Wednesday, June 29, 2011

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ



Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

==========


Η διεθνής κοινότητα, όπως πιστεύει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, χρειάζεται να επεξεργαστεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας και στήριξης της χριστιανοσύνης.

Η σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στον κόσμο γύρω από τους συνεχιστές της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού, θυμίζει περισσότερο την εποχή της δεύτερης δίωξης κατά των χριστιανών.

Το 75% όλων των διώξεων στον κόσμο για θρησκευτικούς λόγους, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Επιτροπής Επισκοπικών Διασκέψεων της Ε.Ε, αναλογούν στις διώξεις κατά των χριστιανών.

Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε πολύ σύντομα θα μπορούμε να μαθαίνουμε για τον χριστιανισμό μόνο από τα ιστορικά βιβλία και εγχειρίδια, - τόνισε στην εφημερίδα «Komersant» ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

- «Υποβάλλονται σήμερα σε διώξεις σχεδόν 100 εκατομμύρια χριστιανοί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Γίνεται όλο και πιο ολοφάνερο το γεγονός ότι ακριβώς οι χριστιανοί είναι εκείνη η θρησκευτική κοινότητα του κόσμου, που υποβάλλεται ιδιαίτερα συχνά στις διώξεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ανέφερε ότι «μεγάλο ρόλο στην υποδαύλιση των διαθρησκευτικών διαφορών παίζει σήμερα η πολιτική κοινότητα, η οποία στο όνομα των ιδιοτελών της συμφερόντων και φιλοδοξιών ούτε καν σκέφτεται για τις συμφορές των απλών ανθρώπων.»

«Ανάγλυφη απόδειξη για αυτό είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Η βίαια απόσπαση αυτής της περιοχής από τη Σερβία αποσταθεροποίησε σημαντικά την θρησκευτική κατάσταση στην περιοχή», - σημείωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Εν συνεχεία ο κ. Ιλαρίων παρατήσε: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι γνήσια σερβική γή και λίκνο της Σερβικής Ορθοδοξίας. Όμως σαν αποτελέσμα πάρα πολλών διαδικασιών οι ορθόδοξοι εκεί έγιναν μειονότητα. Σε μερικές πόλεις δεν έμειναν οποιοιδήποτε ορθόδοξοι γιατί ήταν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εξάλλου, τέτοιοι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο είναι πάρα πολλοί».

Σε σχέση με αυτό ο Μητροπολίτης Ιλαρίων υπενθύμισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της στα τέλη Μαΐου, ενέκρινε μία ειδική Ανακοίνωση με την οποία αντιτάχτηκε κατηγορηματικά εναντιόν της όλο και πιο εντεινόμενης χριστιανοφοβίας.

Ταυτόχρονα ο Μητροπολίτης επισήμανε ότι όλες οι θρησκείες μαζί με την πολιτική και την πνευματική ελίτ θα πρέπει να επεξεργαστούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας των χριστιανών τόσο σε διαθρησκευτικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο και ότι η κάθε περίπτωση βίας και δίωξης των πιστών θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο τόσο πλατιάς διεθνούς συζήτησης, όσο και δικαστικής διερεύνησης.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment