Saturday, September 20, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΘ κ. ΣΠΑΛΙΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΘ κ. ΣΠΑΛΙΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, από την εφημερίδα “Δημοκρατία”, τις ακόλουθες δηλώσεις του Προέδρου της ΠΕΘ κ. Σπαλιώρα για το μάθημα των Θρησκευτικών, την μετατροπή του σε θρησκειολογικό-οικουμενιστικό με το πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών που προωθεί ο κ. Γιαγκάζογλου και οι ΚΑΙΡΟΣκόποι του με την ανοιχτή υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των οικουμενιστών Μητροπολιτών Μεσσηνίας, Δημητριάδος και Αλεξανδρουπόλεως:

"Γενικότερα για τον τρόπο διδαχής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο κ. Σπαλιώρας δήλωσε:

ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ
__________

Στο Γυμνάσιο εφαρμόζεται για τρίτη χρονιά φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα σπουδών, μέσω του οποίου επιχειρείται στην ουσία η κατάργηση του θρησκευτικού μαθήματος έτσι όπως υπήρχε μέχρι τις ημέρες μας, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στους μαθητές. Αυτό συμβαίνει και στα Δημοτικά, στο σύνολο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ετσι, θα πρέπει να διδάσκουμε εμείς οι θεολόγοι και οι δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τις διάφορες θρησκείες του κόσμου μαζί με τον χριστιανισμό, θα πρέπει να μιλάμε για τον ιουδαϊσμό, το Ισλάμ, τον ινδουισμό, τον βουδισμό και τον ταοϊσμό, τον κομφουκιανισμό παράλληλα με την Ορθοδοξία, τον ρωμαιοκαθολικισμό και τον προτεσταντισμό - είναι εννέα διαφορετικές θρησκείες από την Γ' Τάξη του Δημοτικού! Φανταστείτε πόση σύγχυση θα υπάρχει στο μυαλό των μαθητών, γιατί οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν την ουσία καμίας θρησκείας. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ο Χριστός αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον Μωάμεθ, τον Βούδα και τους δημιουργούς των άλλων θρησκειών, και θεωρείται και ο Χριστός ένας απλός ιδρυτής μιας θρησκείας, ένας απλός προφήτης. Με το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι ξεκάθαρο ότι απειλείται η ορθόδοξη υφή του μαθήματος των Θρησκευτικών.

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ
________________

Εμείς, ως Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, δεν λέμε ότι οι μαθητές δεν πρέπει να γνωρίζουν και τις άλλες θρησκείες. Θεωρούμε, όμως, ότι ηλικιακά οι μικροί μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν το πραγματικό γεγονός της θρησκείας. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο) είναι ορθόδοξο χριστιανικό. Ετσι, δεν μπορεί εύκολα ένας μαθητής να κατανοήσει τον βουδισμό ή το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων. Το μόνο που κάνουμε είναι να δημιουργούμε σύγχυση στο μυαλό των παιδιών. 

Μπορείτε να φανταστείτε να διδάσκουμε ταυτόχρονα πέντε ξεχωριστές γλώσσες στους μαθητές του Δημοτικού ή πέντε διαφορετικές ιστορίες; Οι μαθητές θα βγαίνουν κενοί από το σχολείο. Ετσι, λοιπόν, η αλήθεια όπως τη δεχόμαστε οι ορθόδοξοι χριστιανοί του ενός ζώντος τριαδικού Θεού καταργείται, δεν υφίσταται. 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
____________

H Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων αντιδρά και δεν δέχεται την ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος μέσα στη Θεολογική της Θεσσαλονίκης ή των Αθηνών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι σχολές έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό: να προσφέρουν την ορθόδοξη χριστιανική αγωγή. Η ίδρυση ενός Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, καλλιεργώντας ενδεχομένως και φονταμενταλιστικές τάσεις. Δεν γίνεται να επιχειρούμε την άλωση ενός ορθόδοξου τμήματος από ένα ισλαμικό, με τις παρενέργειες του φανατισμού στον χώρο του Ισλάμ, όπως με τους τζιχαντιστές και το “ιερό κράτος του Ισλάμ”. Αν εισέλθουν τέτοια στοιχεία στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να φανταστείτε τις παρενέργειες. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή ή στο Πάντειο της Αθήνας - ας γίνει ένα Τμήμα Ισλαμικών, ένα Τμήμα Ιουδαϊκών ή Βουδιστικών Σπουδών. Γι' αυτό συμπαρατασσόμεθα με τις απόψεις του παναγιωτάτου Ανθίμου της Θεσσαλονίκης και τη στάση που κρατά στο θέμα αυτό."

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για την προσφυγή του κ. Κωνσταντίνου Σπαλιώρα (Προέδρου της ΠΕΘ) και του κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη (Γραμματέα της ΠΕΘ) στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της μείωσης των ωρών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Γ΄Λυκείου καθώς για τις ξεκάθαρες θέσεις του κ. Σπαλιώρα εναντίον της μετατροπής του ορθόδοξου μαθήματος των θρησκευτικών σε οικουμενιστικό, θρησκειολογικό, πολυπολιτισμικό από τη γνωστή ομάδα των νεωτεριστών, οικουμενιστών θεολόγων ΚΑΙΡΟΣκόπων που ενεργούν ως όργανα του προσφυώς αποκληθέντος “κακού δαίμονα του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών" κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Εξίσου μεγάλη είναι η χαρά μας για τις ξεκάθαρες θέσεις του κ. Σπαλιώρα εναντίον της ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και για την υποστήριξή του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο που μάχεται σθεναρά εναντίον της μετατροπής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης σε Θρησκειολογική.

No comments:

Post a Comment