Sunday, September 28, 2014

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒ. ΣΥΡΟΥ;



ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒ. ΣΥΡΟΥ;

Συνέχεια της ανασκευής της απόφασης του π. Ευθύμιου Χαραλαμπίδη να αποτειχιστεί

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Είδαμε, στο προηγούμενο άρθρο, τους λόγους για τους οποίους η απόφαση του π. Ευθύμιου Χαραλαμπίδη να αποτειχιστεί είναι απολύτως λανθασμένη. Ακαιρη, αχρείαστη και επικίνδυνη.

Με το παρόν άρθρο θα εξηγήσω για ποιο λόγο η αποτείχιση των κληρικών της Μητρόπολης Σύρου αντενδείκνυται εξαιτίας του χαρακτήρα του Σεβ. Σύρου και της μορφής του Οικουμενισμού που υπηρετεί.

Ο Σεβ. Σύρου ήταν τριτοετής όταν άρχισα τις σπουδές μου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Η παρουσία του στη Σχολή ήταν πολύ εμφανής. Ηταν πρόεδρος των φοιτητών, διακρινόταν για την ευγλωττία του και δεν είναι καθόλου άμοιρος ηγετικών ικανοτήτων. Προπαντός δεν είναι κακός άνθρωπος.

Παρόλα αυτά το επίπεδο της σοβαρότητάς του ήταν ανέκαθεν προβληματικό. Ηταν μια ομαδούλα αυτοί ο Σεβ. Σύρου, ένας Κύπριος θεολόγος, ο σημερινός Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος και ει τις έτερος. (Στο παρελθόν έγραψα ότι δεν γνώριζα τον Σεβ. Ιερισσού. Ενας παλαιός συμφοιτητής μου όμως μου εξήγησε ότι ήταν ο φοιτητής που γνώριζα ως Παναγιώτη).

Η τριάδα αυτή και ει τις έτερος Καππαδόκης -παρόλον επαναλαμβάνω ότι δεν είναι κακοί άνθρωποι- είχαν τη λόξα να γίνουν δεσποτάδες ενώ ακόμη ήταν λαικοί.!!! Ενας μάλιστα από αυτούς-όχι ο Σεβ. Σύρου- απήγγελλε από στήθους τον ενθρονιστήριο λόγο του)!!!

Γύριζαν την Σχολή και έλεγαν λ.χ.: “Ω Δέσποινά μου! Αξίωσε και ημάς ίνα Δεσποτικής χαράς αξιωθώμεν!!!” και άλλα τέτοια παρδαλά που άκουαν οι συμφοιτητές και οι καθηγητές τους -ιδιαίτερα ο μ. Αγουρίδης που ήταν μέγας είρωνας- και έσπαζαν πλάκα καλόπιστα μαζί τους.

Γιατί τα ανέφερα όλα αυτά; Οχι για να εκθέσω τον Σεβασμιότατο ή τους φίλους των φοιτητικών του χρόνων, αλλά για να σας προβληματίσω, π. Ευθύμιε, για το τι είδους Οικουμενιστής είναι.

Απολύτως σύμφωνοι. Ποιμαίνει τη Μητρόπολή του, δυστυχώς, σαν ουνίτης. 

Τον έχετε όμως δει ποτέ να συμμετέχει σε διαλόγους και να κάνει συμπροσευχές με αιρετικούς και με αλλόθρησκους ή να υπογράφει κακόδοξα κείμενα;

Εξ όσων μάλιστα γνωρίζω δεν είναι θαμώνας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου. 

Επιπλέον! Στην ιστορική Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου του 2009 όταν συνεζητείτο ακόμη και η καταδίκη αυτών που υπέγραψαν την Ομολογία Πίστεως για τον Οικουμενισμό, ο Σεβ. Σύρου παρενέβη και απέτρεψε την εισαγωγή κάθε μορφή καταδίκης τους στην απόφαση της Ιεραρχίας.

Επομένως; Μπορούμε έντιμα να ισχυριστούμε ότι ο Σεβ. Σύρου είναι συνειδητός Οικουμενιστής; Δημοσιοσχετίτης είναι, εκκοσμικευμένος κληρικός μέχρι μυελού οστέων είναι, αλλά συνειδητός οικουμενιστής δεν είναι.

Απλά εξελέγη Μητροπολίτης Σύρου στην οποία ζουν χιλιάδες Παπικοί και συμπεριφέρεται σαν Ουνίτης και συνεχίζει -ως μη όφειλε φυσικά- την παγκάκιστη παράδοση που κληροδότησε.

Ειλικρινά δεν νομίζω ότι θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο λ.χ. αν είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Λαρίσης. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι η υπογραφή του δεν υπάρχει σε κανένα κακόδοξο κείμενο και -εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω- δεν συμπροσεύχεται με αιρετικούς και με αλλόθρησκους εκτός των ορίων της Μητροπόλεως του.

Στις Κυκλάδες ενθρονίστηκε και συμπεριφέρεται με ένα άκρως απαράδεκτο ουνίτικο τρόπο, ενώ παράλληλα δείχνει τα πολύχρωμα αντερί και τις αρχιερατικές στολές του σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Προς τούτο ταξιδεύει με πλοία, αεροπλάνα, ελικόπτερα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, μηχανές, γουρούνες, υποβρύχια, ιπτάμενα δελφίνια, ανεμόπτερα και ναυαγοσωστικές λέμβους και αποθανατίζει τον εαυτό του με χιλιάδες φωτογραφίες που ανεβάζει στο διαδίχτυο.

Πιστεύετε, ειλικρινά, ότι μπορούμε να  χαρακτηρίσουμε συνειδητό οικουμενιστή αυτόν τον ιεράρχη;

Μη θεωρήσετε, σας παρακαλώ, π. Ευθύμιε, ότι επιχειρώ -καθ’ οιονδήποτε τρόπο- να δικαιολογήσω την ουνιτική και εκκοσμικευμένη συμπεριφορά του Σεβ. Σύρου. Η ετικέττα του ιστολογίου μου έχει 100 αναρτήσεις για τον Σεβασμιότατο. Αν έχετε την υπομονή να τις διαβάσετε θα διαπιστώσετε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια κανένας δεν υπήρξε τόσο αυστηρός μαζί του όσο ο υπογράφων το κείμενο.

Απλά επισημαίνω ότι δεν είναι συνειδητός οικουμενιστής, όπως είναι λ.χ. ο Σεβ. Μεσσηνίας.

Γι' αυτού του είδους τον οικουμενισμό, π. Ευθύμιε, αξίζει να χάσετε την ιερωσύνη σας και να βάλετε σε κίνδυνο την ψυχή σας με αποτείχιση που πιθανότατα θα σας οδηγήσει σε σχίσμα;

No comments:

Post a Comment