Friday, December 31, 2021

ΑΡΧΙΜ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ,ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ


ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ


Του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

=====

Να δούμε τώρα πώς θα αντιδράσουν όσοι έχουν συνταχθεί με το Πατριαρχείο Μόσχας στο θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Όλοι τους σχεδόν συμμερίζονται τις απόψεις της Ρωσικής Εκκλησίας για την δημιουργία δήθεν σχίσματος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και να που έρχεται τώρα το Πατριαρχείο Μόσχας να δημιουργήσει πραγματικό σχίσμα με την εισβολή του στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με προφανή στόχο να εκδικηθεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, επειδή αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη 

Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η ενέργεια αυτή του Πατριαρχείου Μόσχας κι αν συνιστά σχίσμα. Με κοσμικούς όρους η πράξη αυτή αποτελεί ουσιαστική εισβολή και κατοχή ξένων εδαφών. Όμως απ’ ότι φαίνεται κατά το κοινώς ειπείν, του Πατριάρχη Μόσχας δεν ιδρώνει το αυτί του. Στηριζόμενος στην κοσμική εξουσία και στην οικονομική δύναμη που έχει αποκτήσει, δεν δείχνει να τον απασχολεί τίποτα προκειμένου να κυριαρχήσει. Το έδειξε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή της Πατριαρχίας του, ότι είναι άξιος συνεχιστής του οράματος της «τρίτης Ρώμης» και κάνει το παν για να υλοποιηθεί επί των ημερών του. Δεν πέρασε βδομάδα από τότε που εξομοίωσε τον εαυτό του με τον Πάπα, όταν σε συγχαρητήριο επιστολή του προς τον Ποντίφικα για τα 85α γενέθλιά του αναφέρεται σε ειδική ευθύνη για την μοίρα της ανθρωπότητας, που εναπόκειται σε αυτόν και στον Πάπα ως «προκαθημένους των 

δύο μεγαλύτερων 

χριστιανικών 

Εκκλησιών».

Με αυτό τον αέρα λοιπόν του «προκαθημένου» κάνει ό,τι θέλει, υποτίθεται για το καλό της Ορθοδοξίας. Έχει αναστατώσει η Ρωσική Εκκλησία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την Ορθοδοξία παγκοσμίως. Πιέζει και εξαγοράζει δυστυχώς.

Για να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Ορθόδοξοι ηγέτες. Με την στάση τους θα δείξουν αν τους ενδιαφέρει ο Χριστός ή ο χρυσός και μάλιστα με την μορφή κρεμμυδόμορφων τρούλων!

Όσον αφορά τη Ρωσική Εκκλησία είναι σίγουρο ότι οδηγείται σε ενέργειες άσοφες, άχριστες, επιπόλαιες. Ουσιαστικά πυροβολούν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Όπως κι αν οδηγηθούν όμως τώρα τα πράγματα «έχει ο καιρός γυρίσματα».

No comments:

Post a Comment