Monday, October 18, 2010

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ




ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ


Του κ. Ιωάννη Τάτση

===============


Αρθρο του Νίκου Παπαχρήστου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (17/10/2010) φιλοξενεί μεταξύ άλλων απόψεις του Μητροπολίτη Δημητριάδος. Δηλώνει ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών που λειτουργεί στη Μητρόπολή του: «Είναι ένα εργαστήριο θεολογίας και όχι άμβωνας της Εκκλησίας. Επιζητεί τον ελεύθερο, ανοικτό διάλογο και οι αντιδράσεις δείχνουν ότι γίνεται κάτι σωστό». Επίσης σε άλλη δήλωσή του εκτιμά πως «το συντηρητικό ρεύμα εκφράζεται κυρίως από λαϊκούς, ενώ οι Ιεράρχες σε κάθε σύνοδο τοποθετούμαστε ελεύθερα και διατηρούμε την ενότητά μας».


Είναι αληθώς παράδοξος ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και εκφράζονται οι οικουμενιστές. Μετά από το σάλο που προκάλεσαν οι «μετα-πατερικές», «νέο-πατερικές» και μάλλον για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αντιπατερικές θεωρίες των συνεργατών της Ακαδημίας του Βόλου, έρχεται τώρα ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος να μας πει ότι η Ακαδημία είναι «εργαστήριο θεολογίας». Ποιας θεολογίας;


Της οικουμενιστικής; Αυτής που εξυφαίνεται από τους δικούς του ανοιχτόμυαλους θεολόγους ή αυτής που μας προσφέρουν οι Παπικοί και Προτεστάντες, τα μέλη του ΠΣΕ και οι όμοιοί τους συνήθεις σύνεδροι της Ακαδημίας; Και πώς αλήθεια ο Μητροπολίτης συμπεραίνει πως «γίνεται κάτι σωστό» επειδή υπάρχουν αντιδράσεις; Αν γινόταν κάτι σωστό θα έχαιραν άπαντες οι Ορθόδοξοι κληρικοί και λαϊκοί. Οι αντιδράσεις υπάρχουν ακριβώς γιατί κάτι ή μάλλον πολλά δεν γίνονται σωστά.

Είναι δε πραγματικά πρωτάκουστος ο ισχυρισμός του Μητροπολίτη Ιγνάτιου ότι «το συντηρητικό ρεύμα εκφράζεται κυρίως από λαϊκούς». Λησμονεί τη δριμεία κριτική που ορθώς και ορθοδόξως ασκήθηκε στην Ακαδημία του και στον ίδιο από κληρικούς όλων των βαθμίδων, ακόμη και επισκόπους; Αν ο ίδιος ανήκει στην ομάδα των «προοδευτικών» ας μην προσπαθεί να αποδώσει την ίδια ιδιότητα και στους συνεπισκόπους του. Υπάρχουν πλήθος παραδοσιακών επισκόπων που διαφωνούν με τις θέσεις και τις πράξεις του Μητροπολίτη Ιγνάτιου και το ξέρει. Αλλά και η μεγάλη πλειονότητα των μοναχών, των κληρικών και των λαϊκών πιστών διαφωνεί τόσο με τις οικουμενιστικές όσο και με τις «μετα-πατερικές» θεολογίες που φύτρωσαν τελευταία στη Μητρόπολη Δημητριάδος και αλλαχού.

Αν μιλώντας για «συντηρητικό πνεύμα» ο Μητροπολίτης εννοεί την παραμονή μας στο πνεύμα και την παράδοση των Αγίων Πατέρων, τότε ευχαρίστως δεχόμαστε τη «μομφή». Ας κυτάξει μόνο πως θα συμμαζέψει τους δικούς του θεολογούντες που ξεπέρασαν τους Αγίους Πατέρες και χτίζουν τώρα τη «μετα-πατερική θεολογία».



ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment