Sunday, October 24, 2010

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ










ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Η Εκκλησία της Βουλγαρίας αποτελεί αληθινό πρότυπο Ορθοδόξου Εκκλησίας έναντι του Οικουμενισμού. Και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Αιρέσεων - γνωστό ως ΠΣΕ- απεσύρθη και στο διάλογο με τους Παπικούς όχι απλά τηρεί την ορθή στάση αλλά ούτε καν στέλλει αντιπροσώπους να την εκπροσωπήσουν. Οχι επειδή θεωρεί το διάλογο κάτι κακό αλλά επειδή οι ιεράρχες της, μετά από πολύχρονη προσπάθεια, διαπίστωσαν ότι οι Παπικοί δεν έχουν καμιά διάθεση να διαλεχθούν και έτσι τον θεωρούν άγονο και παρελκυστικό.


Στο απόσπασμα της συνέντευξης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βάρνας κ. Κύριλλου, που παρατίθεται στη συνέχεια, γίνεται φανερή η ορθόδοξη στάση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας έναντι του Οικουμενισμού.


Είχα την ευλογία να γνωρίσω τους Σεβασμιότατους Βάρνας Κύριλλο και Νευροκοπίου Ναθαναήλ όταν σπούδαζαν στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έμεναν στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αθήνα. Και οι δύο νεαροί τότε ιερομόναχοι ήταν πολύ παραδοσιακοί, φιλακόλουθοι και πολύ ασκητικοί. Χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή προήχθησαν στο επισκοπικό αξίωμα και συνεχίζουν με το ίδιο παραδοσιακό ασκητικό φρόνημα να διακονούν την Εκκλησία.


Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης του Σεβασμιότατου Βάρνας που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΝΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ*

=============


Ποιες οι σχέσεις της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με το Βατικανό; Η Ουνία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής;


Μητροπολίτης Βάρνης: Βεβαίως. Στη Βουλγαρία το 85% είναι Ορθόδοξοι, το 10% Μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 5% είναι Ουνίτες, Καθολικοί και άλλοι. Οι Ουνίτες, συγκεκριμένα, διενεργούν προσηλυτισμό σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Βουλγαρίας, εμφανίζονται ως Ορθόδοξοι και δυστυχώς ξεγελούν τον απλό Βουλγαρικό λαό. Εμείς ως επίσημη Εκκλησία της Βουλγαρίας αντιμετωπίζουμε με σύνεση το πρόβλημα – που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις – και στις συζητήσεις με εκπροσώπους του Βατικανού θέτουμε το θέμα και ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτή η «ανίερη» δράση.


Συμμετέχετε στο διαθρησκευτικό διάλογο;


Μητροπολίτης Βάρνης Κύριλλος: Η Εκκλησία της Βουλγαρίας έχει αποσυρθεί τόσο από το Διαχριστιανικό διάλογο όσο και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, μετά το 1992, επειδή εκεί συμμετέχουν πολλοί Σχισματικοί και ειδωλολάτρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει καταντήσει Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και μη Εκκλησιών (!), όπως έλεγε ο καθηγητής Κονιδάρης.


================


*Απόσπασμα συνεντευξης του Μητροπολίτη Βάρνας κ. Κύριλλου στον ανταποκριτή του Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ κ. Ζαχαρία Γεωργούση.

No comments:

Post a Comment