Sunday, October 31, 2010

Ο π. ΠΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 666











Ο π. ΠΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 666


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Ελάχιστες φορές είχα την ευλογία να συναντήσω τον π. Πορφύριο γι' αυτό δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι πρέσβευε περί Αντιχρίστου, ταυτοτήτων κτλ.


Εκείνο που σίγουρα όμως γνωρίζω είναι ότι ο π. Παίσιος θεωρούσε την έλευση του Αντιχρίστου επικείμενη και αντιτασσόταν έντονα και έλεγχε αυστηρά όσους δεν ασχολούνταν με το θέμα ή δέχονταν το 666 ως κάτι το συμβολικό ή το ακίνδυνο.


Επομένως δεν κατανοώ ποσώς για ποιο λόγο ορισμένοι επικαλούνται τον π. Παίσιο για να στηρίξουν τις θέσεις τους εναντίον των αντιρρησιών παραλαβής της “Κάρτας του πολίτη”.


Εχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την παραλαβή της "Κάρτας του πολίτη" είτε έχει είτε δεν έχει στον κωδικό του το 666!


Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να επικαλούνται τον π. Παίσιο μάρτυρα υπεράσπισης των θέσεων τους.


Αν το κάνουν - και προφανώς ορισμένοι το κάνουν - οφείλεται ίσως σε άγνοια ή το πιο πιθανόν σε κακοήθεια και διαστροφή των θέσεων του Αγίου Γέροντα.


Γνωρίζω από πρώτο χέρι την αλήθεια του πράγματος επειδή ο ίδιος ο αείμνηστος Γέροντας μου μίλησε για το θέμα αλλά και επειδή όταν ήμουν μέλος της συντακτικής επιτροπής της "Ορθόδοξης Μαρτυρίας" έγινα παραλήπτης σχετικού ιδιόχειρου σημειώματος του μακαριστού Γέροντα.


Αν χρειαστεί θα επανέλθω για να δώσω λεπτομέρειες.


Μου κάνει πολλές φορές μεγάλη - για να ακριβολογώ χειρίστη - εντύπωση το γεγονός ότι πιστοί ή ακόμη χειρότερα κληρικοί διαστρέφουν ενσυνείδητα αυτά που είπε ή πρέσβευε κάποιος για να στηρίξουν τις θέσεις τους.


Ας γίνουμε συγκεκριμένοι. Γιατί χρειάζεται η προσφυγή στον π. Παίσιο για να πει κάποιος ότι - κατά την άποψή του - δεν υπάρχει ο κωδικός 666 στην “Κάρτα του πολίτη”;


Γιατί δυσκολεύεται να πει θεωρώ τις ανησυχίες των πατέρων και των αδελφών που αντιτάσσονται στην αποδοχή της “Κάρτας του Πολίτη” υπερβολικές ή χωρίς επαρκή κατοχύρωση;


Πού έγκειται η δυσχέρεια να διατυπώσουν την άποψη ότι δεν βρίσκουν πειστική την ερμηνεία του βιβλίου της Αποκαλύψεως για το 666 που δίνουν οι αντιρρησίες παραλαβής της “Κάρτας του πολίτη” και να παραθέσουν τη δική τους άποψη και τη δική τους ερμηνεία;


Γιατί χρειάζεται να διαστρέψουν τις θέσεις του π. Παισίου ή οποιουδήποτε άλλου συνανθρώπου τους για να αναιρέσουν τις θέσεις των αντιρρησιών παραλαβής της “Κάρτας του πολίτη”;


Αν η συνείδησή τους τους πληροφορεί ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την παραλαβή της “Κάρτας του πολίτη” ας εξηγήσουν τους λόγους που πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται ανησυχία και τον π. Παίσιο ας τον αφήσουν ήσυχο.


Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι ο μακαριστός Αγιος Γέροντας είχε ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα τις οποίες εκτός από προφορικά διατύπωσε και γραπτώς.


Είναι επομένως ανεπίτρεπτο να τον επικαλούνται μάρτυρα συνηγορίας των θέσεων τους.


Γιατί δεν μπορούν να πουν γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για την “Κάρτα του πολίτη” αντί να διαστρέφουν τις θέσεις του π. Παισίου;

No comments:

Post a Comment