Tuesday, September 9, 2014

ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΘΕΥΔΟΥΝ



ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΘΕΥΔΟΥΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες” από το moschos.blog:

“Ημερίδα ΕΣΠΑ με θέμα: «Διαπολιτισμικές και Διαθρησκειακές Προκλήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τρόποι και τόποι συνάντησης της θρησκευτικής ετερότητας» στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Με ειδική Ημερίδα θα ξεκινήσει το έργο με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στον 1ο όροφο.
Το θέμα της Ημερίδας είναι «Διαπολιτισμικές και Διαθρησκειακές Προκλήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τρόποι και τόποι συνάντησης της θρησκευτικής ετερότητας».
Ακολουθεί το πρόγραμμα:
9:00-10:00 Χαιρετισμοί
Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου
Αν. Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Φώτιος Ιωαννίδης
Παρουσίαση έργου με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗ»

Επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου, Επίκ. Καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα
10:00-11:00 1η ενότητα: Παιδαγωγικά και διδακτικές εφαρμογές του μαθήματος των θρησκευτικών
Επίκ. Καθηγήτρια Βασιλική Μητροπούλου, Λέκτορας Αθανάσιος Στογιαννίδης,
Λέκτορας Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης
Συζήτηση
11:00-11:30 Διάλειμμα
11:30-13:30 2η και 3η ενότητα
2η Ενότητα: Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο: Η Ορθοδοξία διαλεγόμενη
Καθηγήτρια Δήμητρα Κούκουρα, Επίκ. Καθηγητής Στυλιανός Τσομπανίδης, Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας
Συζήτηση
3η Ενότητα: Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο: Η περίπτωση του Ισλάμ, Ζητούμενα και Σχεδιασμός
Επίκ. Καθηγητής Χάσαν Μπαντάουη, Δρ. Τζιχάντ Χαλίλ, Δρ. Γιασάρ Σερίφ Δαμάδογλου
Συζήτηση
13:30-14:30: 4η και 5η ενότητα
4η Ενότητα: Παραδείγματα εφαρμογών και καινοτόμων δράσεων για την αξιοποίηση της διαπολιτισμικότητας και της θρησκευτικής ετερότητας στο σχολικό περιβάλλον
Καθηγητής Ιωάννης Πέτρου, Καθηγητής Παναγιώτης Παχής,
Αναπλ. Καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου
Συζήτηση
5η Ενότητα: Γλωσσική διδασκαλία και θρησκευτική εκπαίδευση
Καθηγήτρια Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, Επίκ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Τικτοπούλου
Συζήτηση
14:30-15:00 Συμπεράσματα.”

Δεν ξέρει κανένας πώς να αντιδράσει όταν διαβάζει αυτές τις ειδήσεις.

Νομίζω όμως ότι, αν θέλει να είναι τίμιος με τον εαυτό του, με τους συνανθρώπους του και με τον Θεό πρέπει να λέγει την αλήθεια όχι μόνον επειδή αυτή είναι η μόνη έντιμη στάση, αλλά και επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ελπίζει σε διόρθωση των κακώς κειμένων.

Ας αρχίσουμε από τους οικουμενιστές.

Δεν δίνουν “νυσταγμόν τοις βλεφάροις και τοις κροτάφοις ύπνον” ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Συνέδρια, ημερίδες, προσκλήσεις σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς για να συμμετάσχουν στα εργαστήρια think tank που διατηρούν στην Ακαδημία του Βόλου και στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενεργούν κυριολεκτικά σαν μελίσσι, κερδίζουν τις εντυπώσεις, προωθούν τις θέσεις τους σε όλα τα επίπεδα και επιβάλουν μεθοδικά τους στόχους τους.

Και στο αντιοικουμενιστικό στρατόπεδο;

Τρομολαγνεία, ιδεοληψία, εμμονές, σκαδαλώδης και αντικανονική εμπλοκή στην κομματική κραιπάλη, αντιχριστολογία, συνωμοσιολογία, αντισκοτεινοδυναμίτιδα, λύσσα αποτείχισης και έξαρση σχισματικού φρονήματος, αντιμνημονιακή υστερία.

Ενεργούμε κυριολεκτικά ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα. Ούτε συντονισμός, ούτε ξεκαθάρισμα των στόχων, ούτε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. 

Δεν έχει νόημα να ζητούμε από τους κατά τα άλλα σεβαστούς πλην όμως πάμπαν στερημένους ηγετικού αναστήματος να διοργανώσουν αγώνες. Απλά δεν μπορούν, δεν θέλουν, δεν έχουν το ανάστημα και το θάρρος.

Ούτε συνέδριο για να απαντήσουν τη φοβερή κακοδοξία της “Βαπτισματικής θεολογίας” δεν κατόρθωσαν να διοργανώσουν όλα αυτά τα χρόνια.!!! 

Αν δεν βρίσκονταν ορισμένοι -όπως τον π. Ιωάννη Φωτόπουλο- να κάνουν αξιόλογες αναλύσεις για ορισμένα θέματα και αν δεν αναλάμβανε -με το αζημίωτο έστω- ο κ. Σακαρέλλος (ευτυχώς που υπάρχει κι αυτός) να συντάσσει κείμενα που υπογράφουν διάφοροι στη Μητρόπολη Πειραιώς θα είμαστε κυριολεκτικά άφωνοι.

Ο “Ορθόδοξος Τύπος”, από πραγματική ναυαρχίδα του αντιοικουμενιστικού αγώνα που ήταν την εποχή του π. Μάρκου, τώρα κατάντησε ένα προσκυνημένο έντυπο που ζητά συγνώμη από τους πιο ορκισμένους εν ζωή οικουμενιστές (Μεσσηνίας, Πανώτη, Ζηζιούλα).

Ας μη σχολιάσω την παρουσία του π. Βολουδάκη στην εφημερίδα. Ο Θεός μόνον ξέρει τι επιδιώκει να προωθήσει με την εμπλοκή του ιδίου και των παιδιών του στην πολιτική.

Κάποιος μου έστειλε πριν λίγες μέρες ηλεκτρονικό μήνυμα για εμπλοκή και του π. Σαράντη στην πολιτική με συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. Δεν εξακρίβωσα την πληροφορία. Αν κατορθώσω να την διασταυρώσω θα επανέλθω.

Οσο για τον Αγιο Πειραιώς απλά είναι αφερέγγυος. Είμαι πολύ σκανδαλισμένος -αν προσέξατε τον όρο σκανδαλισμένος σπάνια ή για την ακρίβεια ποτέ δεν τον χρησιμοποιώ για τον εαυτό μου- με τη στάση του έναντι του ανεκδιήγητου και καθαιρετέου Μεσσηνίας, του νεοκλεγέντος δημάρχου Πειραιώς Μαρινάκη και όχι μόνον.

Λόγω παντελούς ανυπαρξίας ηγέτη που μπορεί να ανατρέψει το κλίμα της αδράνειας ο μόνος πρακτικός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι να υπάρξει ανασύσταση του άτυπου θεσμού των συνεργαζόμενων χριστιανικών σωματείων για να συντονίσει τον αγώνα.

Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που μπορούν να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία;

No comments:

Post a Comment