Monday, October 25, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΝΑΚΗ, ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______


Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη, Πρωτοσυγκέλλου Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Θεός και άνθρωπος στην Παλαιά Διαθήκη, Θεολογική προσέγγιση της καταστροφής των βιβλικών πόλεων Σόδομα και Γόμορρα, Αθήνα 2010, σσ. 140.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Ο π. Ιάκωβος Κανάκης δεν γράφει μόνον λαικά ψυχωφέλιμα βιβλία αλλά και επιστημονικά συγγράμματα τα οποία όμως συνδέει πάντοτε με το ποιμαντικό και απολογητικό έργο της Εκκλησίας.


Στο συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρεί μια κατά πλάτος ερμηνεία των κεφαλαίων της Παλαιάς Διαθήκης που αφορούν την καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων.


Στο έργο του ο σεβαστός συγγραφέας λαμβάνει υπόψη όλες τις επιστημονικές, αρχαιολογικές και ιστορικές μαρτυρίες που είναι διαθέσιμες αλλά προπαντός ενδιαφέρεται να δείξει την παρουσία του Θεού στη διήγηση των Σοδόμων και των Γομόρρων.


Ο καλός κληρικός δείχνει πόσο έωλα είναι τα επιχειρήματα αυτών που προσπαθούν να αποφύγουν το συμπέρασμα ότι η καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων ήταν αποτέλεσμα της άκρας ασωτείας που επικρατούσε και όχι μόνον λόγω της έλλειψης πνεύματος φιλοξενίας, που χαρακτήριζε τους κατοίκους της περιοχής.


Ο π. Ιάκωβος αναφέρεται στα θεολογικά αίτια της καταστροφής καθώς επίσης σε “περιφερειακά” θεολογικά θέματα της διήγησης που σχετίζονται με την θεοδικία, το πρόβλημα της αιμομιξίας και τη φύση του αμαρτήματος της γυναίκας του Λωτ.


Πολύ αξιόλογο βιβλίο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη να προσφύγει στο ιερό κείμενο της Παλαιά Διαθήκης και να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τη μελέτη του.

1 comment:

  1. Για το ιερό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης που σήμερα πολλοί αμφισβητούν το βιβλίο αποτελεί ένα ανασταλτικό παράγοντα αυτής της αμφισβήτησης. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα και δια τούτο εύκολο να αναγνωστεί από όλους. Δημιουργεί τη διάθεση να προσεγγίσεις και να δείς το κείμενο εκ του προτωτύπου. Συνδέει την επιστήμη και την καθημερινή πράξη.

    ReplyDelete