Friday, January 13, 2012

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ


ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το Γέροντα Εφραίμ είναι σαφές ως προς τον στόχο που επιδιώκει.


ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ

_________


Αναφέρει ότι πέραν της παραβίασης του αυτοδιοικήτου του Αγίου Ορους το θέμα είναι βασικά νομικό γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος απευθύνεται στην Ελληνική Δικαιοσύνη με την ελπίδα ότι θα επανεξετάσει σύντομα την απόφαση προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ.


Το δέχεται δηλαδή ως απόφαση δικαστικών αρχών οι οποίες παραβίασαν το Αυτοδιοίκητο και άλλους νόμους αλλά ταυτόχρονα αναμένει από την ίδια τη Δικαιοσύνη να άρει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.


ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

________________


Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι η σώφρων υπερασπιστική γραμμή που διατύπωσε από την αρχή ο Αγιος Μεσογαίας υιοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο ως η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Αυτό είναι πραγματικό ευτύχημα, επειδή το θέμα είναι καθαρά νομικής φύσεως ως προς την επίλυσή του. Η απόδοση της αιτίας της προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ σε πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες στοχεύουν την Εκκλησία ως σύνολον, δεν αναφέρεται - έστω και εκ του μακρόθεν - στο Ανακοινωθέν. Και ορθά - ορθότατα -, επειδή τα ποινικής φύσεως θέματα λύνονται στα δικαστήρια. Οχι με την επίκληση συνωμοσιών και υποθέσεων που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν.


Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά, επειδή η μόνη αποτελεσματική υπερασπιστική γραμμή του Αγίου Μεσογαίας και όχι η συνωμοσιολογική και εκβιαστική γραμμή του π. Μουλατσιώτη και άλλων έχει υιοθετηθεί.


Η πρώτη βοηθά τον Γέροντα Εφραίμ όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Η δεύτερη χαντακώνει την υπόθεσή του και παρατείνει την προφυλάκισή του.


ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

___________


Ταυτόχρονα καλόν είναι να συνειδητοποιήσουν όσοι την υιοθετούν ότι η τακτική της απόδοσης της προφυλάκισης σε καταχθόνιους λόγους είναι δίκοπο μαχαίρι. Φαίνεται ίσως ελκυστικό σε όσους το μετέρχονται επειδή ξεσηκώνει τους πιστούς κατά της προφυλάκισης του Γέροντα. Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι έτσι ίσως ανεπιγνώστως ανοίγουν παράθυρο στην προοπτική να καταστεί το θέμα όντως πολιτικό.


ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Ο Π. ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ

___________


Θα προσπαθήσω να εξηγήσω ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν από αυτή την τακτική όταν - συν Θεώ - επανέλθω για να δούμε ποια λάθη διέπραξε και πάλιν ο π. Μουλατσιώτης με πρόσφατη επιστολή που έστειλε.


Τούτο αναφέρω για την ώρα. Ο π. Μουρλατσιώτης ενεργεί κυριολεκτικά σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα εναντίον του Γέροντα Εφραίμ χωρίς φυσικά να είναι αυτή τη επιδίωξή του. Δεν μπορεί κάποιος να του συστήσει - να τον παρακαλέσει έστω - να σταματήσει να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις;


Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσπασμα του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου το οποίο μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

==========


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της προφυλακίσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μάλιστα ως προς τον χρόνο ανακοινώσεως και εκτελέσεώς της εν ημέραις μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης και ως προς την παραβίαση των ιερών θεσμίων και μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων.


Το γεγονός τούτο, το οποίο έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει και σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου.


Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να περέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών.


Ωστόσο, μαζί με το πλήθος των πιστών, εκφράζει την συμπάθεια απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του.


Κατ’ αυτάς θα τον επισκεφθεί εις τας φυλακάς Κορυδαλλού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment