Sunday, June 19, 2011

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΣΜΚ ΙΛΑΡΙΩΝ- ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΚΚΗΣΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΛΑΡΙΩΝ: “ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ 1ου ΚΑΙ 2 ου ΒΑΘΜΟΥ”


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=====================


Στο Ρωσικό Πρακτορείο «Ιντερφάξ» μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφέρθηκε στη Χριστιανοφοβία, στις απειλές που υπάρχουν για την Ορθοδοξία στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο κ. Ιλαρίων ερωτηθείς αν υπάρχει απειλή για τον Χριστιανισμό στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Μέση Ανατολή είναι το λίκνο του Χριστιανισμού, η περιοχή αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Ορθοδοξίας. Υπάρχουν τέσσερα αρχαία Ορθόδοξα Πατριαρχεία: της Κωνσταντινουπόλεως, της Αλεξανδρείας, της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων, καθώς και η Κύπρος και η Αρχιεπισκοπή Σινά».

«Επανειλημμένα στην ιστορία, η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε αρένα πολιτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, και συχνά θύματα αυτών των συγκρούσεων είναι οι Χριστιανοί», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Επίσης υπογράμμισε ότι «η αιματηρή τραγωδία των τελευταίων μηνών, από την τρομοκρατική επίθεση στις κοπτικές Εκκλησίες της Αλεξανδρείας, καθώς και ο πρόσφατος εμπρησμός των Εκκλησιών στην Γκίζα, είναι ανησυχητικά φαινόμενα για εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο».

«Δυστυχώς τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Αίγυπτο, είναι μόνο ένα μέρος μια παγκόσμιας διαδικασίας που επηρεάζει τη ζωή των Χριστιανών σε διάφορες χώρες. Εάν δεν λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία των Χριστιανών, σύντομα θα δούμε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης», πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων.

Η σύγκληση Προκαθημένων στο Φανάρι

Ερωτηθείς για τη σύγκληση των Προκαθημένων των πέντε παλαίφατων Πατριαρχείων που θα συγκληθεί στο Φανάρι μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε: «Απ’ ότι γνωρίζουμε, το βασικό θέμα της επικείμενης συνάντησης είναι η κατάσταση της Ορθοδοξίας στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου βρίσκονται τα τέσσερα παλαίφατα Πατριαρχεία και η Εκκλησία της Κύπρου».

«Η συνάντηση αυτή θα διεξαχθεί στο ίδιο επίπεδο με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Κατά τη συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων», ανέφερε ο κ. Ιλαρίων.

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει πολύ πιο τεταμένη, και το ζήτημα της Ορθοδοξίας στην περιοχή έχει αυξηθεί έντονα. Η συνάντηση αυτή είναι γίνεται περισσότερο για την αντιμετώπιση, μιας τέτοιας σοβαρής απειλής».

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, επεσήμανε ότι «πληροφορούμαστε ότι εκτός από τα θέματα που αναφέρονται στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβάνονται και θέματα πανορθοδόξου χαρακτήρος, τα οποία αφορούν την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η συμπερίληψη των πανορθοδόξων ζητημάτων που υποκινούνται από έναν ειδικό ρόλο των Εκκλησιών, η αυτοκεφαλία των οποίων έχει επιβεβαιωθεί από Οικουμενικές Συνόδους, και οι οποίες αποτελούν ένα είδος «πυρήνα» της Ορθοδοξίας παγκοσμίως».

«Εμείς αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο σεβασμό τον θεσμό των Παλαίφατων Πατριαρχείων. Αλλά όταν πρόκειται για θέματα που απασχολούν και άλλες αδελφές Εκκλησίες, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή συνεννόηση, σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες αρχές της πανορθόδοξης συνεργασίας. Κοινός μας στόχος είναι η ενότητα των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ανεξάρτητα από την ιστορία της ύπαρξης τους, για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων της εποχής μας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Εν συνεχεία τόνισε: «Φυσικά εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό, η μια ομάδα των εκκλησιών να θεωρείτε ως ένας «πυρήνας» της παγκόσμιας ορθοδοξίας, με την αιτιολογία ότι η αυτοκεφαλία τους είναι πιο αρχαία από την αυτοκεφαλία άλλων Εκκλησιών. Στη περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος της διαίρεσης της Ορθοδοξίας, σε Εκκλησία πρώτου βαθμού και Εκκλησία δευτέρου βαθμού».

«Εάν θέλουμε να προετοιμάσουμε δίκαια την Αγία και Πανορθόδοξη Σύνοδο, θα πρέπει να βασιστούμε σε εκκλησιολογικές έννοιες που ενώνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, και όχι να δημιουργούμε νέες ιδέες που θα προκαλέσουν διαίρεση και διχόνοια», επεσήμανε ο Μητροπολίτης.

Για τη σειρά των Διπτύχων

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει την πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, σχετικά με την αναβάθμιση της Εκκλησίας της Κύπρου στην Πέμπτη θέση των διπτύχων τόνισε: «Οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Εκκλησίας πριν από τη διαδικασία για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, έχουν συνηγορήσει υπέρ της αρχαιότητας. Ωστόσο είναι σαφές ότι μια τέτοια εφαρμογή αυτής της αρχής, θα οδηγήσει σε μια ριζική αναθεώρηση του καταλόγου των Διπτύχων».

«Σε αυτή την περίπτωση την πρώτη θέση θα έχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως «Μήτηρ των Εκκλησιών», μετά θα είναι η Αντιόχεια και η Κύπρος διότι το αποστολικό κήρυγμα σε αυτές τις Εκκλησίες βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη. Εν συνεχεία θα είναι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο, κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών αιώνων του χριστιανισμού. Μετά θα ακολουθήσει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και όλοι οι υπόλοιποι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Εν συνεχεία τόνισε: «Η κανονική παράδοση της Εκκλησίας έχει άλλες αρχές στη σειρά των διπτύχων, οι οποίες δεδομένης της πολιτικής και εκκλησιαστικής σημασίας της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επέτρεψαν κατά τον 4ο αιώνα να τοποθετηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως στην υψηλότερη θέση από τους Προκαθήμενους των Αποστολικών Εκκλησιών της Αλεξάνδρειας και της Αντιόχειας. Στη συνέχεια, όταν τα Ιεροσόλυμα αποκαταστάθηκαν πάνω στα ερείπια του κατεστραμμένου εβραϊκού κράτους, τους δόθηκε η πέμπτη θέση, η οποία έγινε τέταρτη μετά το σχίσμα με τη Ρώμη το 1054».

«Θα πρέπει άραγε σήμερα να γίνει μια ριζική αναθεώρηση της παράδοσης των Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων; Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι τις ίδιες αρχές, είχαν και οι πατέρες της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης το 1590 και το 1593, οι οποίοι όχι μόνο τίμησαν τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά εγκαθίδρυσαν την Ρωσική Εκκλησία ανά τους αιώνες στη Πέμπτη θέση των διπτύχων», υπογράμμισε ο κ. Ιλαρίωνας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «βασιζόμενοι στα λόγια του Αποστόλου Παύλου, «ακούω ότι όταν μαζεύεστε ως Εκκλησία, υπάρχουν μεταξύ σας διαιρέσεις και ένα μέρος το πιστεύω, διότι πρέπει να υπάρχουν και διχογνωμίαι μεταξύ σας δια να γίνουν μεταξύ σας φανεροί οι γνήσιοι..» (Α΄Κορ. 11, 19) – πιστεύω ακράδαντα ότι το ζήτημα για τις αρχές των διπτύχων, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με την Εκκλησία της Κύπρου και τον Προκαθήμενος της».

«Ωστόσο, για το λαό του Θεού το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα είναι να δείξουμε την ενότητά μας, και αποδείξουμε ότι οι Ορθόδοξοι δεν έχουν χάσει το πνεύμα του Χριστού, και εξακολουθούμε να υλοποιούμε στη ζωή μας το: «Από αυτό θα ξέρουν όλοι ότι είσθε μαθηταί μου, εάν δηλαδή έχετε αγάπην μεταξύ σας» (Ιωαν. 13, 35) και «αλλά εκείνος, που θέλει να γίνει μεταξύ σας μεγάλος, θα είναι υπηρέτης σας» (Ματθ. 20, 26)

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε: «Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει σήμερα η οποιαδήποτε αναθεώρηση των διπτύχων. Η περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό, στο μόνο που θα χρησιμεύσει θα είναι στο να καθυστερήσει αυτή την στιγμή και άλλο τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Μια Σύνοδο που αναμένει όλο το ορθόδοξο ποίμνιο».

«Ο λαός του Θεού περιμένει από εμάς, όχι την επίλυση της σειράς των διπτύχων και των Προκαθημένων, αλλά περιμένουν από εμάς μια ισχυρή και εμπνευσμένη μαρτυρία της αληθείας του Χριστού, καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το πώς ο Ορθόδοξος Χριστιανός θα πρέπει να ζει στο σύγχρονο κόσμο», ανέφερε ο κ. Ιλαρίων.

Για να προσθέσει ότι «ας γίνει η Σύνοδος και να μαρτυρήσουμε ενώπιον του λαού την ενότητά μας, την ομοφωνία μας, αλλά και την ικανότητά μας «με μια καρδιά και μια φωνή» να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment