Friday, August 6, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ,ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου, Εκκλησία και πανδημία, Ο ιός sars-cov-2 και η ασθένεια covid-19, έκδ. Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2012, σσ. 384.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κάλαμος του Σεβασμιώτατου συγγραφέως. 


Μη βιαστείτε όμως να συμπεράνετε ότι αυτό αποβαίνει εις βάρος της ποιότητος της συγγραφής. Κάθε άλλο. 


Στο παρόν ο Σεβ. ασχολείται με το φοβερό πρόβλημα της πανδημίας του κωρονοϊού και μάλιστα με την πρώτη του φάση. 


Περιλαμβάνει: α.) Άρθρα -κείμενα, β.) Συνεντεύξεις και γ.) Έγγραφα προς και από 

την Ιερά Σύνοδο. 

Από το α.) μέρος θα ήθελα να σχολιάσω την επισήμανση του συγγραφέως για τη διαχείριση του εγκλεισμού, της παραμονής στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκλονίζει η στάση ενός μελλοθάνατου σε αμερικανική φυλακή, που γνώρισε την Ορθοδοξία. Αυτός ο άνθρωπος γεμίζει τη μέρα του με μελέτη των έργων των αγίων, εκατοντάδες μετάνοιες, νοερά προσευχή κι εκκλησιαστικές ακολουθίες. 


Σχετικά με το πρόβλημα του εμβολιασμού, ο Σεβασμιώτατος (που έχει ήδη εμβολιαστεί προσωπικώς) δηλώνει:

«Η ελευθερία έχει δύο έννοιες, είναι ελευθερία από κάτι από μια δουλεία, είμαστε δούλοι ιδεολογιών, πραγμάτων, παθών, και η ελευθερία προς κάτι ως αγάπη. Άρα η ελευθερία έχει δύο έννοιες να ελευθερωθώ από κάτι που με κρατά στη δουλεία, είμαι δούλος και να αποκτήσω δύναμη να αγαπώ. Αυτό είναι έργο του πνευματικού πατρός. 


Το τι θα φάμε, ποια είναι η υγιεινή του σώματος, τι φάρμακα θα πάρουμε αν αρρωστήσουμε τι πρέπει να κάνουμε είναι έργο του 

δικού μας 

προσωπικού γιατρού». 

Καθαρές, σταράτες κουβέντες από ένα υπεύθυνο ποιμένα. Για το θέμα τέλος της θείας κοινωνίας σημειώνει: «Άνοιξε μια επικίνδυνη συζήτηση για τη μετάδοση του ιού μέσω της κοινωνίας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, πράγμα που προσβάλλει αυτή την ίδια την δογματική αλήθεια της Εκκλησίας. 


Συγχρόνως διάφοροι θεολόγοι εξέφρασαν απόψεις που θεωρώ ότι είναι αντορθόδοξες, ότι δηλαδή η θεία κοινωνία είναι απλώς μια σχέση του να επιβιώνει κανείς ατομικιστικά, καθώς επίσης κατηγορήθηκαν ως αφθαρτοδοκήτες εκείνοι που πιστεύουν ότι δια του Σώματος και του Αίματος Χριστού 

δεν μεταδίδονται 

μολυσματικές ασθένειες!» 

Ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο και για το παρόν του πόνημα. 


Δεν μας διαφεύγουν οι αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας στο Κολυμβάριο Χανίων το 2016, ούτε λησμονούμε ότι αρνήθηκε στην πράξη το απαράδεκτο μεταθετόν. 


Όποιος ασχοληθεί με το παρόν βιβλίο του Σεβ. κ. Ιεροθέου οπωσδήποτε δεν θα χάσει.

No comments:

Post a Comment