Wednesday, December 1, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ.Ι. ΚΩΣΤΩΦ,ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΣ

 


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Περί μετενσαρκώσεως, Η μετά θάνατον ζωή δεν είναι κβαντισμένη, Εκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2021, σσ. 107.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Άνευ αμφιβολίας το ολιγοσέλιδο αυτό πόνημα του π. Ιωάννου δεν εντυπωσιάζει με τον όγκο του.

Όταν όμως αναλογιστεί ο αναγνώστης ότι η βιβλιογραφία καταλαμβάνει τις σελίδες 71-106 οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ. 


Η μετενσάρκωση, το παλιό αυτό και ξαναβρασμένο στην εποχή μας φαγητό είναι γνώριμη σ’ όσους ασχολούνται με τα δεδομένα της ανθρώπινης ζωής και ιδίως το κεφαλαιώδες ζήτημα της μετά θάνατόν ζωής. 


Ο συγγραφέας δεν αγνοεί τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου και με απλά και κατανοητά επιχειρήματα διαλύει τις ανερμάτιστες αυτές υποθέσεις. 


Διαβάσουμε: “Ο Σέντυ παρατηρεί ορθά: “Η θεωρία του κάρμα είναι χρήσιμη φιλοσοφία για την άρχουσα τάξη. Γιατί αυτοί είναι πλούσιοι; Εξαιτίας των ατέλειωτων καλών τους πράξεων σε προηγούμενες ζωές. Γιατί οι πτωχοί είναι πτωχοί; Επειδή 

(σε προηγούμενες ζωές) 

έκαναν ατέλειωτα 

εγκλήματα…”. 


Επειδή υπάρχουν εθελοτυφλούντες, που βλέπουν το Ευαγγέλιο να υποστηρίζει δήθεν τη …μετενσάρκωση ο συγγραφέας σημειώνει: “Και είπεν αυτώ ο Ιησούς αμήν λέγω σοι σήμερον μετ εμού έση εν τω παραδείσω”. 

Μιλάμε για την περίπτωση του διαλόγου του Χριστού με τα τον ληστή, κατά τη Σταύρωση. Η μετάνοιά του τον έβαλε πρώτο στον παράδεισο. Πού είναι το κάρμα, το σύνολο των κακών του πράξεων για τις οποίες έπρεπε να μετενσαρκωθεί πλείστες όσες φορές για να πληρώσει γι’ αυτές; “Μικρήν φωνήν αφήκεν ο ληστής εν τω σταυρώ μεγάλην πίστιν εύρεν, μία ροπή εσώθη”. 


Πόση δυστυχία προσφέρει στον μακράν του Χριστού άνθρωπο αυτή η ανερμάτιστη θεώρηση του κόσμου, που βασανίζει και κατατρύχει τόσους εκλεκτούς λαούς; Κλείνω με μια παρατήρηση του Αγίου Παϊσίου για το θέμα. Όταν κάποιος τον ρώτησε για τη μετεμψύχωση, του είπε: «Κοίταξε να δεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα του Διαβόλου. Αι, σου λέει ο άνθρωπος, αν δεν τα καταφέρω σ’ αυτή τη ζωή δεν πειράζει, θα τα καταφέρω στην άλλη. Έτσι χαλαρώνει πνευματικά. Ο Διάβολος, όμως, ξέρει ότι δεν θα υπάρξει άλλη φορά. “Κάτσε να σε τσακώσω εγώ μια φορά”, σκέφτεται ο πονηρός, “και μετά βλέπουμε”. Με κοίταξε και μου είπε: “Να το γράψεις αυτό, να το γράψεις!”.

No comments:

Post a Comment