Saturday, June 18, 2011

ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΘ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ










ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΘ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Το Διοικητικο Συμβούλιο της ΠΕΘ απεφάσισε να εκδώσει ψήφισμα που ζητά την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των ναζί σε βάρος της πατρίδας μας.

Ουδείς φυσικά διανοείται να διαφωνήσει με το περιεχόμενο του ψηφίσματος της ΠΕΘ. Η πατρίδα μας υπέφερε συγκριτικά μεγαλύτερη συμφορά στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ακόμη και από τη Σοβιετική Ενωση. Και όμως! Οι Ελληνες θύματα των ναζί ουδέποτε αποζημιώθησαν ούτε και επιστράφηκαν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που μας έκλεψαν οι Γερμανοί,κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Το ερώτημα δεν είναι αν το ψήφισμα της ΠΕΘ ζητά κάτι ορθό! Οπωσδήποτε το κάνει!

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί εξέδωσε το ψήφισμα η ΠΕΘ αυτή τη χρονική στιγμή; Η εκκρεμότητα των Γερμανικών αποζημιώσεων διαρκεί από το 1947.

Επομένως; Γιατί το θυμήθηκαν τώρα οι καλοί συνάδελφοι; Αυτή είναι η προτεραιότητα της στιγμής;

Την ώρα αυτή οι υγιείς δυνάμεις των θεολόγων που εκπροσωπούνται από την ΠΕΘ και το Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης, αντί να εκδίδουν ψηφίσματα για άλλα θέματα, θα έπρεπε να είχαν ξεσηκώσει το θεολογικό κόσμο από τη μια γωνιά της Ελλάδος ως την άλλη, για να στηρίξουν τον υποχρεωτικό και ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιο σκοτεινό ρόλο διαδραμάτισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνεργάτες του στο Συνέδριο της Πεντέλης, όπου ουσιαστικά υπεκλάπη η συγκατάθεση της ΠΕΘ και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης για να προωθηθούν τα σχέδια των Ιερώνυμου - Γιαγκάτζογλου σε βάρος του ορθόδοξου μαθήματος των θρησκευτικών.

Οι θεολόγοι της δεκαετίας του 60 κατόρθωσαν με τις δυναμικές εκδηλώσεις τους - όχι μόνον κατά της τότε κυβέρνησης αλλά και του τότε Αρχιεπισκόπου που δεν ήταν καν υπέρ της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών - να ματαιώσουν τα σχέδια των εκκλησιομάχων.

Γιατί δεν κάνουν το ίδιο τώρα η ΠΕΘ και ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης τοσούτον μάλλον εφόσον αυτός ούτος ο Αρχεπίσκοπος είναι το κλειδί της συνωμοσίας σε βάρος του μαθήματος των θρησκευτικών;

Γιατί δεν διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των χιλιάδων θεολόγων και των φοιτητών θεολογίας που επηρεάζονται άμεσα από τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις;
Γιατί δεν αποδοκιμάζουν τον Αρχιεπίσκοπο ώστε και ο ίδιος και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το ειδεχθές έγκλημα κατά της ορθόδοξης παιδείας που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας οι συνωμότες;

Τι περιμένουν; Να ψηφιστούν οι αντιχριστιανικοί νόμοι και κατόπι εορτής να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία να μας λένε ότι διαφωνούν παρόμια με αυτή που εξέδωσαν μετά το συνέδριο της Πεντέλης;

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
============

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων στη συνεδρίασή του της 28ης Μαΐου 2011 και με την υπ' αριθμ. 25 πράξη του αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία δεν καταβλήθηκαν οι πολεμικές αποζημιώσεις που ώφειλε η ενοποιημένη πιά Γερμανία να καταβάλει, όπως κατέβαλε και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, η ΠΕΘ θεωρεί απολύτως δίκαια και απαιτητέα από τις ελληνικές αρχές και από όλους τους Έλληνες, τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεως των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει με κάθε διεθνώς νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο:

1. Την επιστροφή του κατοχικού δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να της παράσχει πέρα των δαπανών συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

2. Τις γερμανικές επανορθώσεις που μας επεδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) γιά τις καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας μας.

3. Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.

4. Τις γερμανικές αποζημιώσεις, δηλαδή τις αποζημιώσεις προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων εκατό (100) περίπου ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, αλλά και γενικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Αθήνα 4 Ιουνίου 2011

No comments:

Post a Comment