Friday, September 19, 2014

ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑ Β΄



ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑ Β΄

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====
Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Τηλέγραφος”  το ακόλουθο ρεπορτάζ της Σοφίας Μπέλλα:


“Ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας Β' συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού Αρχιεπίσκοπο Dominique Mamberti στην πατριαρχική οικία. Η επίσκεψη αυτή συνεχίζει τη μακρά φιλική σχέση μεταξύ του Πατριαρχείου Γεωργίας και της Αγίας Έδρας. 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο Πατριάρχης τόνισε: "Είμαστε πολύ ευτυχείς που επισκέπτεστε τη Γεωργία. Παρακολουθούμε στενά τα τεκταινόμενα στην Καθολική Εκκλησία και υποστηρίζουμε θερμά τον θεολογικό διάλογο ανάμεσά μας. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που οι φιλικές μας σχέσεις παραμένουν σταθερές για πολλούς αιώνες. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μνημονεύσω τα λόγια του μακαριστού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' ότι οι εκκλησίες μας είναι αδελφές διότι ιδρύθηκαν από τον Πέτρο και τον Ανδρέα αντίστοιχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού με τη σειρά του δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή για αυτόν να συναντηθεί με τον Καθολικό Πατριάρχη πάσης Ιβηρίας (Γεωργίας).


"Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Αγίου Πατέρα. Χαίρομαι που θυμηθήκατε την επίσκεψη του μακαριστού Πάπα Ιωάννη Πάυλου Β' στη Γεωργία και υπογραμμίσατε τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις εκκλησίες μας. Η επίσκεψή μου είναι μια υπενθύμιση αυτών των σχέσεων", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Αρχιεπίσκοπος κ. Dominique Mamberti.

Τα Γεωργιανά ΜΜΕ αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό σε αυτή τη συνάντηση η οποία έλαβε μεγάλη έκταση.”

Δεν ξέρω αν η συντάκτης του ρεπορτάζ  μεταφράζει ορθά τις δηλώσεις του Μακαριότατου Καθολικού Γεωργίας κ. Ηλία Β΄.

Αν τις μεταφράζει με ακρίβεια, τότε υπάρχουν εξαιρετικά σοβαροί λόγοι για να ανησυχήσουμε για τις δηλώσεις του Μακαριότατου Γεωργίας.

Ονομάζει το Βατικανό “Εκκλησία” και μάλιστα “αδελφή Εκκλησία”. Την ονομάζει επίσης “Καθολική Εκκλησία”!

Αν οι δηλώσεις του Μακαριότατου Γεωργίας έχουν αποδοθεί ορθά στα Ελληνικά τότε εκφράζουμε καταρχήν την αποδοκιμασία μας για το περιεχόμενό τους τοσούτον μάλλον εφόσον όλοι θεωρούσαμε την Εκκλησία της Ιβηρίας ως την πιο παραδοσιακή Εκκλησία μαζί με την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Το Βατικανό δεν είναι Εκκλησία, αφού -όπως ομολογεί ο Πατριάρχης Γεωργίας και όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί στο Σύμβολο της Πίστεως-, η Εκκλησία είναι Μία, τουτέστιν η Ορθόδοξη.

Ούτε "αδελφή Εκκλησία" είναι, αφού η συμφωνία του Μπαλαμάντ, που την αναγνωρίζει ως "αδελφή Εκκλησία" είναι προδοτική για την ορθόδοξη πίστη συμφωνία και όσοι την συνομολόγησαν ή την επικύρωσαν πρέπει να καθαιρεθούν.

Και ασφαλώς το Βατικανό δεν είναι "Καθολική Εκκλησία", αφού η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως, είναι η Ορθόδοξη.

Τα πιο πάνω γράφτηκαν πάντοτε με την προυπόθεση ότι οι δηλώσεις του Μακαριότατου Καθολικού Ιβηρίας κ. Ηλία Β΄ απεδόθησαν ορθά. Διατηρούμε την ελπίδα ότι δεν απεδόθησαν στη μετάφραση ορθά οπότε και ο σχολιασμός είναι χωρίς περιεχόμενο.

No comments:

Post a Comment