Wednesday, December 29, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ Ι. ΚΩΣΤΩΦ,ΑΘΕΙΣΜΟΣ,ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Αθεϊσμός. Μεταφορά πάγου στο Βόρειο Πόλο, Κλούβια ή κλουβιά; Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2021, σσ. 397.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Με το θέμα του αθεϊσμού έρχεται αντιμέτωπος ο συγγραφέας του παρόντος. Παρελαύνουν ενώπιόν μας ένα πλήθος γνώμες σχετικές με το θέμα. 


Ξεφυλλίζοντας το κείμενο, απορεί κανείς για το απύθμενο βάθος της 

ανθρώπινης μικρόνοιας 

ή καλύτερα ελαφρότητας. 


Είπε λ.χ. ο Γούντυ Άλλεν: «Αν μπορούσε ο Θεός να μου δώσει ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι υπάρχει! Κάτι σαν μια κατάθεση εκατομμυρίων δολαρίων στο λογαριασμό μου στην Ελβετία». Πράγματι έψαχνε εναγωνίως το Αμερικανάκι για να βρει το Θεό!


Εισέρχομαι τώρα στο θέμα μου. Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι ενδεικτικά. Τα παραθέτω: Πρόλογος, Hors d’ oevre, Αποδείξεις υπάρξεως Θεού Α΄, Αποδείξεις υπάρξεως Θεού Β΄, Από την Κτίση στον Κτίστη, «Θεοποιήσεις», Κατήχηση Α΄, Κατήχηση Β΄, Μερικά φιλοσοφικά, Επιδόρπιο, 

Συντμήσεις και Βιβλιογραφία. 

Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο κεφάλαιο των «Θεοποιήσεων». Αφού ο π. Ιωάννης Κωστώφ αναφέρει διάφορες περιπτώσεις από το παρελθόν, στέκεται ιδιαιτέρως στον «πατερούλη των λαών», τον Στάλιν. 


Σημείωνε γι’ αυτόν ο Ρώσσος συγγραφέας Ιλία Ερενμπούργκ: «Είχα προ πολλού λησμονήσει ότι ο Στάλιν ήταν θνητός. Είχε γίνει μια παντοδύναμη και απόμακρη θεότητα». 


Μια φορά του είχαν αναρτήσει ένα πανώ που του εύχονταν να τα εκατοστήσει. Και ο Στάλιν αναρωτήθηκε: - Γιατί τόσο λίγα; Οπόταν την επόμενη φορά στο πανώ έγραφε: Ζήσε αιώνια πατέρα! Ειδωλοποίηση αυτού 

που πολέμησε με 

λύσσα την πίστη 

στον αληθινό Θεό. 

Ο συγγραφέας αναφέρεται, επίσης, στις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του Μάο Τσε Τούνγκ στην πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου, όπου για ώρες μυριάδες Κινέζων περίμεναν υπομονετικά για να περάσουν μπροστά στη μούμια του Κινέζου ηγέτη! Αυτό το είδε ιδίοις όμμασι ο γράφων τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις. 


Το ίδιο συνέβη (και συμβαίνει ακόμη) στη Β. Κορέα, αλλά και στο Βιετνάμ και στην Αλβανία του 

Εμβέρ Χότζα, όπως και στη Ρουμανία του Ν. Τσαουσέσκου. Μήπως αυτό δεν έκαναν κι οι ναζιστές στον Χίτλερ; 


Εκπληρώνεται η προφητεία του Ιερεμία, που λέει: «Εμέ εγκατέλειπον, πηγήν ύδατος ζωής και ώρυξαν εαυτοίς λάκκους συντετριμμένους». 


Ολοκληρώνω την παρουσίαση με μια ερώτηση που υπέβαλε ειρωνικά σ’ ένα γέροντα μοναχό στο Άγιον Όρος ένας Έλληνας λογοτέχνης: -Πώς θα δω τον Θεό; -Πώς θα δεις τον Θεό; -Απλό πράγμα παιδάκι μου, εύκολο, πολύ εύκολο. Άνοιξε τα μάτια σου. 

No comments:

Post a Comment