Tuesday, January 31, 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Μας στεναχώρησε ιδιαίτερα το ρεπορτάζ του κ. Πολυγένη για την οικονομική κατάσταση των ιερέων της ομόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.


Μας δημιουργεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση ότι πολύτεκνοι οικογενειάρχες προσπαθούν να επιβιώσουν με ψίχουλα και αναγκάζονται να δουλεύουν ως οικονομικοί εποχιακοί εργάτες στην Ελλάδα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Αποκαλυπτικές όντως οι πληροφορίες του ρεπορτάζ επειδή δεν γνωρίζαμε με ποια ανέχεια είναι εξαναγκασμένοι να ζουν οι ιερείς της Εκκλησίας της Βουλγαρίας - μιας Εκκλησίας η οποία προμαχεί μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών εναντίον του Οικουμενισμού και των νεωτερισμών - και η οποία απεχώρησε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των “Εκκλησιών” (γράφε αιρέσεων) και αρνείται να συμμετάσχει στον διάλογο με τους Παπικούς.


Οχι επειδή είναι εναντίον των διαλόγων με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους, αλλά επειδή δεν εναρμονίζεται με την ορθόδοξη συνείδηση των Ιεραρχών της ο εμπαιγμός του τρόπου που διεξάγονται σήμερα οι διάλογοι, οι οποίοι εκπροσωπούνται στις πλείστες περιπτώσεις από “Ραβεννίτες” και κληρικούς που πιστεύουν ότι η Εκκλησία είναι “διαιρεμένη”!


Πολύ θλιβόμαστε επειδή οι ιερείς μιας τόσο παραδοσιακής Εκκλησίας καταπονούνται τόσο πολύ για να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Υπάρχει άραγε τρόπος να γίνουμε αρωγοί στις δυσκολίες που διέρχονται - ίσως όχι οικονομικά με τα χάλια που περνούμε - αλλά τουλάχιστον με τη διευκόλυνση στο θέμα της θεώρησης βίζας;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

==============


Ιερείς της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αναγκάζονται να έρχονται στην Ελλάδα για προσωρινή εργασία γιατί δεν μπορούν να θρέψουν τις οικογένειες τους!


Σύμφωνα με την Βουλγαρική εφημερίδα «Μόνιτορ» πολλοί κληρικοί της Βουλγαρίας, εργάζονται στην Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους μετανάστες.


Να αναφερθεί ότι στη Βουλγαρία ο ιερέας με ανώτατο πτυχίο λαμβάνει μηνιαίο μισθό 300 λέβα (150 ευρώ), ο ιερέας με δευτεροβάθμια εκπαίδευση 280 λέβα (140 ευρώ) και ο ιερέας χωρίς απολυτήριο 135 ευρώ.


Από τα μυστήρια υπάρχουν έσοδα μόνο στις μεγάλες πόλεις, ενώ στην επαρχία είναι πολύ μικρά ώς πενιχρά τα έσοδα.


Επίσης στη Βουλγαρία συχνά οι ιερείς αναζητούν ευκαιρία να εργαστούν κάπου με μερική απασχόληση, πολλοί από αυτούς οδηγούν ταξί ενώ άλλοι γίνονται μηχανικοί αυτοκινήτων.


Τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί ιερείς αναγκάζονται να σπουδάσουν, για να διοριστούν και σε μια δεύτερη θέση.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment