Wednesday, December 29, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ. Ι. ΚΩΣΤΩΦ,ΑΘΕΙΣΜΟΣ: ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Αθεϊσμός: Οίκος ανοχής, Τα πάντα εκτός από το Θεό. Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2021, σσ. 396.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====


Με το φαινόμενο της έλλειψης πίστεως στο Θεό καταπιάνεται στο παρόν ο καλός π. Ιωάννης. Από το πλουσιότατο αρχείο του μας παρουσιάζει το φαινόμενο αυτό από πολλές απόψεις και υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. 


Το θυμόσοφο πνεύμα του Γουίνστον Τσώρτσιλ μας αποκαλύπτει μια βασική παράμετρο του θέματος: «Κάποιες φορές οι άνθρωποι σκοντάφτουν πάνω στην αλήθεια, αλλά οι περισσότεροι σηκώνονται πάλι και φεύγουν βιαστικά, σαν 

να μη συνέβη τίποτε»


Το βιβλίο ασχολείται εν πολλοίς με την προβληματική και τις έωλες θέσεις των θετικών επιστημών επί του θέματος (δες κεφάλαια: Αποδείξεις στις επιστήμες Α΄, Αποδείξεις στις επιστήμες Β΄, Αποδείξεις στις επιστήμες Γ΄) διότι ο  συγγραφέας προέρχεται απ αυτές, αφού είναι κι ο ίδιος φυσικός. 


Ο γράφων δεν προέρχεται από το χώρο αυτό και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν επαρκεί, ώστε να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες τους ή να προβεί σε κριτική των θέσεων τους, περιορίζεται στην παρουσίαση δεδομένων της θεολογικής πτυχής του θέματος. 


Μου προκάλεσε μεταξύ άλλων τρομερή έκπληξη ο ορισμός της αλήθειας σύμφωνα με τον μεταμοντερνισμό: «Αλήθεια είναι αυτό το οποίο δέχεται η κοινότητα στην οποία 

συμμετέχουμε»! 


Τι σημαίνει αυτό; Τι ήταν αληθινό για τους Ναζί; Αυτό που τους έκανε να αιματοκυλήσουν τον κόσμο χωρίς καμιά αναστολή, με εκατομμύρια θύματα, ώστε να επικρατήσει η άρια φυλή. 


Τι ήταν αληθινό για τους οπαδούς του προαπελθόντος κομμουνισμού; Αυτό που θα έφερνε την αταξική κοινωνία που ονειρεύτηκαν με θύματα εκατομμύρια ανθρωπους, που στέναξαν κάτω από το ζυγό τους στο «σοσιαλιστικό παράδεισο». 


Ο Λένιν ήταν απίστευτα κυνικός όταν έλεγε: -Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ομελέτα αν δεν σπάσουμε τα αυγά! Κι οι συνέπειες; 

Γκουλάγκ, Σιβηρία, 

εκατομμύρια νεομάρτυρες. 

Κλείνω με κάτι αξιοπρόσεκτο, το οποίο είχε αναφέρει ο Βολταίρος: "Θα παραπονιόμουν αν ένας γιατρός μου μάθαινε τα βλαβερά φυτά και δεν μου έδειχνε έστω κι ένα ιαματικό φυτό». 


Πράγματι. Στην Εκκλησία δεν παρουσιάζουμε μόνο τα κακά των εξωχριστιανικών ιδεών και θρησκειών. Δείχνουμε και τους ενχριστωμένους ανθρώπους, που όντες θεοφόροι, χριστοφόροι και πνευματοφόροι  διαλαλούν διαχρονικά: -Φως Χριστού φαίνει πάσι.

No comments:

Post a Comment