Wednesday, January 25, 2012

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΕΙΟΔΟΤΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΕΙΟΔΟΤΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Πυρ ομαδόν εναντίον του εθνομειοδότη Χριστόφια εξαπέλυσαν όλα τα κόμματα της Κύπρου - με εξαίρεση φυσικά το ανθελληνικό ΑΚΕΛ και το κομματίδιο της κυρίας Ευπραξίας (κοινώς Πραξούλλας) - για τη νέα εθνομειοδοσία που συντελέστηκε στο Greentree.


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

__________


Εκτιμούμε δεόντως τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων, αλλά λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η κριτική εναντίον του συνθηκολόγου Προέδρου θα εξανεμιστεί και θα τον αφήσει κυρίαρχο της κατάστασης έστω και αν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού.


Δεν χαμπαρίζει από τέτοια ο “σύντροφος”. Η δημοκρατική ευαισθησία είναι ψιλά γράμματα στη “δημοκρατική” του συνείδηση. Αν είχε το παραμικρό συναίσθημα δημοκρατικού ήθους θα είχε παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε η φονική έκρηξη στο Μαρί, για την οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη και όχι τα τσιράκια που επέλεξε ως υπουργούς και ως υπεύθυνους κυβερνητικών τμημάτων και σωμάτων ασφαλείας.


ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

_________


Γι’ αυτό πολύ πέραν των δηλώσεων των κομμάτων αναμένουμε τη λήψη ασφυκτικών μέτρων εναντίον του Προέδρου. Ολα τα κόμματα αλλά και άλλοι φορείς πρέπει να γίνουν ατσάλινος βρόγχος γύρω από το λαιμό του κ. Χριστόφια για να τον εκτοπίσουν από την προεδρία.


Ας συναντηθούν όλα τα κόμματα και ας εκδώσουν ανακοίνωση που να καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί με την οποία να διευκρινίζεται ότι όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε έναντι του κ. Ντάνουερ και των άλλων αγγλόδουλων και τουρκόφιλων ΟΥΔΟΛΩΣ δεσμεύουν τον Κυπριακό Ελληνισμό και αμέσως ύστερα ας ξεσηκώσουν τον κόσμο σε συλλαλητήρια και παναπεργίες και άλλες νόμιμες (υπογράμμίζουμε το νόμιμες) δυναμικές εκδηλώσεις μέχρις ότου εξαναγκαστεί να φύγει κλωτσηδόν από το Προεδρικό μέγαρο.


Ενόσω παραμένει στην προεδρία αυτά θα υφιστάμεθα. Θα μας οδηγεί από προδοσία σε προδοσία και από συνθηκολόγηση σε συνθηκολόγηση.


ΑΣ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΗΣΕΙ

____________


Γι’ αυτό οι πολιτικές δυναμεις της Κύπρου αν μείνουν μόνο στις ανακοινώσεις αποδοκιμασίας για τη νέα καταισχύνη που έβαλε τη σφραγίδα του ο κ. Χριστόφιας στο Greentree και δεν προχωρήσουν σε δυναμικές πρωτοβουλίες για να τον διώξουν από την προεδρία θα καταστούν συνυπεύθυνες μαζί του για τα κακά που θα μας πλήξουν.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

================


Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό και ιδιαίτερα για την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης περί τις αρχές Μαΐου.


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι, ενώ επιβεβαιώνεται η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου, καθίσταται την ίδια ώρα «ξεκάθαρη η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν ασφυκτική πίεση μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο».


Με την τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει αμετάβλητη, αναφέρει, καλούμαστε ουσιαστικά να πετύχουμε μέσα σε ελάχιστες βδομάδες όλα όσα δεν πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μάλιστα κάτω από την πίεση της τελικής αξιολόγησης εκ μέρους του κ. Ντάουνερ.


Τα διλήμματα για τα οποία ο Δημοκρατικός Συναγερμός προειδοποιούσε, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, έχουν καταστεί πολύ πιο έντονα και επικίνδυνα.


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν υποστήριξε ότι υπήρξε «παταγώδης η αποτυχία» των προσπαθειών του προέδρου Χριστόφια να πετύχει οποιαδήποτε διασφάλιση στο Greentree.


Από τη δήλωση Μπαν Κι Μουν, αναφέρει ο κ. Καρογιάν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, «είτε δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Εθνικό Συμβούλιο στη τελευταία συνεδρία του, είτε τις έχει παρακάμψει ή αναιρέσει».


Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Κάρογιαν, επαναλαμβάνεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πολυμερή διάσκεψη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.


Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη».


Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αναφέρει, φτάνει στο τέλος της, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δυνατότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μερών, με αφαίρεση του εδαφικού από τις απευθείας διαπραγματεύσεις και με αναβάθμιση του ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Οι δεσμεύσεις του τελευταίου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζει, δεν τηρήθηκαν.


Για κλείσιμο του Κυπριακού κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ και υποστηρίζει ότι «διανοίγεται μια καταστροφική πορεία για σύγκληση μιας δήθεν διεθνούς διάσκεψης».


Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «υπέκυψε στις πιέσεις και δεν στάθηκε συνεπής στις διακηρύξεις του ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη».


Οι Οικολόγοι κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «υπαναχώρησε από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου».


Επίσης, θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου για πολυμερή διάσκεψη « θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης στα μέτρα της Τουρκίας».



ΠΗΓΗ:


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


No comments:

Post a Comment