Saturday, January 14, 2012

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ, Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΚΑΙ ΟΙ "ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΙ"


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ, Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΚΑΙ ΟΙ "ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΙ!"



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια και ενώ εισερχόμουν μέσω της περιστρεφόμενης πόρτας της πλάγιας εισόδου του κτιρίου του Time Warner Center είχα την ύψιστη “τιμή” να δώ τον πρώην Υπουργό των εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ να ετοιμάζεται να βγει από το κτίριο.


Η συνάντησή μας ήταν ζήτημα δύο ή τριών δευτερολέπτων, επειδή αυτός έβγαινε από το κτίριο ενώ εγώ έμπαινα.


ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

__________


Αυτό φυσικά δεν είναι παράξενο, εννοώ το να συναντήσει κάποιος σε δημόσιο χώρο του Μανχάταν τον Κίσινγκερ, νοουμένου ότι κατοικεί μόνιμα στο Μανχάταν και στο κτίριο του Time Warner Center - ένα πολυκατάστημα κτισμένο στο κέντρο της πόλης - μεταξύ άλλων υπάρχουν πολλά θέατρα - παραρτήματα του Lincoln Center -, όπου γίνονται παραστάσεις, δεξιώσεις, ομιλίες, παρασημοφορήσεις κτλ.


ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

__________


Ηταν τόσο απροσδόκητη η έκπληξή μου - επειδή τόσο ανέλπιστα βρέθηκα μπροστά στον καταστροφέα της πατρίδας μου - ώστε το μόνον που πρόφθασα να κάνω ήταν να γουρλώσω τα μάτια από έκπληξη και αβυσσαλέο μίσος που δεν ήξερα μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι κουβαλούσα στην ψυχή μου.


Κοντά στη σκηνή βρέθηκε και ένας κύριος που από την όλη εμφάνιση και τους τρόπους του, μου έδωσε την εντύπωση ενός πολύ αξιοπρεπούς ανθρώπου.


Ο ίδιος φυσικά θεώρησε τη σύμπτωση της συνάντησης σαν ευλογία και εγώ από την άλλη ότι χειρότερο για να μου χαλάσει την ημέρα.


Πού να ξέρει όμως ένας ξένος τι συναισθήματα θα δημιουργούσε στην ψυχή ενός Ελληνα της Κύπρου η θέα του Κίσινγκερ; Και πώς άλλωστε μπορούσε να γνωρίζει ότι είμαι Κύπριος ή το σατανικό ρόλο που διαδραμάτισε ο καταχθόνιος Κίσινγκερ;


Η ΣΤΙΧΟΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ

________


- Great man! Τόλμησε να μου πει και το πρόσωπό του έλαμπε από χαρά.


- He is a butcher! Του απάντησα απότομα και τα μάτια μου άστραφταν από φονικό μίσος.


- Do you think so? Τόλμησε να μου πει συνεσταλμένα.


I know so! του απάντησα στο ίδιο ύφος και κινηθήκαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση.


Ο καυμένος ο άνθρωπος. Πλήρωσε τη νύμφη. Αφού δεν πρόφτασα να πώ στον ολετήρα της πατρίδας μου αυτά που ήθελα να του πω τα άκουσε ο περαστικός εκείνος κύριος.


Και πού τι θυμήθηκες τη συνάντησή σου με τον Κίσινγκερ θα μου πείτε;


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

_______


Ψες βράδυ όταν διάβασα στο διαδίχτυο ότι εξεμέτρησε του ζην ο Ντενκτάς συνδύασα τα δύο γεγονότα και είπα να γράψω κάτι. Το πρωί που ξύπνησα είδα την τελευταία συνέντευξη του Κίσινγκερ και έφριξα για την κακοήθεια ενός ανθρώπου, ο οποίος στα 89 του επιχαίρει επειδή προβλέπει την έκρηξη φονικότατου πολέμου, όπως ο ίδιος ομολογεί.


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

________


Ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι η κόρη του Ντενκτάς - που στεκόταν στο πλάι του πατέρα της στην εντατική όταν ξεψυχούσε - ισχυρίζεται ότι άκουσε τον Ντενκτάς να “φέρεται να διεμήνυσε στον πρόεδρο Χριστόφια και τους άλλους Ελληνοκύπριους ηγέτες ότι ''εδώ είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία, να τους το πεις''. Μετά από τη δήλωση αυτή αναφέρθηκε ακόμη στους προβληματισμούς του για τις συνομιλίες, το εδαφικό, το στεγαστικό κ.λπ.”


Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

____________


Δεν ξέρω αν πρέπει να πιστέψουμε το δημοσίευμα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται χαλκευμένο και εξυπηρετεί την προπαγάνδα των ανένδοτων του Τουρκοκρατούμενου Βορρά, που εκπροσωπεί ο κ. Ερογλου.


Είτε αληθεύει είτε δεν αληθεύει η είδηση το σίγουρο είναι ότι μας έφερε στο νου τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για το γονιδίωμα των Τουρκοκυπρίων ως πολύ συγγενικό προς το γονιδίωμα των Ελληνοκυπρίων.


Ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι γενίτσαροι, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν κάτω από την πίεση της μακρόχρονης δουλείας της Κύπρου στους Τούρκους. Επομένως πώς υπήρχε περίπτωση να είχαν διαφορετικό γονιδίωμα, αφού ολόκληρα Ελληνικά χωριά εξισλαμίζονταν.


Υπάρχει κανείς που παραξενεύεται επειδή οι εξισλαμισθέντες Ελληνες της Κύπρου έχουν Ελληνικό γονιδίωμα; Μόνον αν είναι ανιστόρητος.


Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ

_________


Το σημαντικό με το θάνατο του Ντενκτάς είναι ότι είναι ένας από αυτούς τους γενίτσαρους ο οποίος στην επιθανάτια κλίνη του φέρεται να μιλά στην κόρη του καταρχήν στα Ελληνικά και στη συνέχεια όταν αυτή του λέγει ότι δεν κατανοεί την Ελληνική να της μιλά στα Αγγλικά ή στα Τουρκικά και να της λέγει ότι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του ονειρεύεται τη διχοτόμηση και τον αφελληνισμό της Κύπρου.


ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ “ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΙ”

___________


Ακουέτωσαν ταύτα οι Γενίτσαροι των ημερών μας, που ονομάζονται “Νεοκύπριοι”, οι οποίοι νομίζουν ότι με τα κοινά δείπνα και τις υπόλοιπες αηδίες των επαναπροσεγγιστών και με μελέτες για το γονιδίωμα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων ότι θα κατορθώσουν να διαφοροποιήσουν τον αυτοπροσδιορισμό των Τουρκοκυπρίων - ως Τούρκων και μουσουλμάνων - και τον αυτοπροσδιορισμό των Ελληνοκυπρίων - ως Ελλήνων και χριστιανών ορθόδοξων.

8 comments:

  1. kala re televante ti dikeologia ine touti?? empenes esi k evgene o kisigker?? na vgeis pisw tou ke na tou doseis na katalavei!!! enas kipreos pou vrike afti tin efkeria ke na min tin aksiopiisei?? an itan allos tha ton ederne akoma!

    ReplyDelete
  2. Το σωστό να λέγεται!

    I stand corrected!

    ReplyDelete
  3. pio ine to sosto?? sosto tha itan na tou edines mia - dio grothies sta moutra ke meta na tou eleges "I am a Cypriot"!!

    ReplyDelete
  4. Αυτό που ειναι σωστό φίλε Ανδρέα δεν γράφεται δημόσια επειδή πάω φυλακή if you know what I mean

    ReplyDelete
  5. entaksi den ipame ke na ton kathariseis. ligo ksilo na tou doseis. h toulaxiston opws ta ipes ston perastiko na tou ta eleges ekinou...

    ReplyDelete
  6. signomi alla den katalavenw ti simenei afti i frasi! fantazome ine kati metaforiko

    ReplyDelete
  7. Οχι δεν ειναι μεταφορικο.

    Ειναι τα τρια θεματα του αρθρου.

    θανατος του ντενκτας

    Συναντηση με τον κισσινγκερ

    Νεοκυπριοι

    ReplyDelete