Tuesday, June 21, 2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ "ΒΕΛΤΙΟΔΟΞΕΙ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ “ΒΕΛΤΙΟΔΟΞΕΙ” ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας μιλούν για “βελτιοδοξία”, αντί για “αισιοδοξία”, αναφορικά με το σχίσμα που υπάρχει στην Αυστραλία.

Αναφέρει επίσης ότι ελάχιστοι είναι όσοι δεν έχουν κοινωνία με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ότι και αυτοί είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν κανονική σχέση με την Εκκλησία.

Καταρχήν τι θα πει αυτός ο χαρακτηρισμός “βελτιόδοξος” αντί “αισιόδοξος”; Ο Σεβασμιότατος - ως γνωστόν - τυγχάνει ποιητής και αρέσκεται σε αυτού του είδους τα σταυρολεξικά λογοπαίγνια καθότι - συν τοις άλλοις - είναι θαυμαστής του αείμνηστου Πεντζίκη.

ΜΙΛΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ
___________

Ταυτόχρονα παρατηρώ ότι ο Σεβασμιότατος μιλά - όπως συνηθίζει πάντοτε για όλα τα θέματα - προκλητικά για τους σχισματικούς της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχει λόγος να τους εξουθενώνει ότι είναι λίγοι (με άλλα λόγια μη υπολογίσιμοι). Καλύτερα να απευθύνεται στο φιλότιμο παρά στην αδυναμία τους. Οσο λίγοι και να είναι υπάρχουν και είναι ένα θλιβερό φαινόμενο που οφείλει να εξαφανιστεί.

Από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας προτιμώ να κρατήσω ότι το σχίσμα θα επουλωθεί σύντομα και ότι η αντικανονική κατάσταση θα εκλείψει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
________

Η αναφορά του στην Εκκλησία της Αμερικής δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι έχει επιτύχει, σ’ αυτό τον τομέα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Εχει δίκαιο βέβαια να λέγει ότι την εποχή που ήρθε η εξαρχία στην Αμερική η κατάσταση ήταν ασυγκρίτως χειρότερη από ότι είναι η κατάσταση σήμερα στην Αυστραλία, αλλά η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου επούλωσε αυτές τις πληγές, ώστε σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε στον μακρυνό ορίζοντα.

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος οφείλει να ομολογήσει ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Αρχιεπισκοπίας του Σεβασμιότατου Αμερικής.

ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
__________

Αν με το καλό η επούλωση των σχισματικών κοινοτήτων επιτευχθεί - κάτι που ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά - θα παρακαλέσουμε το Σεβασμιότατο να το θεωρήσει ως μεγάλη προσωπική του επιτυχία, και με την ευκαιρία της ευφορίας της στιγμής, ας υποβάλει την παραίτησή του από τον θρόνο της Αυστραλίας.

Και στα χρόνια μπήκε και μετά από δεκαετίες σατραπικής δεσποτείας και οικουμενιστικού παραληρήματος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας καλόν είναι, ευκταίο είναι, Θεάρεστο είναι να αποχωρήσει από το Θρόνο.

Μπορούμε να αισιοδοξούμε (ή έστω να βελτιοδοξούμε) ότι θα γίνει αυτό πραγματικότητα, Σεβασμιότατε Αυστραλίας;

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΛΑΜΑΝΤ
_________

Και να παρακαλέσουμε θερμά, όταν ο Σεβασμιότατος - του Θεού συνεργούντος - πάρει την ηρωική απόφαση να παραιτηθεί από το Θρόνο, να συνοδεύσει την παραίτησή του με δήλωση μετανοίας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε για τη συνομολόγηση της προδοτικής για την Ορθοδοξία συμφωνίας του Μπαλαμάντ.

“Χαρά επί γης και εν Ουρανώ”, Σεβασμιότατε,
1.) Αν επουλωθεί το σχίσμα,
2.) Αν υποβάλετε παραίτηση από το Θρόνο, και
3.) Αν δηλώσετε δημόσια μετάνοια για την προδοσία της Ορθοδοξίας στο Μπαλαμάντ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ, ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Των Αλέκου Μάρκελλου, Έμμας Παπαεμμανουήλ
===============

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από το δορυφορικό πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός τόνισε πως οι επαφές με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα στο Σύδνεϋ «έχουν φτάσει σχεδόν στην πλήρη συνεννόηση», επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πληροφορίες που θέλουν την Εκκλησία και την Κοινότητα να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην υπέρβαση των διαφορών του παρελθόντος που τους κράτησαν χωριστά για δεκαετίες.
Αναφερόμενος στην πολύχρονη «πληγή» που ταλάνισε για δεκαετίες τη σχέση ανάμεσα στις οργανωμένες Κοινότητες της Ομογένειας στην Αυστραλία και την Αρχιεπισκοπή, ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ξεκάθαρος, επιλέγοντας εμφαντικά τη λέξη «βελτιόδοξος» αντί του αισιόδοξος:
«Να τονίσω ότι το λεγόμενο «σχίσμα» δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το έχουν διεκτραγωδήσει. Αν δείτε στη Μελβούρνη ποιοι είναι σε σχίσμα, είναι ελάχιστες χούφτες ανθρώπων, δεν είναι καν χιλιάδες. Αλλά εκείνοι που δημιουργούν το θόρυβο είναι συνήθως οι μικρές μειονότητες – οι local minority…Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, ζούμε ήδη την καταλλαγή.
Δεν είμαι αισιόδοξος, η λέξη αισιοδοξία είναι μια λέξη. Είμαι βελτιόδοξος, ελπίζω στο καλύτερο. Και το βλέπω το καλύτερο καθημερινά.
Στη Μελβούρνη έχουν πράγματι εξομαλυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια τα πράγματα και τώρα τελευταία στο Σύδνεϋ το ίδιο. Στο Σύδνεϋ είναι λιγότερος ο αριθμός των λεγόμενων «σχισματικών».
Έχουμε συνεδριάσει μερικές φορές και αυτό τον καιρό είμαστε στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε φτάσει σχεδόν στην πλήρη συνεννόηση για να μην υπάρχει αυτή η μικρή, ας πούμε, παραφωνία θα λέγαμε, ώστε να μας προκαλούν συνεχώς οι εφημερίδες, ως πότε θα έχουμε δύο εορτασμούς Εθνικούς, ως πότε θα έχουμε το ένα ή το άλλο.
Υπό αυτή την έννοια λέω πως δεν νομίζω πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όλος αυτός ο θόρυβος περί διαιρεμένων Ελλήνων της Αυστραλίας.
Στην Αμερική υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Τα λέω αυτά επειδή πήγα στην Αμερική ως Έξαρχος του Πατριαρχείου την εποχή που ο μακαρίτης ο Ιάκωβος ευρέθηκε σε μια αδύναμη στιγμή να πιστέψει ότι μπορούσε να κάνει με πραξικόπημα αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Αμερικής. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστούν στο μέλλον αυτές οι διαφωνίες και οι διχόνοιες», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment