Saturday, January 21, 2012

Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ



Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Η αίτηση συγγνώμης για τα ημαρτημένα οποιασδήποτε μορφής είναι επιβεβλημένο καθήκον κάθε χριστιανού.


Επομένως το ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ερζεγοβίνης κ. Γρηγόριος ζήτησε συγγνώμη για όσα εγκλήματα διεπράχθηκαν στη Βοσνία για τα οποία ευθύνονται Σέρβοι δεν είναι κάτι που μπορούμε να ψέξουμε.


Πολύ ορθά ο Μακαριότατος Σερβίας κ. Ειρηναίος τόνισε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν η αίτηση συγγνώμης προερχόταν και εκ μέρους των Κροατών οι οποίοι δεν είναι άμοιροι εγκλημάτων σε βάρος των Σέρβων.


Εμείς θα προσθέταμε ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έδωσαν εντολές ή έβαλαν σε εφαρμογή τις όποιες εγκληματικές ενέργειες να μετανοήσουν και να μην αναμένουν από τους επισκόπους να ζητήσουν συγγνώμη για τα εγκλήματα τα οποία οι ίδιοι διέπραξαν χωρίς την άδεια - πολλώ μάλλον την ευλογία - των ορθόδοξων επισκόπων.


Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο Σεβ. Ερζεγοβίνης ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί εκ μέρους όσων μελών του ποιμνίου του δεν συμπεριφέρθηκαν ως ορθόδοξοι χριστιανοί, είναι πράξη ευθύνης και τιμής και την επαινούμε.


Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί χρειαζόταν ο Σεβασμιότατος Ερζεγοβίνης κ. Γρηγόριος να κάνει συμπροσευχές με τους Παπικούς.


Γνωρίζει ο Σεβασμιότατος ότι οι πιστοί είναι πολύ σκανδαλισμένοι εξαιτίας του κοσμικού πνεύματος που τον χαρακτηρίζει. Οι “επιδόσεις” του στο ποδόσφαιρο, η όλη αμφίεσή του, οι συμπροσευχές του με αιρετικούς και άλλα τινά, κάθε άλλο παρά οικοδομούν το πλήρωμα της Εκκλησίας.


Και εσείς Σεβασμιότατε Ερζεγοβίνης και ο Μακαριότατος Σερβίας και οι λοιποί ορθόδοξοι Σέρβοι ιεράρχες, πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι πιστοί αναμένουν από σας να δείξετε πολύ μεγαλύτερη προσήλωση προς τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. Αραγε ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς δεν θλίβεται βαθύτατα με αυτές τις ασχημίες στις οποίες συστηματικά οι πλείστοι των Σέρβων ιεραρχών επιδίδονται;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΖΕΒΟΒΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΣΤΟ Dubrovnik

============


Την Τρίτη 17/01/2012, στο πλαίσιο της εβδομάδος προσευχών για την ενότητα των χριστιανών, ο νυν Ερζεγοβίνης Γρηγόριος (πνευματικό τέκνο του πρώην Ερζεγοβίνης Αθ. Γιέφτιτς) πήρε μέρος σε οικουμενιστική συμπροσευχή στο ρωμαιοκαθολικό ναό στην πόλη Dubrovnik (Κροατία) μαζί με τον ρωμαιοκαθολικό “επίσκοπο” Mate Uzinic.


Στο κήρυγμα μετά την συμπροσευχή ο επίσκοπος Γρηγόριος "ζήτησε συγγνώμη" από τους Κροάτες ρωμαιοκαθολικούς, τονίζοντας ότι το πλήγμα από τον πόλεμο ακόμα αιμοραγεί, αλλά η επιθυμία μας είναι να βλέπουμε αυτό που μας ενώνει και όχι εκείνο που μας χωρίζει. "Και εγώ εξ ονόματος όλων μας, πρός τον επίσκοπο και πρός την εκκλησία του λέγω: Συγχωρέστε μας, με την ελπίδα ότι θα είναι χριστιανοί και θα μας συγχωρέσουν", είπε ο Σεβασμιώτατος Γρηγόριος.


Η οικουμενιστική αυτή συμπροσευχή έγινε στο πλαίσιο της εβδομάδος των προσευχών για την ενότητα των χριστιανών, που κάθε χρόνο 18-25 Ιανουαρίου οργανώνει η Ρωμαιοκαθολική "Εκκλησία".


Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος υποστήριξε την πράξη του Επισκόπου Γρηγορίου, τονίζοντας ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν κάτι παρόμοιο έκαναν και οι ρωμαιοκαθολικοί. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι, και εάν το κάναμε έτσι η ζωή μας θα ήταν πιο όμορφη", κατέληξε ο Πατριάρχης.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment