Friday, September 26, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Σε δεινότατη οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η Μονή Κύκκου, η πλουσιότερη της Κύπρου, με τα χρέη της να ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ηγούμενο της, Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο.

Λόγω του δυσβάστακτου χρέους, ο κ. Νικηφόρος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», ενημέρωσε το προσωπικό της Μονής ότι αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των εξής υπηρεσιών της:

α. Κέντρο Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης

β. Επιστημονικό Ίδρυμα Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών

γ. Κέντρο Μελετών

δ. Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας

ε. Πνευματικό Κέντρο

στ. Εργαστήρια Συντήρησης και Γραφεία Μουσείου.

Ο κ. Νικηφόρος ανέφερε στην εφημερίδα ότι το προσωπικό της Μονής ανέρχεται σε 256 υπαλλήλους και πως πρόκειται να απολυθούν γύρω στους 50.

«Δεν κοιμάμαι τα βράδια από τη θλίψη και από τον πόνο» δήλωσε. Τα έσοδα της Μονής είναι το 40% των εξόδων”.

Πολύ θλιβερή εξέλιξη που θα έχει λίαν δυσμενείς επιπτώσεις στους απολυμένους όλοι από τους οποίους είναι αξιόλογοι επιστήμονες και οικογενειάρχες με πολλές υποχρεώσεις.

Επιπλέον ένα πολύ σπουδαίο έργο ερευνητικό και πολιτιστικό αναστέλλει τη λειτουργία του και ο Θεός ξέρει αν και πότε θα ορθοποδήσουν τα οικονομικά της Μονής ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει.

Ο Σεβ. Κύκκου κ. Νικηφόρος πρέπει να αισθάνεται το χτύπημα ιδιαίτερα βαρύ επειδή το πνευματικό κέντρο είναι δική του ιδέα την οποία χρηματοδοτούσε γενναία για δεκαετίες.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει πάρει τέτοια έκταση και τα οικονομικά της Μονής είναι τόσο προβληματικά ώστε η συνέχιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ακυρώθηκε.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η συνέχιση της έρευνας για την συγγραφή της Μονής Κύκκου θα μείνει μετέωρη, ενώ το ίδιο θα συμβεί με το λεξικό της Κυπριακής διαλέκτου.

Εκφράζουμε το φόβο -μακάρι να διαψευστούμε από τα γεγονότα- ότι, όχι μόνον το πολιτιστικό έργο της μονής, αλλά και άλλες πτυχές της προσφοράς της, όπως το τεράστιο αθόρυβο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό της έργο, αναπόφευκτα θα υποστούν προσεχώς λίαν αρνητικές συνέπειες, εξαιτίας της κρίσης.

Πραγματικά! Τρίτος Αττίλας -οικονομικός αυτή τη φορά- υπήρξε η διακυβέρνηση Χριστόφια.

No comments:

Post a Comment