Friday, October 22, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ -ΕΡΩ, ΤΕΥΧΟΣ 3









ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

=====



Ερώ, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2010, Περιοδικό του Κέντρου ενότητος και μελέτης - προβολής των αξιών μας, Τεύχος 3, σσ. 109.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

======================


Η νέα έκδοση του “Ερώ” στοιχείται στη γραμμή που καθιέρωσε το αξιόλογο αυτό περιοδικό στα δύο προηγούμενα τεύχη του.


Στο νέο τεύχος υπάρχει πληθώρα νέων και αξιόλογων συνεργατών. Αυτό δείχνει ότι η συντακτική επιτροπή του περιοδικού κάνει καλά τη δουλειά της. Ενώ το περιοδικό μόλις πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του προσέλκυσε ήδη ένα ευρύ φάσμα συγγραφέων που ετοιμάζουν κείμενα για το “Ερώ”.


Στη φωτογραφία του εξωφύλλου παρουσιάζεται πολύχρωμη ωραία φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη να θυμιατίζει κατά την ιστορική λειτουργία στην Παναγία του Σουμελά.


Η εμφάνιση του περιοδικού είναι άρτια με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Η ύλη χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

α.) Ορθόδοξα πνευματικά θέματα,

β.) Οικογένεια - Νεότητα,

γ.) Γλώσσα - Ιστορία - Παράδοση - Τέχνη, και

δ.) Επίκαιρα και διάφορα.


Περιέχει 25 συνολικά άρθρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών, λογοτεχνικών και εθνικών θεμάτων που έχουν σχέση με την ιστορική και πολιτιστική μας μάνα τη Ρωμηοσύνη.


Υπάρχουν πολλά ωραία άρθρα που αξίζουν την προσοχή μας. Θα σταθώ μόνο σε ένα από αυτά που είλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μου. Στο οξυνούστατο και διεισδυτικό άρθρο του νομικού και θεολόγου κ. Ιωάννη Μπρίμπα “Μια προσέγγιση του πάθους στις ωδές του Ανδρέα Κάλβου”. Η εργασία αυτή είναι και πρωτότυπη και ουσιαστική. Τολμώ να πω ότι θα αποκτήσει την ίδια σημασία για τις σπουδές της ποίησης του Ζακυνθνινού ποιητή που διαδραμάτισε η αντίστοιχη καθοριστική για την κλασσική φιλολογία εργασία του διακεκριμένου Βρεττανού κλασσικού φιλόλογου E. R. Dodds - The Greeks and the Irrational, 1951.


Η εργασια ανοίγει νέους ορίζοντες κατανόησης της ποίησης του μεγάλου ποιητή χωρίς να μπλέκει τον αναγνώστη με δυσνόητους όρους και ομιχλώδεις προσεγγίσεις. Φανερώνει -και από μια άλλη σκοπιά- ότι ο Κάλβος - εκτός απο Νεοκλασσικός λογοτέχνης - είναι ταυτόχρονα και μεγάλος ρομαντικός ποιητής που μπόρεσε να συζεύξει την πλούσια ρομαντική Αγγλική ποίηση των ημερών του με την αγάπη του για την αιώνια Ελλάδα.


Είναι φανερόν ότι το “Ερώ” έχει καταστεί ήδη προπύργιο ουσιαστικού προβληματισμού για τις ρίζες μας και εκφράζει με δυναμισμό και ήθος τους στόχους του συλλόγου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”.


Συγχαίρουμε θερμά όλους όσους κοπιάζουν και εμπνέουν αυτό το κατά Χριστόν έργο και ευχόμαστε ολόψυχα πλούσια την ευλογία του Χριστού και Θεού μας στο έργο τους.

No comments:

Post a Comment