Friday, June 24, 2011

ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================


Οτι ο εκκλησιολογικά απαράδεκτος θεσμός των βοηθών επισκόπων πάσχει είναι οφθαλμοφανές και αυταπόδεικτο.


Αυτό όμως δεν εμποδίζει πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες να χειροτονούν αφειδώς βοηθούς επισκόπους.


Η Εκκλησία της Ελλάδος, λ.χ. πρόσφατα, χειροτόνησε 15 βοηθούς επισκόπους - εκτός των άλλων που υπήρχαν.


ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

__________


Τώρα ήρθε τη σειρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας να δημιουργήσει παρόμοιο πρόβλημα. Μόλις χθες η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξελέξε 12 βοηθούς επισκόπους για να ποιμάνουν το ποίμνιό του, στα κανονικά του όρια, αλλά και υπερορίως στη Διασπορά.


Τίθεται το ερώτημα. Γιατί έγινε αυτό;


Αν οι υφιστάμενες Μητροπόλεις είναι αχανείς και δυσδιοίκητες γιατί δεν δημιουργήθηκαν νέες Μητροπόλεις με την κατάτμηση των ήδη υφισταμένων;


Αν οι βοηθοί επίσκοποι χειροτονήθηκαν για να βοηθήσουν το ποιμαντικό έργο υπέργηρων επισκόπων που ποιμαίνουν τις Μητροπόλεις, οι οποίοι τυχόν αδυνατούν να επιτελέσουν το επισκοπικό τους καθήκον, γιατί δεν παραιτούνται για να εκλεγούν άλλοι που έχουν τη δυνατότητα να ποιμάνουν τις Μητροπόλεις;


Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ

_________


Είναι φανερόν ότι στη σύγχρονη ορθόδοξη πρακτική το επισκοπικό αξίωμα θεωρείται ένα είδος παράσημου ή διοικητικού αξιώματος. Οχι βαθμός της ιερωσύνης και πνευματική πατρότητα. Ο επίσκοπος δεν θεωρείται ο νυμφίος της επισκοπής που ποιμαίνει αλλά ο μάνατζερ της. Ετσι, με αυτή τη λογική (γράφε αντιστροφή των εκκλησιολογικών κριτηρίων της Ορθοδοξίας), αφού ο επίσκοπος θεωρείται ο μάνατζερ της Μητροπόλεως, γιατί να μην υπάρχει και βοηθός μάνατζερ;


Και με την ίδια λογική γιατί να μη μετατίθεται από Μητρόπολη σε Μητρόπολη, αφού δεν θεωρείται ο νυμφίος και ο πνευματικός πατέρας της επισκοπής που ποιμαίνει, αλλά ο διοικητικός της προιστάμενος, όπως γίνεται με τους μάνατζερ των επιχειρήσεων;


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

__________


Ευτυχώς η Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει υποκύψει στον πειρασμό της εισαγωγής των αντικανονικών αυτών πρακτικών των τιτουλαρίων επισκόπων, των βοηθών επισκόπων και της μεταθέσεως των επισκόπων από επαρχία σε επαρχία. Εχει μόνον χωρεπισκόπους, όπως διαλαμβάνουν οι Ιεροί Κανόνες.


Και αν δεν κάνω μάλιστα λάθος είναι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν προάγει αυτές τις πρακτικές σήμερα. Ελπίζω να μην είμαι καλά πληροφορημένος και να υπάρχουν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που σέβονται τους Ιερούς Κανόνες και την ορθοδοξη εκκλησιολογία, αναφορικά με αυτές τις πρακτικές.


Η ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

_______________


Ο θεσμός των βοηθών επισκόπων συνιστά σοβαρή εκκλησιολογική εκτροπή και κατάφωρη παραβίαση των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας.


Η μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδος επιβάλλεται να καταργήσει ρητά και κατηγορηματικά τον αντικανονικό αυτό θεσμό των βοηθών επισκόπων και των τιτουλαρίων επισκόπων.


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

____________


Να σημειώσουμε τέλος ότι δυστυχώς το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν είναι μόνον στο θέμα αυτό που μας έχει απογοητεύσει οικτρά.


Οι οικουμενιστικές του πρακτικές έχουν ξεπεράσει σε ακροβατισμούς κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Horribile dictu! αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι έχει στην πράξη προέλθει σε διακοινωνία με τους Σύρους μονοφυσίτες και ότι αναφέρθηκε περίπτωση εγκανίων ναού από κοινού με τους Παπικούς.!!!


Και αυτά τα παρατράγουδα φυσικά, χώρια από τις συνεχείς συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους, που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας χωρίς ενδοιασμό.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ 12 ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


Του Samer Fahoom

=========


Συνήλθε, σε τακτική Της συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνατίου Δ', από τη Τρίτη 21η του τρέχοντός μηνός μέχρι και τη Πέμπτη 23η, στην Αίθουσα Συνεδριών του Πατριαρχικού μεγάρου στο μοναστήρι του Balamand.

Κατά την συνεδρεία συμμετείχαν οι μητροπολίτες Ηλιουπόλεως Σπυρίδων, Όρους Λιβάνου Γεώργιος, Επιφανείας Ηλίας, Βηρυτού Ηλίας, Τύρου και Σιδώνος Ηλίας, Μεξικού Αντώνιος, Σαντιάγο (Χιλής) Σέργιος, Σάο-Πάολο Δαμασκηνός, Αυστραλίας Παύλος, Εμέσης Γεώργιος, Βερροίας και Αλεξανδρέττας (Χαλέπι) Παύλος, Αργεντινής Σιλουανός, Ευρώπης Ιωάννης, Αρκαδίας Βασίλειος και Τριπόλεως Εφραίμ.

Επίσης συμμετείχαν ο γραματεύς της Ιεράς Συνόδου ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ντίμας και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κάρρας κ. Γαττάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Balamand.

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια των δύο συνεδριών η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε δώδεκα (12) νέους Επισκόπου.

Οι Αρχιμανδρίτες Αθανάσιος (Φάχντ), Ηλίας (Τόμε) και Δημήτριος (Σάρμπακ), εξελέγησαν Βοηθοί Επίσκοποι στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαδίας.

Οι Αρχιμανδρίτες Εφραίμ (Μαλούλι), Ιγνάτιος (Ελχόσι), Ιωάννης (Χαϊκαλ), Ιγνάτιος (Σάμαν), Μάρκος (Χούρι) και Ρωμανός (Dawd), εξελέγησαν βοηθοί Επίσκοποι στις Ιερές Μητροπόλεις του Εξωτερικού (Ευρώπης, Μεξικού και Σάο – Πάολο).

Τέλος εξελέγησαν τρεις βοηθοί Επίσκοποι για το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος (Βααλάκι), ο Αρχιμανδρίτης Ισσάκ (Βαρακάτ) και ο Αρχιμανδρίτης Κόστα (Καϋάλ).

Ευχόμαστε στους νεοεκλεγέντες Θεοφιλεστάτους Επισκόπους η ποιμαντορία τους να είναι λαμπρή και καρποφόρα, και τους κράζουμε: Άξιος, Άξιος, Άξιος!


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment