Monday, January 9, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ


ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Π.Μ.Τ.
=======

Προσέξτε τι ακριβώς λέγει από την πρώτη κιόλας συνάντησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στον Πάπα Ιωάννη ως απεσταλμένος του Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Τον αποκαλεί απέσταλμένο του Θεού και δεύτερο Πρόδρομο!!!

Προσέξτε επίσης τι λέγει ο Πάπας στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. “Σκοπός της Β΄Βατικάνειας Συνόδου είναι η επανένωσις της Εκκλησίας.”

Το πιο απίστευτο της συνάντησης είναι ότι η ένωση του Παπισμού με την Ορθοδοξία συμφώνησαν να βασίζεται στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης!!! Οχι στο Ευαγγέλιο! Οχι στις Οικουμενικές Συνόδους! Οχι στους Πατέρες της Εκκλησίας! Οχι στην Ιερά Παράδοση! Οχι στην Εκκλησιαστική Ιστορία, αλλά στις αρχές μιας κοινωνικής επανάστασης με έντονα αντιεκκλησιαστικό και αντιχριστιανικό υπόβαθρο.!!!

Ας μη διαλάθει όμως της προσοχής μας η διευκρίνιση του Πάπα Ιωάννη ότι: «Η ένωσις θα είναι ένωσις καρδιών. Ένωσις προσευχής. Ένωσις – καρπός αναζητήσεως του ενός υπό του άλλου». με άλλα λόγια: Θα είναι βασισμένη στην αγαπολογία, στην αναζήτηση του ενός από τον άλλο! Οχι στην αναζήτηση της αλήθειας! Φυσικά για τους Ορθόδοξους η αλήθεια δεν είναι το ζητούμενο αλλά το βιούμενο και το κηρυσσόμενο, αλλά ούτε η παραμικρή αναφορά στον όρο αλήθεια δεν έγινε κατά τη συνάντηση του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

Δεν είναι τα ίδια λόγια που επαναλάμβανε ο αοίδιμος Αθηναγόρας συνεχώς στα κατοπινά χρόνια;





Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΚΟΥΚΟΥΖΗΣ) ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ


Του Προηγουμένου του Μεγ. Μετεώρου Αρχιμ. Αναστασίου
=============

Ο πρώτος επίσημος απεσταλμένος του Φαναρίου στο Βατικανό ήταν ο μόλις εκλεγμένος τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, ο πρώτος ορθόδοξος Ιεράρχης που συναντήθηκε με τον πάπα μετά από αιώνες.

Στην συνάντηση που είχε με τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ κατά το έτος 1959 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής του μεταφέρει προσωπικό μήνυμα του Πατριάρχη Αθηναγόρα: «Αγιώτατε. Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης μοι ανέθεσε την υψίστην τιμήν να επιδώσω προς την Υμετέραν Αγιότητα, όχι εν γράμμασιν αλλ’ εν τη ζώση, το εξής μήνυμα: ‘εγένετο άνθρωπος απεσταλμένος παρά Θεού, όνομα αυτώ Ιωάννης’. Διότι πιστεύει ότι Υμείς είσθε ο δεύτερος Πρόδρομος, ο επιφορτισμένος παρά του Θεού με την εντολήν ευθείας να ποιήσητε τας τρίβους Αυτού». (ο.π., σελ. 94).

Στην απάντησή του ο Πάπας αποκαλύπτει τις προθέσεις του Βατικανού εν όψει της Β΄ Βατικανῆς Συνόδου που επρόκειτο να ξεκινήσει τις εργασίες της. «Σκοπός της νέας Συνόδου είναι η επανένωσις της Εκκλησίας» δηλώνει στον Αρχιεπίσκοπο και συμφωνούν από κοινού ότι η «ένωση των Εκκλησιών» πρέπει να στηριχθεί στις αρχές της Γαλλικής Επαναστάσεως (βλ. σχ. Γ. Μαλούχου, Εγώ ο Ιάκωβος). «Εάν δεν επικρατήση το σύνθημα της Γαλλικής Επαναστάσεως: ελευθερία, ισότης, αδελφότης, ούτε ειρήνη θα υπάρξη μεταξύ των εθνών, ούτε ένωσις μεταξύ των Εκκλησιών». (Καθηγητού Δ. Τσάκωνα, Αθηναγόρας ο Οικουμενικός των Νέων Ιδεών, σελ. 95).

Τέλος ο Πάπας ορίζει τις βασικές αρχές αυτής της «ενώσεως»: «Η ένωσις θα είναι ένωσις καρδιών. Ένωσις προσευχής. Ένωσις – καρπός αναζητήσεως του ενός υπό του άλλου» (ο.π., σελ. 95), δηλώνει στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και σηματοδοτεί, έτσι, την νέα οικουμενική πολιτική του Βατικανού έναντι της Ορθοδοξίας.

(Συνεχίζεται)


ΠΗΓΗ:

Επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσιν

No comments:

Post a Comment