Tuesday, January 24, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Η σειρά εκδηλώσεων για την εορτή των Τριών Ιεραρχών από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δείχνει το ενδιαφέρον του Σεβασμιότατου Αμερικής κ. Δημήτριου και της Εκκλησίας της Αμερικής εν γένει για την Ελληνική παιδεία.


Αυτή είναι η παράδοση του έθνους μας στην διαχρονική του πορεία. Η Εκκλησία έχει αμετάθετο στόχο Tης να ενώσει τον άνθρωπο με το Χριστό. Μέσα στις στοργικές Της αγκάλες όμως επέζησαν και μεγαλούργησαν και το ευλογημένο μας Γένος και η ελληνική γλώσσα.

Κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Εκκλησία στο θέμα της Ελληνικής παιδείας. Ούτε το κράτος, ούτε κανένας άλλος φορέας.


Η Εκκλησία έχει την οργάνωση - αλλά και τη βούληση - να καλλιεργήσει τα Ελληνικά Γράμματα στη Διασπορά και το κάνει με συνέπεια και με τη διάθεση μεγάλων χρηματικών πόρων.


Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν ενδιαφέρεται να κάνει θόρυβο και να πουλήσει ενδιαφέρον για την Ελληνική παιδεία. Θέλει να κάνει δουλειά σοβαρή και υπεύθυνη, όπως ταιριάζει στη σοβαρότητα της Ελληνικής παιδείας και όπως ταιριάζει στο χαρακτήρα και στην ιδιοσυγκρασία του Σεβασμιότατου κ. Δημήτριου, ο οποίος - όχι μόνον από τον προυπολογισμό της Αρχιεπισκοπής, αλλά και από το προσωπικό του βαλάντιο - πρόσφερε και προσφέρει απλόχερα για την προαγωγή των Ελληνικών Γραμμάτων.


Παραθέτουμε στη συνέχεια δύο κείμενα που μας έδωσαν αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

==================


Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων και της εορτής των Τριών Ιεραρχών, διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, με ειδική εκδήλωση, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος θα απονείμει τα Βραβεία Αριστείας στους μαθητές που αρίστευσαν στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο.


Στην τελετή Απονομής Βραβείων των Τριών Ιεραρχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν, κύρια ομιλήτρια θα είναι η Ελληνο-αμερικανίδα πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά.


Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα μαθητών του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσιγκ, υπό την διεύθυνση της Αρετής Τζιοβάνου.


Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, η ενορία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, όπου θα επιδοθεί το Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς στον 'Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πήτερ Πάππα.


Ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος θα προεξάρχει Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, ενώ το βράδυ η Αρχιεπισκοπή θα παρουσιάσει ειδική εκδήλωση, σε συνδυασμό με την έκθεση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης «Μετάβαση προς το Χριστιανισμό: Τέχνη της ύστερης αρχαιότητος από τον 3ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.».


Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση των εκθεμάτων, διάλεξη του κοσμήτορα του Ελληνικού Κολεγίου, Δρ. Δημητρίου Κατού, με θέμα: «Μετάβαση στον Χριστιανισμό: Οι Τρείς Ιεράρχες και η προσαρμογή της κοσμικής εκπαιδεύσεως και του Πολιτισμού».


Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία και θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο των Olympic Towers Atrium, 645 Fifth Avenue, NYC.


No comments:

Post a Comment