Thursday, October 28, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Η ΙΕΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ





ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

=======




Επιμέλεια Κωστή Κοκκινόφτα, Η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, Ο Βίος του Αποστόλου Βαρνάβα - Οι Πηγές - Η ιστορία της Μονής - Η Αρχιτεκτονική, Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, Λευκωσία 2009, σσ. 199.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Λίαν καλαίσθητη και πολύ προσεγμένη έκδοση. Κοσμείται με πλήθος μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες και σκίτσα. Την επιμελήθηκε με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης ο παραγωγικός ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστής Κοκκκινόφτας.


Ο Μακαριότατος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, στον πρόλογό του, εκφράζει τη χαρά του για τη συλλογική έκδοση όσων συνεργάστηκαν με άρθρα για τη συγγραφή του βιβλίου για τη Σταυροπηγιακή Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα.


Ακολουθεί η εισαγωγή του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ πρώτου Καθηγουμένου της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα και στη συνέχεια παρατίθενται οι εργασίες των

1.) Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα για το βίο του Αποστόλου Βαρνάβα,

2.) Η εργασία του κ. Σταύρου Γεωργίου για τις πηγές, το βίο και την ιεραποστολική δράση του στην Κύπρο,

3.) Η εργασία του κ. Κωστή Κοκκινόφτα για τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και την επαναλειτουργία της στα νεότερα χρόνια και

4.) Η εργασία του κ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου “Η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα παρά τη Σαλαμίνα της Κύπρου”.


Ακολουθούν διάφορες μαρτυρίες για τη Μονή από τα αρχαία χρόνια μέχρι την εκδίωξη των μοναχών από το μοναστήρι του Αγίου και η έκδοση κλείνει με πολλές μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες.


Αρτιο έργο αντάξιο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα. Θερμά συγχαίρουμε όσους κοπίασαν, τον Αγιο Καθηγούμενο, τον κ. Κ. Κοκκινόφτα και όσους συνέβαλαν με όποιο άλλο τρόπο για να έχουμε στα χέρια μας τον ωραίο αυτό τόμο.

No comments:

Post a Comment