριση εις βάρος οποιασδήποτε άλλης θρησκευτικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο και γιατί παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων».


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment